Cum sa organizezi baia pentru a incuraja autonomia copiilor

/ / Modificat: 2022-03-06
Cum sa organizezi baia pentru a incuraja autonomia copiilor

Incurajarea autonomiei copiilor inca de cand sunt mici este esentiala pentru ca acestia sa invete sa faca lucrurile singuri si sa devina copii independenti, cu incredere si siguranta de sine.

Dobandirea autonomiei in ceea ce priveste igiena zilnica este una dintre marile cuceriri ale copiilor in primii lor ani de viata. Insa, in general, parintilor le este destul de greu sa le ofere libertate in acest domeniu, fie din cauza logisticii, fie din lipsa de timp sau din lipsa de incredere in abilitatile copiilor.

Prin urmare, astazi iti oferim cateva idei de imbunatatire a decorului baii astfel incat aceasta sa devina prietenoasa pentru copil si sa-I faciliteze autonomia. 

Pentru a-i ajuta la toaleta zilnica

De indata ce bebelusul incepe sa mearga, putem incepe sa il invatam rutina de baza a igienei, cum ar fi sa se spele pe maini cu apa si sapun sau sa se spele pe cap. Bineinteles, va avea nevoie de ajutorul si supravegherea noastra, dar important este ca are la indemana toate obiectele necesare si il incurajam sa incerce sa faca lucrurile de unul singur.

Pentru a face acest lucru, este esential ca lavoarul sa fie asezat la inaltimea lui, astfel incat sa usuram sarcina, iar copilul sa se simta mai sigur si mai increzator.

1. Ai o baie mare? Instaleaza obiecte sanitare pentru copii

Din fericiere, in prezent exista posibilitatea de a instala obiecte sanitare pentru copii. Daca toaleta poate fi inlocuita cu una simpla, de plastic, dar care sa arate intocmai cu cea normala, cand vine vorba despre chiuveta lucrurile nu stau chiar asa. Aceasta are nevoie de apa pentru a fi functionala. Prin urmare, daca ai o baie mare, incapatoare, este indicat sa instalezi o chiuveta pentru copil, astfel incat acesta sa ajunga la ea cu usurinta.

2. Faciliteaza accesul copilului la chiuveta

Accesul copilului la chiuveta este cel mai important lucru. Insa daca nu ai o baie mare, este important ca micutul tau sa foloseasca chiuveta clasica. O scara speciala, din plastic, sau chiar un scaun, poate fi de un real ajutor in acest demer. Deisgur, est eimportant sa-l supraveghezi indeaproape cand foloseste baia pantru a nu se rani. Acest lucru nu inseamna sa intervii in procesul de ingrijire, ci doar sa-l indrumi si sa-i fii alaturi drept sprijin atunci cand are nevoie.

3. Adaptor pentru toaleta

Exista numeroase adaptoare pentru toaleta care imita olita pentru copii. Acestea sunt excelente pentru a face trecerea de la olita la toaleta. In cazul in care copilul este mic, se poate folosi un adaptor cu trepte, astfel incat copilului sa-i fie usor sa ajunga singur la toaleta. 

Indiferent de adaptorul ales, trebuie sa ai grija ca acesta sa fie confortabil pentru copil, usor de curatat, sa auba protectie pentru a preveni stropii si sa aiba bare de protectie din cauciuc sau silicon pe picioare pentru a se lipi de podea si a preveni alunecarea.

FOTO: pexels.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Baie copii

Articole recomandate

Citeste si despre