Cele mai bune 4 sfaturi pentru a creste un copil independent. Tu le pui in aplicare?

/ / Modificat: 2016-12-19
Cele mai bune 4 sfaturi pentru a creste un copil independent. Tu le pui in aplicare?

Orice parinte isi doreste un copil independent si descurcaret, insa nu este atat de simplu sa renunti la instinctul de a-l proteja.

Un copil independent va fi un adult cu un viitor stralucit, va fi descurcaret, mereu cu o solutie la indemana si isi va croi un drum de care vei fi cu siguranta mandra. Desigur, in misiunea de parinte nu ai niciodata garantia ca ce a functionat in cazul altor copii va da rezultate si in cazul prichindelului tau, insa merita pe deplin sa pui in aplicare sfaturile, pentru a-i dezvolta independenta, pentru ca el va avea cu siguranta de castigat. Principiile nu sunt grele, doar punerea lor in aplicarea in mod constant e partea mai dificila. Iata ce ai de facut:

1. Arata-i in activitatile de zi cu zi ca poate sa se descurce cu usurinta si fara tine. Iata cum

Copilul tau iti cere ajutorul pentru orice si este absolut firesc sa fie asa pana la o anumita varsta si pentru anumite actiuni. Fara sa-l presezi sau sa refuzi sa-l ajuti, arata-i pur si simplu cat de bine se poate descurca fara tine. Un exemplu excelent este reprezentat de drumurile si plimbarile pe care le faceti zilnic.

Cel mai probabil obisnuiesti sa-l asezi in masina, sa-l pui pe o tricicleta pe care sa o impingi tu sau alte astfel de modalitati de transport. Incearca altceva, ia-ti tu o bicicleta si el un mijloc de transport pe care sa-l stapaneasca fara dificultate.

E suficient sa te uiti printre aceste trotinete electrice pentru copii pentru a gasi cel mai usor mijloc de transport pentru el si pentru a-i demonstra ca poate sa se deplaseze oriunde fara tine. E distractiv, dar si foarte util si nici nu-si va da seama cand se va obisnui sa mearga fara niciun fel de ajutor de la tine. In felul acesta vei avea o adevarata victorie: ii vei da incredere in el insusi!

trotineta_copii

2. Lauda-i fiecare reusita si nu il compara cu alti copii

Cea mai mare greseala pe care o poti face ca parinte este sa folosesti comparatia drept arma pentru a-l determina sa faca ceva anume. Nu numai ca nu va functiona, dar il vei rani pe copil si ii ve stirbi increderea in fortele proprii. In schimb, lauda-i reusitele cu sinceritate si arata-i ca esti mandra de el. Este cel mai frumos si constructiv gest pe care il poti face fata de prichindelul tau.

3. Implica-l in activitatile casnice, invata-l sa le faca si nu ii spune ca te descurci mai bine fara el

Copiii vor mereu sa faca orice isi vad parintii ca fac. Speli vasele? Vrea si el! Gatesti? Parca si-ar baga si el manutele in legumele pe care le pregatesti. Ia aceasta dorinta a lui ca pe o ocazie sa-l inveti aceste lucruri. Stim ca de multe ori pare mai usor sa le faci de una singura, dar implicarea aceasta in activitati de zi cu zi il va ajuta enorm in dezvoltarea lui.

4. Incurajeaza socializarea, iesirile si descoperirea unor locuri noi

Fiecare zi se desfasoara cam la fel – copilul tau se joaca putin cu vecinii din bloc, mergeti impreuna in cel mai apropiat parc, poate putin la supermarket, apoi inapoi acasa. Te-ai recunoscut pe tine in aceasta descriere? Atunci e cazul sa lucrezi la asta si sa il scoti pe copilul tau din zona lui de confort.

Mergeti si in alte parcuri, unde sa cunoasca si alti copii in afara celor din jurul casei, mergeti la film, la teatru de papusi si fa-ti un tel din a-i arata o data pe luna un loc nou. Nu il lasa acasa nici cand mergeti in concediu, chiar daca poate ar fi mai relaxant ca el sa ramana cu bunica. Familiarizeaza-l cu plimbarile lungi, oamenii noi, medii noi. Vei vedea foarte repede o schimbare in atitudinea lui.

Sursa foto: Shutterstock

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Copil independent

Articole recomandate

Citeste si despre