Vaccinul antigripal la copii

/ / Modificat: 2020-09-22
Vaccinul antigripal la copii

Cel mai bun de protejare impotriva gripei este administrarea vaccinului antigripal. Medicii recomanda tuturor persoanelor cu varsta peste 6 luni vaccinarea antigripala anuala pana la sfarsitul lunii octombrie daca este posibil. 

De ce copilul meu ar trebui sa faca vaccinul antigripal?

  • il protejeaza impotriva bolilor gripale, inclusiv impotriva complicatiilor care pot aparea si pot duce la spitalizare sau chiar la decesul
  • il impiedica pe copil sa raspandeasca gripa altor persoane, inclusiv la copiii mai mici de 6 luni care sunt prea mici pentru a primi vaccinul
  • impiedica copilul sa lipseasca de la scoala sau de la gradinita si te ajuta si pe tine ca parinte sa nu lipsesti de la munca pentru a ingriji copilul bolnav. 

Vaccinurile antigripale sunt sigure?

Da. Vaccinurile antigripale sunt sigure. Acestea sunt folosite in Statele Unite de mai bine de 50 de ani. In acest timp, sute de milioane de oameni au primit vaccinuri sezoniere impotriva gripei. Vaccinurile, ca orice alt medicament, pot avea efecte secundare. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor care primesc vaccinul antigripal nu prezinta efecte secundare sau, daca au, sunt usoare si dispar de la sine in cateva zile.

Care sunt efectele secundare?

Vaccinarea impotriva gripei poate provoca reactii adverse usoare. De exemplu, persoanele care primesc vaccinul antigripal se pot avea simptome usoare de gripa si pot avea dureri in bratul caruia i s-a administrat vaccinul. Aceste efecte secundare NU sunt gripa. Daca exista efecte, acestea sunt de obicei usoare si dispar de la sine in cateva zile.

Ce este gripa?

Gripa este o boala cauzata de virusurile gripale. Aceste virusuri infecteaza nasul, caile respiratorii superioare, gatul si plamanii. Gripa se raspandeste usor si poate provoca boli grave, in special copiilor mici, persoanelor in varsta, femeilor insarcinate si persoanelor cu anumite afectiuni cronice, cum ar fi astmul si diabetul.

Care sunt simptomele gripei?

Simptomele gripei pot include urmatoarele:

  • Febra (nu toate persoanele cu gripa au febra) sau frisoane.
  • Tuse
  • Durere de gat
  • Secretii nazale sau nas infundat
  • Durere de cap
  • Durere in corp sau muschi
  • Oboseala
  • Varsaturi sau diaree (acest lucru este mai frecvent la copii decat la adulti).

Majoritatea persoanelor care sufera de gripa se recupereaza in cateva zile sau mai putin de doua saptamani. Unele persoane au complicatii (cum ar fi pneumonia) care pot duce la spitalizare si chiar la deces.Copiii cu afectiuni cronice precum astmul, diabetul si tulburarile creierului sau ale sistemului nervos, precum si copiii cu varsta sub 5 ani (in special cei cu varsta sub 2 ani) sunt mai predispusi sa ajunga in spital din cauza gripei.

Unele dintre complicatiile mai grave cauzate de gripa includ:Pneumonie (infectie la plamani).

  • Deshidratare (pierderea fluidelor corporale).
  • Agravarea afectiunilor cronice, cum ar fi astmul si diabetul.

Cum se raspandeste gripa?

Gripa se raspandeste atunci cand persoanele cu boala vorbesc, tusesc sau stranuta, iar picaturile care contin virusul ajung in gura sau nasul persoanelor din apropiere. De asemenea, puteti lua gripa atingand un obiect care are virusul gripei - cum ar fi un maner al usii sau un tesut uzat - si apoi atingandu-va ochii, nasul sau gura. Oamenii pot raspandi gripa altora cu o zi inainte de a avea simptome pana la 5 pana la 7 zile dupa ce se imbolnavesc.

Aceasta perioada poate fi mai lunga la copii si la persoanele foarte bolnave. Persoanele cu gripa ar trebui sa ramana acasa si sa stea departe de pana cand nu mai prezinta febra timp de 24 de ore, fara a utiliza medicamente care reduc febra.

Poate copilul sa faca gripa dupa ce a facut vaccinul antigripal?

Nu, vaccinul nu provoaca gripa, dar poate proteja copilul impotriva bolii. Cu toate acestea, uneori vaccinul poate provoca reactii adverse usoare, care pot fi confundate cu gripa. Retineti ca va dura aproximativ 2 saptamani dupa administrarea vaccinului pentru ca corpul copilului sa acumuleze protectie impotriva gripei.

De ce are nevoie copilul meu de vaccin antigripal in fiecare an?

Virusii gripali se schimba in permanenta, motiv pentru care se fac noi vaccinuri in fiecare an pentru a proteja impotriva virusurilor gripale care ar putea provoca cele mai multe boli. in plus, protectia oferita de vaccin dispare in timp. Vaccinarea antigripala pe care o primeste copilul  il va proteja impotriva gripei pe tot parcursul sezonului, dar va fi nevoie de o alta vaccinare in sezonul viitor.

Sursa: cdc.gov

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre