Cum pregatesti camera copilului ca sa-i asiguri un somn de calitate

/ / Modificat: 2023-02-21
Cum pregatesti camera copilului ca sa-i asiguri un somn de calitate

Somnul de calitate este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a copilului. Este o mare diferență între a dormi și a te odihni, iar acest lucru este valabil și în cazul copiilor. Dacă nu sunt asigurate condițiile pentru un somn de calitate, copilul va părea că a dormit, însă se va trezi de mai multe ori pe noapte, ceea ce îi poate afecta dezvoltarea.

În cele ce urmează, îți prezentăm câteva aspecte de care să ții cont pentru a pregăti camera copilului, astfel încât să îi asiguri un somn de calitate.

Asigură o temperatură optimă în camera copilului

Un prim aspect pe care să îl ai în vedere este temperatura din camera copilului. Nu de puține ori, părinții au constatat că singurul motiv pentru care copilul nu se putea odihni era temperatura mult prea ridicată din cameră. Specialiștii de la Sleep Foundation recomandă o temperatură între 18 și 22 de grade Celsius pentru camera copilului. Cum poți să te asiguri că aceasta va fi temperatura constantă? Folosind sisteme de control inteligent care nu doar că asigură temperatura ideală în fiecare cameră a locuinței, ci și un consum eficient de resurse.

Tot pentru un consum eficient de resurse, poți lua în calcul și utilizarea unei centrale termice cu condensare. Aceasta este mai eficientă decât una convențională și te va ajuta să faci economie smart, fără a renunța la confortul personal.

Ține cont și de faptul că randamentul unei centrale termice depinde în mare măsură de dimensiunile caloriferelor și de echilibrarea hidraulică a acestora. Pe scurt, echilibrarea hidraulica a caloriferelor se realizează de către un specialist și începe prin a calcula diverse dimensiuni și suprafețe din fiecare cameră pentru a putea regla robineții de retur montați pe fiecare calorifer. Astfel, se va obține o distribuție egală a agentului termic și a puterii de încălzire.

Acordă atenție calității aerului

Nu doar temperatura este importantă pentru un somn odihnitor, ci și calitatea aerului. Astfel, o cameră în care nu s-a aerisit recent va fi greu de suportat chiar și de către un adult. De aceea, este important să aerisești camera copilului de câteva ori pe zi, chiar și înainte de culcare. Astfel, va intra aer proaspăt, atât de necesar pentru odihnă. Pe timpul iernii, când locuința este încălzită, este posibil să îți fie greu să menții un nivel adecvat al umidității aerului.

Pentru a combate neplăcerile unui aer uscat, poți utiliza umidificatoare. Dacă, din contră, aerul este prea umed, folosește un dezumidificator. În cazul în care este mult praf în zona în care locuiești sau dacă observi anumite semne de alergii respiratorii la copil și vrei să îl ajuți mai mult decât cu tratament adecvat de la medic, poți utiliza un purificator cu funcție de ionizare. Acesta va îndepărta alergenii din aer și va menține umiditatea la nivelul pe care îl dorești.

Creează o atmosferă potrivită pentru cel mic

Nu în ultimul rând, îți aducem în atenție și faptul că atmosfera din cameră contribuie la un somn odihnitor. Astfel, camera copilului ar trebui amenajată astfel încât să se simtă nu doar confortabil, ci și în siguranță.

Nu aglomera camera copilului cu prea multe obiecte de mobilier. În funcție de vârstă, are nevoie de un pat, un dulap pentru haine, o măsuță pentru desenat și colorat sau un birou pentru teme și câteva spații de depozitare a jucăriilor și cărților. Din categoria accesoriilor care îl pot face să se simtă în siguranță, menționăm: veioze în formă de animăluțe, lenjerie de pat și draperie cu personajele preferate din desene animate, o jucărie de pluș alături de care să doarmă în fiecare seară.

Acestea au fost sfaturile pe care le poți urma pentru a pregăti camera copilului, astfel încât să îi asiguri un somn de calitate.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Somnul la copii Camera copii

Articole recomandate

Citeste si despre