7 medicamente contraindicate la copil

/ / Modificat: 2007-01-15
7 medicamente contraindicate la copil


 

Anumite grupe de medicamente pot deveni extrem de periculoase daca sunt administrate la copii si in special la nou-nascuti si sugari. Datorita unor particularitati metabolice si fiziologice ale copilului mic, reactiile adverse la medicamente apar mult mai frecvent decat la adulti, fiind mai grave si deseori cu caracter toxic.

Copilul mic este mult mai susceptibil sa dezvolte reactii adeverse severe la administrarea anumitor medicamente, datorita imaturitatii sistemelor de metabolizare (in ficat) si epurare (majoritatea substantelor toxice, inutile organismului se elimina prin rinichi) a substantelor medicamentoase.

Administrarea oricarui medicament, mai ales la copiii cu varste mai mici de 6 luni, prezinta anumite riscuri, de aceea sfatul si recomandarile medicului pediatru sunt esentiale, pentru a evita astfel aparitia unor complicatii grave sau chiar letale.



Unul dintre medicamentele cel mai des utilizate pentru efectul sau antipiretic (scade febra) si analgezic (reduce durerea) este acetaminofenul (Paracetamolul). Acesta poate fi administrat de obicei fara probleme, cu conditia sa fie respectate dozele de administrare (20 miligrame pe kilogram corp, pe zi).

Dintre medicamentele contraindicate la copilul mic, le amintim pe cele mai importante si potential periculoase:

Aspirina

Aspirina sau acidul acetilsalicilic este un medicament frecvent utilizat in tratamentul adultilor. Efectele sale antipiretice (scad febra), antiagregante (scade coagulabilitatea sangelui si previne formarea chegurilor la nivelor vaselor) si antiinflamatorii, au facut din acest medicament, unul din cele mai utilizate in tratarea afectiunilor febrile, inflamatiilor sau bolilor cardiace.

Aspirina administrata la copil poate provoca mai multe reactii adverse. Unul dintre cele mai rare, dar si cel mai grav (potential letal) este sindromul Reye. Aceasta afectiune a fost asociata cu administrarea acidului acetilsalicilic si este grava deoarece afecteaza ficatul, rinchii si sistemul nervos central.

Simptomele bolii sunt varsaturile, convulsiile recurente si hipoglicemia (scaderea nivelului zaharului din sange). Nu exista un tratament specific al afectiunii, mortalitatea fiind foarte mare, de peste 50%!

Mama trebuie sa citeasca intotdeauna cu atentie etichetele medicamentelor pe care doreste sa le administreze copilului. Multe solutii, siropuri, prafuri sau comprimate efervescente, in special cele combinate cu paracetamol, folosite in tratarea simptomelor din raceli, pot contine si acid acetilsalicilic!

Medicatia antiemetica (impotriva varsaturilor)

Medicamentele antiemetice nu trebuie administrate la copiii mici decat sub stricta supraveghere si recomandare a medicului pediatru. Varsaturile sunt destul de frecvente la copii si in majoritatea cazurilor sunt benigne, trecatoare si nu necesita astfel nici un tratament simptomatic.

Managementul varsaturilor asociate sau secundare unor afectiuni grave, poate include insa administrarea medicatieie antiemetice, insa sub stricta supraveghere a medicului curant.

Medicamentele antiemetice, pot provoca reactii adverse grave si chiar intoxicatii. Simptomele cel mai frecvent asociate cu administrarea acestora sunt convulsiile si coma. De asemenea trebuie sa mentionam ca antiemeticele nu sunt recomandate in toate tipurile de varsaturi si in unele cazuri pot chiar agrava boala initiala.

Medicamentele pentru adulti

Medicamentele care sunt administrate la pacientii adulti, sunt contraindicate la copii, deoarece contin doze terapeutice mult prea mari. Firmele de medicamente au produse special create pentru copii (uz pediatric).

Administrarea unor doze mult prea mari de medicament nu au efect terapeutic ci toxic, putand determina uneori reactii adverse grave si chiar decesul copilului.

Tratamente medicamentoase empirice sau prescrise pentru alte persoane

De foarte multe ori mamele incearca sa-si trateze singure copiii, fara sa consulte un medic specialist pediatru. In alte cazuri, mamicile le administreaza copiilor medicamente prescrise altor persoane din familie (in special celorlalti copii din familie).

Acest lucru nu este recomandat deoarece un anumit simptom poate fi comun mai multor afectiuni si se trateaza astfel diferit de la o persoana la alta.

Medicamente expirate


Ori de cate ori se administreaza un medicamente, mama trebuie sa fie atenta la termenul de expirare al acestuia deoarece un medicament din aceasta categorie poate avea efecte nedorite asupra sanatatii copilului.

Un medicament expirat nu mai are efectul terapeutic scontat si uneori poate determina efecte adverse nocive (reactii alergice, intoxicatii). Medicamentele expirate nu trebuie pastrate in casa si trebuie sa se gaseasca o metoda eficienta de aruncare a acestora (niciodata in toaleta sau chiuveta deoarece pot contamina apa potabila, atunci cand aceasta este reutilizata dupa purificare).

Acetaminofenul supradozat

Acetaminofenul (paracetamolul) este un medicament frecvent utilizat in pediatrie si care poate provoca reactii adeverse nedorite daca este utilizat necorespunzator (supradozat).

Daca este administrat in doze mult prea mari (mai mult de 20 miligrame pe kilogram corp pe zi), poate determina efecte toxice grave. Intoxicatia cu paracetamol se recunoaste destul de greu si este caracterizata prin aparitia unor simptome precum: greata, varsaturile, somnolenta, urmate de insuficienta hepatica si renala, care se pot remite odata cu intreruperea administrarii acetaminofenului si stabilirea unei conduite terapeutice corespunzatoare.

Comprimatele masticabile

Pastilele masticabile nu sunt recomandate la copiii mici care se pot usor ineca sau sufoca cu acestea. Administrarea acestora trebuie facuta cu o atentie crescuta, recomandandu-se pisarea comprimatului si introducerea acestuia in alimentele copilului. Medicamentele de uz pediatric au mai multe forme de prezentare, cel mai des folosite fiind siropurile, supozitoarele, comprimatele, eferverscente si unguentele.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Medicamente copii

Articole recomandate

Citeste si despre