6 alimente care prezinta risc crescut de inec pentru copii

/ / Modificat: 2023-01-25
6 alimente care prezinta risc crescut de inec pentru copii

Atunci cand un copil trece de la a manca doar lapte si alimente pasate la a consuma bucati de alimente, una dintre cele mai mari temeri ale parintilor este legata de inec. Micutii inca nu stiu sa mestece bine, iar daca mai sunt si lacomi, se pot ineca foarte usor la masa. Pentru a diminua acest risc, este important ca parintii sa evite alimentele care pot duce la inec sau sa le ofere copiilor sub alta forma.

Care sunt alimentele periculoase

Cum se pot bucura copiii de alimentele care prezinta risc de inec, fara sa ne facem griji ca se pot ineca?

Alunele. In aceasta categorie intra mai multe tipuri de oleaginoase, de la arahide pana la alunele de padure, migdale etc. Atunci cand sunt oferite intregi copiilor, exista riscul de inec prin aspiratie. Traheea unui copil in primii ani de viata este de grosimea unei alume, motiv pentru care nu se ofera alune intregi pana la varsta de 5 ani. Aceste fructe ar trebui sa fie maruntite sau cel putin injumatatite inainte de a fi date copiilor.

Carnatii. Potrivit unui studiu publicat in International Journal of Pediatric Otorhinolaryngology, carnatii sunt un aliment periculos pentru copii. Cei mici se por ineca foarte rau atunci cand sunt lasati sa muste dintr-o bucata de carnat fara sa fie supravegheati. Cel mai bine este sa ii tai copilului pe farfurie bucati potrivite si sa il supraveghezi tot timpul la masa.

Strugurii. Din cauza formei boabelor si a consistentei moi, strugurii sunt si el periculosi pentru copii. Boabele pot aluneca foarte usor atunci cand copiii le baga in gurita si pot provoca inecul. Pediatrii recomanda ca boabele de strugure sa fie taiate in jumatati si, cu aceasta ocazie, sa fie indepartati si samburii.

Bomboanele. Tuturor copiilor le plac dulciurile, insa bomboanele sunt de vina pentru 15% din totalul cazurilor de inec la copii in USA, arata un raport. Acestea pot ajunge sa blocheze caile respiratorii, indiferent ca sunt mancate intregi sau sparte cu dintii in bucati mai mici.

Carnea. In Spania, autoritatile spun ca 12% din cazurile de inec la copii sunt cauzate de carne. Daca vorbim despre carne atoasa sau care nu este gatita suficient, riscul creste si mai mult. Copiii nu o pot mesteca asa cum trebuie, iar de aici pana la inec nu este decat un singur pas.

Samburii si oasele. Fructele sau legumele care au samburi, precum ciresele, visinele sau maslinele pot fi foarte periculoase pentru copii, atunci cand sunt oferite intregi. Cei mici nu stiu sa manance doar pulpa fructului si pot ajunge sa se inece cu samburele, inainte de a apuca sa il scoata. La fel stau lucrurile si in cazul carnii cu os, care este gatita ca atare. Fragmente mici de oase se pot rupe si pot ajunge in farfuria celui mic, iar riscul de inec este unul considerabil.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatia copilului

Articole recomandate

Citeste si despre