6 sfaturi esentiale de care sa tii cont cand alegi laptele praf pentru bebelusul tau

/ / Modificat: 2017-03-21
6 sfaturi esentiale de care sa tii cont cand alegi laptele praf pentru bebelusul tau

Anual, se nasc in lume 136,7 milioane de copii, insa doar 32,6% dintre acestia sunt hraniti exclusiv prin alaptare. Iar in Romania, rata este de doar 12,6%, printre cele mai mici din Europa.

Doar 3,4% dintre bebelusii care au implinit sase luni mai sunt alaptati exclusiv la san, arata un studiu al Institutului pentru Ocrotirea Mamei si a Copilului. Exista varii motive pentru care femeile nu isi pot alapta exclusiv copiii, cel putin pana la varsta de un an. Unele sunt nevoite sa se intoarca la serviciu din concediul de maternitate mai devreme, altele raman fara lapte dupa primele luni, iar alte mamici considera ca bebelusul este mai bine hranit, daca se incepe diversificarea.

Insa bebelusii au nevoie de lapte, iar mamicile care, indiferent de motive, nu isi mai pot alapta pruncii la san recurg la urmatoarea solutie eficienta: hranirea cu lapte praf. Decizia de a alege laptele potrivit pentru bebelusul tau este una care trebuie sa ia in considerare mai multe lucruri:

De unde il cumperi

Atunci cand cumperi o cutie de lapte praf te uiti prima data la termenul de expirare. Insa calitatea produsului depinde si de cum sunt transportate sau depozitate baxurile (temperaturi, umiditate etc.). Chiar daca producatorii specifica pe ambalaj conditiile de pastrare, nu poti avea garantia ca si magazinele respecta aceste indicatii. Exista insa si magazine online dedicate proaspetelor mamici, care comercializeaza o gama larga de lapte praf pentru bebelusi si iti asigura garantia calitatii produselor. Dupa cum vezi, preturile sunt avantajoase si, probabil, gasesti si laptele praf pe care il bea bebelusul tau. Livrarea se face la domiciliu, asa ca iti va fi foarte usor sa alegi formula potrivita, din confortul casei tale.

Continutul de nutrienti

Formulele de lapte praf au fost imbunatatite in ultimii ani, pentru a reproduce cat mai fidel continutul de nutrienti, vitamine si minerale din laptele matern. Cu toate acestea, trebuie sa ai grija si la valorile inscrise pe eticheta.

Proteinele. Un bebelus hranit cu prea multe proteine in primele luni de viata este predispus obsezitatii, asa ca acesta este unul dintre primele lucruri la care sa fii atenta. Pot exista diferente majore la continutul de proteine, in functie de producator. Doza zilnica de proteine recomandata pentru bebelusii cu varste cuprinse intre 0-6 luni este de 10 grame. Un lapte praf bun va specifica pe eticheta continutul de proteine pentru 100 de ml de lapte, astfel incat sa iti fie cat mai simplu sa iti faci calculul, scrie babyformula-reviews.com.

Carbohidratii. Acestia sunt principala sursa de energie pentru bebelusi, favorizeaza cresterea si dezvoltarea, iar o doza corecta ajuta la mentinerea unei greutati sanatoase. 95 de grame de carbohidrati pe zi sunt suficiente pentru bebelusul tau.

Varsta bebelusului tau

Acesta este un aspect pe care, din pacate, multe mamici il ignora atunci cand aleg laptele praf. Producatorii specifica pe ambalaj intervalul de varsta pentru care este potrivita formula respectiva. Acest lucru este esential, intrucat in primele luni de viata, nevoile nutritionale ale bebelusilor si cantitatile de hrana de care au nevoie se schimba, pe masura ce cresc si iau in greutate.

Istoricul alergiilor din familie

Sunt rare cazurile in care alergiile apar in primele luni de viata ale micutilor, insa oamenii de stiinta au demonstrat ca ele pot fi transmise genetic. Asa ca, daca ai persoane alergice in familia ta sau a tatalui copilului, exista un risc mai mare ca bebelusul sa fi mostenit alergiile. In cazul laptelui praf, alergiile digestive sunt cele care ar trebui sa te preocupe. Medicul pediatru iti poate recomanda o formula hidrolizata, care este mai usor de digerat si care nu provoaca reactii alergice la o anumita proteina sau la un anumit carbohidrat.

Continutul de fier

Bebelusii care nu mai sunt deloc alaptati la san au nevoie de un lapte praf care sa contina fier, un mineral extrem de important pentru micuti, cel putin pana la varsta de un an. Fierul ajuta la prevenirea anemiei si la dezvoltarea creierului, iar cand bebelusul nu isi doza de fier din laptele matern, este nevoie ca formula praf sa suplineasca aceasta lipsa.

Disponibilitatea laptelui praf

Odata ce ai ales o formula de lapte praf, nu este recomandat sa o schimbi. Organismul bebelusului se obisnuieste cu un anumit tip de lapte praf, iar schimbarea poate cauza alergii sau indigestii. Primele semne sunt iritabilitatea micutului, refuzul de a mai manca si aparitia crampelor abdominale, care il impiedica pe bebelus sa adoarma. Asigura-te ca laptele praf pe care il alegi este usor de gasit si accesibil, astfel incat sa nu te gasesti in situatia in care esti nevoita sa il schimbi pentru ca nu mai este disponibil in magazine.

Retine si ca toti bebelusii sunt diferiti, asa ca laptele praf cu care isi hraneste o mamica pruncul nu este neaparat si cel potrivit pentru micutul tau. Medicul pediatru este cel impreuna cu care ar trebui sa te decizi asupra unei formule care sa ii asigure copilului necesarul de nutrienti pentru a creste si se dezvolta in mod sanantos.

Sursa foto: Shutterstock/Copyright: Maya Kruchankova

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Lapte praf Alegere lapte praf bebelus Lapte praf bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre