Ghid pentru parinti: Cum alegi cele mai sanatoase alimente pentru copii

/ / Modificat: 2019-03-06
Ghid pentru parinti: Cum alegi cele mai sanatoase alimente pentru copii

Sa urmezi o dieta sanatoasa si echilibrata pare mai usor ca niciodata, datorita numeroaselor informatii la care avem acces. Exista, insa, parinti care mai au nevoie de ajutor pentru a intelege ce inseamna "alimente sanatoase".

In industria alimentara exista o multime de produse si, uneori, publicitatea si informatiile false pot crea confuzie printre parinti, si considera ca doar anumite produse sunt mai bune pentru ei si copii.

In ultimii ani au aparut in supermarket-uri branduri de produse ecologice, organice si alte etichete pe care oamenii le confunda sau cred ca se refera la aceleasi lucruri.

Cumpara acele produse fara sa inteleaga sensul lor si cred ca sunt cele mai bune pentru sanatate. Dar care sunt diferentele?

Produsele ecologice

Sunt cele care au fost cultivate si prelucrate fara pesticide, ingrasaminte sau conservanti genetici sau inginerie genetica. Ingrasamintele naturale au fost folosite pentru reproducere, profitand de conditii naturale cum ar fi solul sau clima.

Biologice

Sunt alimente care au fost obtinute in afara laboratorului, adica nu au fost expuse la nicio interventie chimica sau nu s-au utilizat alte componente genetice modificate.

Organice

Sunt cele care nu contin interventii chimice folosite adesea pentru a dezvolta un produs alimentar, adica nu contin pesticide sau ingrasaminte. Agricultura organica are drept trasaturi generale practicile culturale, biologice, mecanice care incurajeaza reciclarea resurselor, promoveaza echilibrul ecologic si conserva biodiversitatea.

Produsele durabile

Sunt alimentele obtinute ca urmare a respectarii naturii si a mediului, astfel incat sa se bazeze pe o cultura responsabila din punct de vedere etic. Agricultura durabila este sinonima cu agricultura ecologica, dar produsele ecologice, de exemplu, pot fi si rezultatul fermelor industriale.

Ce produse sunt mai bune pentru sanatatea copiiilor?

In ceea ce priveste aceasta problema, exista o multime de dezbateri si nu s-a ajuns la un raspuns clar. Dar exista mai multe studii care sustin ca o dieta bazata pe alimente ecologice (fara pesticide si ingrasaminte) nu produce beneficii semnificative in sanatatea noastra.

Unul dintre studiile care sustine aceasta pozitie este cel realizat la Universitatea Stanford din Statele Unite. Specialistii au analizat 223 de cercetari in care a fost comparata compozitia acestor alimente (niveluri de nutrienti, fungi, bacterii, concentratii de pesticide, etc.) si 17 cercetari in care oamenii care consuma produse ecologice au fost comparati cu altii care au consumat produse neecologice.

Aceste investigatii au fost efectuate pe oameni, desi niciuna dintre ele nu a fost pe termen lung, dieta fiind urmarita timp de doi ani. Dar ceea ce este surprinzator cu privire la rezultate este ca compozitia alimentelor a fost foarte asemanatoare.

Printre substantele nutritive analizate au fost vitamina C, calciu, fier - continute in legume si fructe, carne, lapte si oua organice si cele conventionale. In cazul legumelor si fructelor, cantitatea de vitamine si minerale a fost aproape identica, iar nivelul nutritiv al alimentelor organice si conventionale nu a fost semnificativ.

In alte studii efectuate de Scoala de Igiena si Medicina Tropicala, din Londra, cercetatorii sustin ca "nu exista diferente convingatoare intre continutul de nutrienti sau beneficiile pentru sanatate ale alimentelor organice si conventionale."

Atat de multa informatie duce la confuzii si uneori parintii nu stiu ce sa faca sau ce produse sa cumpere. Ceea ce ar trebui sa te intereseze cu adevarat este ca micutul tau sa aiba o dieta sanatoasa si pentru asta nu trebuie sa consume numai produse ecologice.

Cum sa alegi produse de calitate pentru dieta copiilor

Este bine sa te uiti la conditiile si originea alimentelor pe care le cumperi, dar nu ar trebui sa devii obsedat de etichete.

  • Cumpara produse proaspete: Nu au etichete si sunt cea mai buna alegere pentru o alimentatie sanatoasa.
  • Alege variantele cu fibra. Nu cumpara intotdeauna carbohidrati simpli. Alege din cand in cand variantele integrale pentru ca micutii sa se obisnuiasca cu gustul.
  • Gateste acasa produse de patiserie si mancaruri tip fast-food. Trebuie sa mananci uneori, mai ales copiii. Cu toate acestea, in loc sa cumperi mancaruri semipreparate, mai bine pregateste mancaruri cu produse proaspete. Astfel, cel mic serveste ce isi doreste, dar fara aditivi, conservanti si grasimi artificiale.
  • Evita conservele. In loc sa alegi fructe sau legume in cutii, cumpara-le proaspete si gateste-le. Aceste produse sunt mai scumpe si au conservanti.
  • Fereste-te de alimentele fara grasimi. Multe dintre acestea inlocuiesc grasimile cu zaharuri.
  • Evita micul dejun cu alimente care contin zahar. De exemplu, cerealele pentru copii au cantitati mari de zaharuri si nu ar trebui sa la consume in fiecare zi. Sunt mult mai indicate fructele proaspete sau prajiturile fara zahar. Si sucurile industriale contin mult zahar, iar dulceata naturala a fructelor se pierde. Asa, copiii se vor obisnui cu alimente foarte dulci.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie Alimentatie sanatoasa Alimentatie sanatoasa copii

Articole recomandate

Citeste si despre