Sanatatea orala a copiilor. Ghidul parintilor

/ / Modificat: 2017-01-31
Sanatatea orala a copiilor. Ghidul parintilor

Sanatatea orala a copiilor este la fel de importanta ca starea generala de sanatate. Parintii trebuie sa stie ca dintii copilului lor au nevoie de ingrijire optima, acesta fiind primul pas crucial. Din pacate, exista inca o lipsa de constientizare ca igiena dentara pentru copii ar trebui sa inceapa cat mai curand, odata cu aparitia primului lor dinte. Parintii trebuie sa stie ce metode de ingrijire sunt optime pentru a asigura sanatatea orala a copiilor. Pentru majoritatea copiilor, primii dinti vor erupe incepand cu varsta cuprinsa intre 4-6 luni.

Dr. Andra Custura, medic stomatolog la cabinetul Andra Smile, ofera un ghid special pentru parinti, pentru ca acestia sa aiba grija de sanatatea orala a copiilor inca din primii ani.

Cariile la copii: in crestere

Sanatatea dentara la copii este foarte mult influentata de venit, rasa si accesul la asistenta medicala. Educarea parintilor si furnizarea de resurse pentru a solicita ingrijirea dentara va influenta puternic sanatatea dentara a unui copil. Caria timpurie este definita ca fiind cauzata de prezenta unuia sau mai multor probleme a suprafetelor dintelui de lapte. Cariile dentare reprezinta o boala infectioasa si trebuie sa fie controlata prin prevenire.

Ajuta la prevenirea cariilor copiilor

Prima vizita la medicul dentist trebuie sa aiba loc in termen de sase luni de la eruptia primului dinte. Apoi gura copilului poate fi evaluata rapid pentru a depista din timp prezenta cariilor sau anomaliilor. In plus, parintii vor primi instructiuni cu privire la obiceiurile orale bune pentru copilul lor si pentru ei insisi astfel incat sa reduca bacteriile prezente in gura. Parintii vor invata ca perierea dintilor la sugari poate fi la fel de usoara ca si stergerea lor cu un prosop sau folosirea unei periute de dinti special conceputa pentru sugari. Cel mai important, parintii vor afla ca limitarea aportului de glucide fermentabile, in special din suc si lapte, este cruciala.

Pe masura ce copilul creste, medicul stomatolog va introduce si consolida tratamente importante si obiceiuri pentru prevenirea cariilor, pierderea dintilor si gingivita. O vizita la dentist va include un examen si o curatare minutioasa, instructiuni in periaj corect si folosirea atei dentare, tratamente de fluor si materiale de etansare pe fisurile molarilor permanenti. Fluorura, desi este importanta pentru prevenirea cavitatii, ar trebui sa fie limitata in functie de varsta pentru a preveni expunerea excesiva. Medicul dentist sau dentar igienist poate revizui, de asemenea, nutritia adecvata pentru sanatatea dentara si face recomandari in vederea purtarii gutierelor in cazul copiilor care fac sport.

Parintii: Cele mai bune modele

Parintii joaca un rol important in sanatatea dentara a copiilor lor. Ei au nevoie pentru a intari bunele obiceiuri de igiena orala, cum ar fi periajul si folosirea atei dentare. Cu toate acestea, cel mai important impact asupra copiilor il va avea observarea obiceiurilor de igiena pe care le au parintii. Oferind un exemplu si demonstrand cat de importanti sunt dintii copiilor pot ajuta la o sanatate generala buna si igiena dentara corecta.

Dr. Stomatolog Andra Custura crede ca viata noastra poate deveni mai frumoasa cu un zambet sanatos, de aceea ne vine in ajutor cu cele mai bune sfaturi si tratamente pentru a ne recapata si mentine sanatatea dentara. Andra Smile este cabinetul care ofera servicii de implantologie, estetica dentara, ortodontie, protetica, endodontie, parodontologie, stomatologie preventiva, pediatrica, restaurativa si chirurgie dento-alveolara. Pentru mai multe informatii privind afectiunile stomatologice puteti vizita www.andrasmile.ro si pagina de Facebook.

 andra_smile_clinica

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sanatate orala copii Dantura copii Igiena orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre