5 feluri de mancare pe care sa i le dai la inceput de drum bebelusului tau

/ / Modificat: 2017-11-29
5 feluri de mancare pe care sa i le dai la inceput de drum bebelusului tau

Cel mic are deja sase luni si poate sa isi controleze mainile si sa stea in sezut fara sprijinul total de dinainte? Este posibil ca deja sa para interesat de mancare si sa te priveasca in timp ce mananci, un semn ca a venit momentul sa incepi diversificarea alimentatiei. Nu este o etapa asa usoara nici pentru tine pentru ca trebuie sa descoperi, in locul lui, care sunt cele mai bune alegeri pentru el.

Tot mai multi parinti sunt atenti la calitatea mancarii copilului, trei din patru bebelusi din Marea Britanie fiind hraniti cu alimente ecologice, asa cum arata statisticile moderne. Iar mamele mai ales au tendinta de a analiza atent etichetele produselor inainte de a face achizitiile. Daca bebelusul tau a trecut de etapa in care avea reflexul sa scuipe mancarea si prezinta miscari de mestecare, poti trece, fara griji, la diversificare. Ca sa iti usuram alegerile, iti prezentam cele mai potrivite mancaruri pentru bebelusul tau in prima parte a vietii.

1. Legume si fructe

Daca cel mic nu prezinta semne de alergii la anumite legume sau fructe, ii poti construi un meniu care sa includa legumele sau fructele pe care le-a incercat in prealabil. Cele mai comune produse de pe aceasta lista sunt morcovii, bananele, merele si, cu acordul medicului, cartofii. Nu te speria daca bebelusul tau refuza un anumit fel de mancare, la un moment dat pentru ca iti poti da seama daca unui copil nu ii place o mancare de-abia dupa ce o respinge de cinci - zece ori. Dupa ce treci de etapa fructelor si legumelor clasice, poti alege si alte fructe si legume, cum ar fi avocado, mango, mazare sau fasole verde.

2. Carne

Carnea este urmatorul aliment cu care ar trebui sa iti hranesti bebelusul. Carnea este primul aliment cu adevarat consistent cu care cel mic va face cunostinta. Alege pieptul si, apoi, pulpele, de pasare pentru ca cel mic sa simta o trecere armonioasa catre un alt tip de mancare. In momentul in care ii oferi copilului tau carne (de pui sau curcan, pentru inceput), va trebui sa modifici cantitatile, deoarece aceasta are un aport caloric mai mare decat legumele si fructele.

3. Branzeturi

Branza de vaci si iaurtul sunt cele mai usoare alimente din aceasta categorie cu care iti poti hrani copilul la varste fragede. Branza de vaci poate fi consumata incepand de la sapte luni, simpla sau in combinatie cu diferite legume sau fructe, iar iaurtul este suficient de consistent incat sa reprezinte un mix ideal intre mancarea lichida si cea solida. Studiaza reactiile celui mic si include cu incredere aceste doua alimente in meniul lui, nu insa inainte de a avea grija sa alegi variatele simple, pentru a nu exista niciun risc ca bebelusul tau sa nu poata mesteca o bucata de fruct sau de verdeata.

4. Cereale pentru bebelusi

Cerealele simple sunt si ele o grupa alimentara importanta la inceput de diversificare. Sunt de preferat pseudocerealele si cerealele neprocesate (quionoa, amaranth, tapioca, mei, hrisca, ovaz.) Cerealele pentru bebelusi sunt moi si gustoase, iar cel mic le va adora cu siguranta. Fibrele din cereale ii ofera foarte multa energie si ii asigura numarul de calorii necesar pana la urmatoarea masa.

5. Combinatii conservatoare

Diversificarea nu inseamna doar alimente noi, ci si noi combinatii intre ele. Poti construi un meniu bogat caloric si gustos, daca incluzi mai multe dintre elementele de mai sus. Cerealele cu fructe, amestecate cu iaurt sau legumele cu carne pot fi doua dintre optiuni. Nu uita insa ca, asa cum nici tu nu preferi o singura optiune alimentara, nici bebelusul tau nu trebuie hranit cu un singur fel de mancare. In plus, pana la un an, laptele ramane cel mai consistent element din meniul celui mic. Asa ca ai grija sa il incluzi neaparat printre optiuni si sa diminuezi, treptat, cantitatea de lapte.

Bebelusii care deja sunt atenti la tine, atunci cand mananci, sunt curiosi sa incerce mancaruri noi. Profita de aceasta curiozitate si, in acelasi timp, fii atenta la el, atunci cand da semne ca nu mai poate manca. Astfel, vei observa rapid care sunt cantitatile optime si mancarurile preferate ale copilului tau. Nu uita ca aceste meniuri sunt orientative pentru ca fiecare bebelus are un organism unic, ce poate accepta sau nu una dintre aceste optiuni culinare. Reactiile alergice, de asemenea, difera. Momentul introducerii alimentelor in meniul unui bebelus poate fi un moment destul de dificil pentru o tanara mamica si care se aseamana, intr-o mare masura, cu cel al primei alaptari. Daca ai astfel de termeri, unul dintre cele mai bune lucruri pe care le poti face este sa te consulti cu pediatrul copilului tau inainte de a lua orice fel de decizii culinare.

Sursa foto: Unsplash

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie bebelus Diversificarea alimentatiei Alimente diversificare bebelusi

Articole recomandate

Citeste si despre