Cat de des ar trebui sa schimbi asternuturile pentru a evita bacteriile si acarienii. Un medic raspunde

/ / Modificat: 2024-02-10
Cat de des ar trebui sa schimbi asternuturile pentru a evita bacteriile si acarienii. Un medic raspunde

 

Cand a fost ultima data cand ai schimbat asternuturile? Acum cateva zile, acum o saptamana, acum mai bine de doua saptamani?

Lenjeria de pat influenteaza nu numai calitatea somnului nostru, ci si sanatatea noastra.

Un medic a explicat recent de ce este important sa schimbi si sa speli frecvent lenjeria, deoarece daca nu faci acest lucru creste probabilitatea de a suferi de anumite afectiuni si boli. Prin urmare, daca mai ai si copii, este foarte important ca lenjeria de pat sa fie schimbata frecvent pentru a tine bolile la distanta.

Pentru sanatatea ta, spala-ti asternuturile

Intr-un videoclip devenit viral, Dr. Jason Singh explica faptul ca ar trebui sa acorzi o atentie deosebita lenjeriei de pat. Aceasta trebuie sa fie inclusa intotdeauna in rutina de curatenie a casei. 

Potrivit medicului, lenjeria de pat trebuie schimbata cel putin o data pe saptamana. Prin urmare, daca ai copii, este important ca lenjeria sa fie spalata mai des. In acest fel, te asiguri ca nici tu, dar mai ales nici copilul tau, nu va veti odihni intr-un pat plin de acarieni bacterii care va pot afecta sanatatea.

Medicul subliniaza ca, desi poate fi obositor si necesita mai multa munca, este necesar sa o faci acest lucru, cu atat mai mult acum, cand doar bagi lenjeria in masina de spalat, iar aceasta face toata treaba.

Ce se intampla daca nu le speli in fiecare saptamana

Nu o sa-ti placa ce urmeaza sa iti spunem, dar oamenii de stiinta se refera la asternuturile de pat ca la niste "rezervoare de alergeni", din cauza acumularii de substante si impuritati precum: transpiratie, praf, celule moarte de piele, reziduuri de acarieni si fecalele acestora.

Iar daca avem animale de companie acasa, lista de alergeni creste odata cu parul si alte deseuri ale acestora - chiar daca nu dorm in patul tau.

In cadrul aceluiasi studiu, cercetatorii au masurat nivelul de contaminare a lenjeriei de pat, descoperind ca doar pernele sintetice si cele din pene - indiferent daca le ai de un an sau de 20 de ani - contin intre patru si 17 specii diferite de ciuperci.

Pe langa faptul ca suna dezgustator, acest lucru iti afecteaza si sanatatea, deoarece acumularea tuturor acestor substante creste probabilitatea aparitiei bolilor respiratorii si de piele, precum si a alergiilor si a astmului.

Asadar, spala asternutul cel putin o data pe saptamana, si schimba perna la cel mult doi ani. 

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Importanta asternuturi somn Schimbare lenjerii pat Bacterii Bacterii

Articole recomandate

Citeste si despre