Care sunt factorii care influenteaza cel mai mult preturile produselor electrocasnice?

/ / Modificat: 2023-01-05
Care sunt factorii care influenteaza cel mai mult preturile produselor electrocasnice?

Ne-am obisnuit deja cu inflatie de 2 cifre in Romania, valori record in 2022 pe care nu le-am mai consemnat in Romania de multi ani. Inflatia se va tempera in anul 2023, spun specialistii, insa totul depinde de politica monetara a statelor dezvoltate, de situatia din domenii cheie (petrol, IT) si de evolutia unor anumite conflicte politice de pe glob. Cele mai vizibile cresteri de preturi au fost in ultimele 12 luni cele pentru produsele alimentare. In hipermarketuri si supermarketuri, au fost martorii unor scumpiri accelerate, chiar si de multe zeci de procente.

Daca in cazul bunurilor de larg consum cresterile de preturi sunt evidente mai degraba procentual, in cazul bunurilor de folosinta indelungata, valorile mari ale produselor ne fac sa resimtim si mai puternic orice crestere de pret. Spre exemplu, un pachet de biscuti care costa 6 lei in loc de 4 lei s-a scumpit cu 50%, insa este vorba doar de 2 lei in plus. Insa altfel resimtim cresterea de pret pentru un frigider anterior la cost de 1500 lei, acum cu un avans de 20%, insemnand un plus de 300 lei. Valorile sunt doar cu titlul de exemple, simuland situatii asemanatoare cu cele reale.

Pentru a intelege mai bine modul in care cresc sau scad preturile produselor electrocasnice (si electronice), am selectat in acest articol principalii factori de influenta. Intr-un magazin de electrocasnice, preturile depind de mai multe elemente, dar nu trebuie uitat ca cele mai avantajoase oferte sunt de obicei in mediul online, unde costurile efective ale comerciantului sunt mai reduse decat cele din mediul offline.

Unul dintre factorii care determina variatii de pret este cursul valutar. Si nu atat de mult cursul leu - euro, cat mai ales cel leu - dolar. Cele mai multe produse electrocasnice si electronice au pretul legat de moneda USD. Asta chiar si atunci cand sunt fabricate in Europa. Motivul: multe componente de baza provind din tari din Asia. In multe situatii, produsele sunt importate cu totul din tari precum China. In Romania, leul s-a depreciat fata de dolarul american din cauza avansului monedei SUA fata de moneda euro.

Un alt factor este strans legat din nou cu tarile asiatice. Este vorba despre disponibilitatea tehnologiei si implicit pretul acesteia. Criza globala de microcipuri a devenit un subiect de top in ultimii 2 ani. Aceste produse sunt folosite in multe domenii, de la IT la auto si pana la electrocasnice. Dispozitivele noastre moderne se bazeaza pe tehnologie. Cand cererea depaseste oferta, evident ca preturile cresc.

Costurile de transport sunt mereu o parte importanta din costul produselor electrocasnice. In ultima perioada, pretul ridicat al petrolului a determina cresterea preturilor combustibililor, deci avans al costurilor de transport. Un motiv de scumpiri este si cresterea costului muncii - cresterea salariilor in productie, transport, comert, deci pe tot lantul. De asemenea, un factor important in variatia preturilor poate fi cel reprezentat de diverse taxe impuse pe importuri, intre state.

In ansamblu, inflatia in general pune presiune pe preturi, caci economia este globala, sectoarele economice depind unul de altul. Daca ceva se scumpeste, se vor antrena noi scumpiri in alte domenii, efectul fiind cel al pieselor de domino.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre