De ce sa mancam pere? Beneficii pentru sanatate

/ / Modificat: 2013-07-16
De ce sa mancam pere? Beneficii pentru sanatate

Perele sunt unele dintre cele mai aromate, parfumate si gustoase fructe pe care le pot manca membrii familiei tale. Dincolo de gustul bun si potolirea rapida a poftei de dulce pe care o ofera, perele sunt pline de nutrienti esentiali pentru sanatate si au proprietati terapeutice remarcabile, de care putine persoane stiu.

Iata cateva dintre motivele pentru care este recomandat sa introduci perele in alimentatia zilnica a familiei tale!  

Perele scad colesterolul si previn bolile de inima

Perele sunt unele dintre cele mai bogate fructe in fibre, iar fibrele sunt substante cu rol esential in scaderea nivelului colesterolului "rau" din sange si prevenirea bolilor cardiovasculare care pot fi declansate de colesterol. Potrivit specialistilor, consumul constant de pere scade cu 50% riscul aparitiei infarctului miocardic.  

Perele previn constipatia si aparitia cancerului de colon

Beneficiile pe care consumul de pere le are asupra sistemului digestiv apar in lant, intrucat se influenteaza unele pe altele. Continutul bogat in fibre al perelor contribuie la imbunatatirea digestiei, prevenirea constipatiei si, pe termen lung, la combaterea riscului de cancer de colon.

In plus, perele contin cantitati mari si de vitamina C sau K, care actioneaza ca antioxidanti impotriva radicalilor liberi care ataca celulele organismului si le predispun la cancer.

Perele pot fi consumate de diabetici

Pe langa faptul ca sunt bogate in fibre, perele au un index glicemic mic, care le transforma in gustari formidabile pentru cei care sufera de diabet zaharat. Carbohidratii din pere sunt absorbiti lent in organism, prevenindu-se astfel cresterea brusca a nivelului zaharului in sange si agravarea afectiunii.  

Perele previn hipertensiunea arteriala

Specialistii sustin ca perele contin antioxidanti si substante cu efect anticancerigen - cum este si glutationul - care ajuta la prevenirea hipertensiunii arteriale si problemelor de inima asociate acesteia.  

Perele intaresc sistemul imunitar si energizeaza organismul

Consumul de pere reprezinta un remediu natural pentru fortificarea sistemului imunitar al organismului si prevenirea infectiilor si afectiunilor provocate de virusuri, bacterii si alti germeni. Datorita continutului bogat de fructoza si glucoza, nutrientii din pere asigura o parte importanta din doza zilnica de energie de care are nevoie organismul pentru a face fata activitatilor obisnuite de peste zi.

Perele contribuie la prevenirea osteoporozei

Si sistemul osos al organismului are de beneficiat de pe urma consumului de pere. Acestea contin boron, un element chimic cu proprietati esentiale pentru absorbtia calciului in organism si combaterea osteoporozei, una dintre cele mai frecvente afectiuni ale oaselor.

Perele ajuta la prevenirea malformatiilor congenitale la fat, in sarcina

Perele sunt gustari benefice si pentru gravide, deoarece contin acid folic, o vitamina esentiala pentru prevenirea defectelor de tub neural la fat. Gravidele sunt sfatuite sa integreze perele in meniul zilnic, ca gustari sau in prepararea deserturilor, pentru a beneficia si de pe urma efectului benefic impotriva constipatiei, o conditie medicala frecvent intalnita in sarcina.

Perele sunt benefice impotriva alergiilor

Perele sunt printre putinele fructe considerate hipoalergenice, ceea ce inseamna ca pot fi consumate fara probleme de persoane care sunt predispuse la alergii, intrucat nu provoaca reactii alergice.

Pot fi consumate chiar si de bebelusi, inca de la varste fragede, din momentul in care incep diversificarea alimentatiei.

Perele ajuta la tratarea afectiunilor pulmonare usoare

Substantele nutritive continute de pere contribuie la imbunatatirea functiilor pulmonare si la ameliorarea rapida a unor simptome precum tusea sau respiratia greoaie, specifice virozelor sau afectiunilor respiratorii.

Mai cunosti si alte beneficii ale consumului de pere pentru sanatate? Spune-ne sugestiile tale, dar si metodele prin care introduci aceste fructe in alimentatia familiei in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie sanatoasa

Articole recomandate

Citeste si despre