Avocado, beneficii pentru piele si sanatate

/ / Modificat: 2017-02-20
Avocado, beneficii pentru piele si sanatate

Exoticul fruct avocado a ajuns sa fie accesibil pe piata in orice anotimp si in Romania, o veste imbucuratoare daca te gandesti la cate beneficii poate aduce acest aliment pentru piele si sanatate. Introduse in dieta zilnica, fructele de avocado te ajuta sa slabesti, te apara de multe afectiuni si functioneaza perfect ca tratament natural de infrumusetare.

Foto: terawarner.com

Iata cum poti sa profiti de proprietatile minunate ale fructului exotic, atat ca aliment, cat si ca masca regeneratoare pentru corp.

Cum alegi un avocado bun?

Intrucat acest fruct este necunoscut in multe regiuni ale globului, alegerea lui din supermarket poate fi dificila. Un avocado care merita sa-ti ingrijeasca pielea si sanatatea trebuie sa fie moale cand apesi pe coaja, fara pete pe suprafata. Diversele tipuri de avocado pot fi verzi sau maron inchis, de aceea culoarea nu te ajuta sa alegi un exemplar copt si gustos.

Daca ai cumparat din greseala un avocado cam crud, il poti ajuta sa ajunga la maturitate invelindu-l intr-o punga din hartie si depozitandu-l intr-o zona calda.

Avocado in alimentatie

Proteinele din carne, grasimile bune, vitaminele si mineralele din vegetale se regasesc toate intr-un singur aliment: avocado. Daca il vei introduce in dieta zilnica, vei descoperi efectul sau nutritiv (gratie fibrelor si proteinelor) si protector (datorita continutului de antioxidanti).

Beneficiile fructului exotic in alimentatie sunt nenumarate:

  • potasiul furnizat de avocado echilibreaza tensiunea arteriala;
  • acidul folic protejeaza inima si previne malformatiile, in cazul gravidutelor care il consuma;
  • acizii grasi esentiali pentru organism vin intr-o concentratie mai mare decat prin consumul uleiului de masline (problemele legate de colesterol sunt combatute eficient);
  • luteina (antioxidant cu rol in protectia vederii) previne cataracta si alte boli oculare;
  • grasimile monosaturate sunt ideale pentru un regim de slabire, inducand senzatia de satietate si reducand pofta de dulce;
  • avocado faciliteaza absorbtia rapida a vitaminelor si mineralelor in corp.

Retete cu avocado

Iata cateva exemple de retete cu avocado pe care le poti adapta meniului familiei tale:

Pasta de avocado: Cumpara un avocado bine copt, taie-l in 2 parti si inlatura samburele lemnos. Scoate pulpa cu o lingurita si piseaz-o bine, apoi adauga 1 catel de usturoi zdrobit, un praf de sare si cativa stropi de zeama de lamaie. Poti servi pasta sub forma de tartine sau ca sos pentru un sandvis.

Mousse cu avocado: Prepara o spuma gustoasa si hranitoare din pulpa de avocado, 1 portocala si 1 lingurita de miere. Mixeaza ingredientele cu robotul de bucatarie si serveste preparatul ca gustare sau desert.

Salata de vara: Prepara o salata de vara delicioasa din 2 rosii, 1 castravete, 1 avocado feliat, 1 salata verde si 80 g nuci, pe care le amesteci cu ulei de masline si putin suc de lamaie verde.

Avocado in ritualul de infrumusetare

Anticii mayasi si azteci foloseau fructul de avocado pe post de tratament natural in ritualul de infrumusetare, gratie uleiurilor sale benefice pentru intinerirea pielii, reducerea pungilor de sub ochi si repararea parului deteriorat.

Emolientii naturali din avocado (vitamina A, C, E) vor face minuni pentru pielea, tenul si parul tau.

Masca pentru ochi umflati: feliaza jumatate de avocado in fasii subtiri si aseaza-le pe ochi dupa ce te intinzi pe spate, cu pleoapele inchise. Asteapta 20 de minute si vei observa imediat rezultatul.

Masca pentru ten uscat si mixt: piseaza jumatate de avocado si imprastie pasta in mod egal pe toata fata. Lasa pulpa sa actioneze 15 minute, apoi clateste-te cu apa calduta.

Masca pentru ten gras: intr-un bol mediu, amesteca jumatate de avocado cu 1 lingurita de suc de lamaie si un albus de ou. Aplica masca, las-o sa actioneze 20 de minute si apoi clateste bine tenul.

Masca pentru par: intr-un bol, amesteca 1 avocado pisat, 1 galbenus de ou si 1/2 lingurita de ulei de masline. Aplica masca pe toata lungimea parului, asteapta 30 de minute si foloseste apoi samponul si balsamul ca in mod normal. Parul va straluci si va avea un aspect matasos.

Masca pentru maini: prepara un exfoliant eficient pentru maini dintr-un sfert de avocado pisat, 1 albus de ou, 2 lingurite de ovaz si 1 lingurita de suc de lamaie. Aplica pasta pe suprafata mainilor si a degetelor, permite-i sa iti curete pielea 20 de minute si clateste-te apoi cu apa calda, prin miscari apasate. Repeta tratamentul o data pe saptamana si vei avea maini si unghii sanatoase, cu un aspect de invidiat.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Avocado beneficii Retete avocado Masti avocado

Articole recomandate

Citeste si despre