Cum sa te pregatesti corespunzator pentru rolul de parinte

/ / Modificat: 2021-10-12
Cum sa te pregatesti corespunzator pentru rolul de parinte

Sa aduci un copil pe lume reprezinta, poate, o bucurie inegalabila, dar implica si foarte multe responsabilitati si sacrificii. De aceea, atunci cand te hotarasti sa devii parinte, trebuie sa iei in calcul toate aspectele ce pot aparea atat inainte, cat si dupa nastere, ca sa te asiguri ca cel mic va avea parte de toate conditiile. Asadar, iata cateva sfaturi utile care te vor ajuta pentru noul rol de parinte.

Carti de parenting si sfaturi utile

Inainte sa-l aduci pe cel mic pe lume, trebuie sa stii anumite detalii specifice despre ce inseamna sa cresti un copil si cum sa te comporti cu el. De aceea, e indicat sa citesti diverse carti de parenting, sa le ceri sfatul parintilor sau prietenilor care au, la randul lor, copii. E important sa acumulezi cat mai multe informatii despre cum iti afecteaza viata un copil, ca sa fii pregatit pentru orice context, mai ales ca va trebui sa iti adaptezi programul in functie de el. De asemenea, poti apela la un psiholog specializat in consiliere parentala, care sa te ajute sa te adaptezi la noua ta viata.

Responsabilitate si sacrificii

Atunci cand va veni pe lume, cineva va trebui sa aiba grija de cel mic 24/7. De aceea, ambii parinti trebuie sa isi faca un plan coerent si sa ia cea mai buna decizie cand vine vorba de ingrijirea copilului. De exemplu, poate vor fi perioade cand nu o sa mai ai la dispozitie zile platite de concediu si vei fi nevoit sa iti iei concediu fara plata, care poate fi acordat doar in anumite conditii. De asemenea, poti apela si la o bona, daca timpul nu iti mai ajunge sau responsabilitatile te coplesesc. In plus, si una dintre bunici poate avea grija de copil, pentru a te putea relaxa putin dupa atata oboseala. Ideal este sa iti iei in prealabil toate masurile de siguranta, pentru a evita orice neplacere. Poti discuta cu angajatorul, sa-i comunici ca urmeaza sa ai un copil, la fel cum iti poti instiinta parintii ca la un moment dat vei avea nevoie de ajutor.

Resurse financiare suficiente

Cand vei deveni parinte, va trebui sa iti revizuiesti bugetul lunar. Un copil consuma foarte multe resurse financiare, de aceea o sa fii nevoit sa obtii venituri suplimentare, ca sa faci fata tuturor cheltuielilor, mai ales celor neprevazute. Gandeste-te ca cel mic va avea nevoie de alimente specifice, va trebui sa cumperi mereu haine, fiindca ii vor ramane mici, jucarii, un carucior sau un scaun auto. Drept urmare, ti-ar prinde bine un job part-time sau o alta sursa de venit care sa iti completeze bugetul.

O masina personala

O masina personala iti va fi de mare ajutor cand vei deveni parinte. Ia in considerare faptul ca mereu vor aparea evenimente neprevazute sau chiar urgente, deci va trebui sa te deplasezi rapid intr-un anumit loc. In plus, cand vei avea copil, o sa fii nevoit sa faci cumparaturi mai des decat de obicei, drept urmare, o sa ai nevoie de un automobil cu un portbagaj incapator ca sa poti transporta tot ce ai achizitionat. De asemenea, cand va creste, va trebui sa-ti duci copilul la gradinita, scoala sau la after school. De aceea, aceasta investitie este una cat se poate de utila.

Sunt si alte aspecte pe care sa le iei in considerare. De exemplu, o sa ai nevoie de o locuinta incapatoare, pentru a-i putea amenaja o camera celui mic. Iti vor fi de ajutor anumite dispozitive, precum un baby monitor sau un dezumidificator. O sa te ajute si un sistem de securitate performant, ca sa te asiguri ca cei dragi au parte de siguranta corespunzatoare. In plus, s-ar putea sa te odihnesti mai putin, sa fii mai stresat sau sa fii nevoit sa pleci mai devreme de la serviciu. Asa ca, tine cont de fiecare detaliu, ca sa nu fii luat pe nepregatite.

Sursa foto: shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Parinte prima oara

Articole recomandate

Citeste si despre