Medicii recomanda vaccinarea antigripala a copiilor inainte de redeschiderea scolilor

/ / Modificat: 2021-01-22
Medicii recomanda vaccinarea antigripala a copiilor inainte de redeschiderea scolilor

Scolile ar urma sa fie redeschise pe 8 februarie, incepand cu semestrul al doilea. O decizie finala va fi luata cu o saptamana inainte de inceperea cursurilor fata in fata. Medicii recomanda ca inainte de reintoarcerea la cursuri, elevilor sa li se faca vaccinul antigripal, deoarece nu exclud un val de gripa care sa se suprapuna peste epidemia de COVID-19. 

Pana acum, cazurile de gripa si viroze respiratorii nu au atins un nivel ingrijorator, datorita distantarii fizice si a scolilor inchise. Campania de vaccinare impotriva gripei a inceput inca din toamna, insa specialistii spun ca imunizarea este posibila si in luna ianuarie.

Copiii pot face doua tipuri de vaccin antigripal: Injectabil, cu virus inactiv, care este gratuit sau cu administrare nazala, pe baza de virus viu atenuat.

De ce se recomanda vaccinul antigripal?

Desi vaccinul antigripal nu este 100% eficient, reduce semnificativ sansele unei persoane de a lua gripa sau de a suferi de o forma severa a acestei afectiuni. Daca copilul tau a primit vaccinul antigripal anul trecut, acel vaccin nu ii va putea oferi suficienta protectie anul acesta, deoarece virusurile gripale se modifica de la an la an.

Din acest motiv, vaccinul este actualizat in fiecare an pentru a include tipurile de virusuri care sunt cele mai abundente in fiecare sezon. Administrarea vaccinului impotriva gripei nu numai ca protejeaza de gripa, dar ajuta si la protejarea oamenilor din jurul nostru. In fiecare an, mii de oameni mor de gripa. Vaccinarea este o modalitate de a ajuta la prevenirea acestor decese. 

Care sunt posibilele efecte secundare ale vaccinului antigripal?

Ambele tipuri de vaccinuri impotriva gripei pot provoca reactii adverse usoare.Vaccinul antigripal injectabil se administreaza in brat. Acesta contine virusi gripali inactivi. Poate provoca durere, roseata si/ sau inflamare la locul punctiei.

Rareori, poate provoca febra de grad scazut sau dureri musculare.Vaccinul antigripal nazal contine virusi gripali vii, dar slabiti. Prin urmare, poate provoca simptome usoare asemanatoare gripei, cum ar fi curgerea nasului, respiratia suieratoare, dureri in gat, varsaturi sau oboseala.

La fel ca vaccinul injectabil, uneori poate provoca febra slaba si dureri musculare. Reactiile alergice grave la acest vaccin sunt extrem de rare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Vaccinare antigripala

Articole recomandate

Citeste si despre