Cum il pregatim pe cel mic pentru prima vizita la stomatolog

/ / Modificat: 2017-06-20
Cum il pregatim pe cel mic pentru prima vizita la stomatolog

Chiar si pentru adulti una dintre cele mai de temut dureri este cea de dinti, astfel incat una dintre preocuparile majore a parintilor trebuie sa fie aceea de a pastra sanatatea dentara a copilului si de a-i insufla de la o varsta frageda regulile de baza pentru igiena orala.

Pentru a preveni problemele de ordin stomatologic, specialistii recomanda ca prima vizita la dentist a celui mic sa aiba loc odata cu implinirea varstei de 1 an. Va fi, cel mai probabil, o intalnire scurta, care va implica foarte putine tratamente, insa va oferi copilului ocazia de a se familiariza cu medicul stomatolog intr-o maniera non-amenintatoare si prietenoasa.

Doamna doctor Mihaela Dan, specialist ortodont, ne spune cum il putem pregati pe cel mic pentru ca prima vizita la dentist sa fie un succes:

1. Cel mai important lucru este ca parintele sa nu ii transmita copilului propriile frici, pentru ca cel mic este foarte empatic si va simti aceste emotii. In plus, stomatologia a facut progrese peste timp, astfel incat medicul are la dispozitie mijloacele necesare pentru ca pacientul sa nu simta disconfort.

2. Este recomandat ca vizita la cabinet sa fie programata dimineata, cand copilul este odihnit si cooperant.

3. Asigura-te ca cel mic s-a spalat pe dinti si a mancat inaintea vizitei la stomatolog, astfel incat sa nu-i fie foame in timpul controlului.

4. Copilul nu trebuie amenintat cu vizita la stomatolog, iar doctorul nu trebuie folosit ca o forma de pedeapsa.

5. Fratele mai mare sau chiar parintele poate fi un exemplu, ocupand primul scaunul si simuland, impreuna cu medicul, ca urmeaza un tratament, subliniind ca este nedureros si relaxant. Copilul va capata incredere si ii va imita pe cei mai mari.

6. Joaca de-a dentistul, acasa, inversand pe rand rolurile cu copilul, poate fi o modalitate de a-l familiariza cu vizita la stomatolog. Exista chiar si jucarii cu aceasta tema, care vor pune la dispozitie recuzita necesara. Citirea de carti sau vizionarea de videoclipuri despre vizita la stomatolog poate ajuta copilul sa isi invinga teama si sa fie mai increzator.

Odata depasita eventuala frica de stomatolog, iata la ce trebuie sa ne asteptam odata ajunsi acolo:

1. Medicul va incerca sa familiarizeze copilul cu mediul din cabinet, prezentandu-i sub forma de joaca pe Setila (aspiratorul care bea apa din pahar si saliva din gurita copilului), albinuta sau tractorasul (turbina) cu care va atinge degetelul copilului fara freza, dusul pentru dinti si foenul (“vantul”) care spala si usuca dintisorii, scaunul care se ridica si coboara precum liftul etc. Toate acestea trebuie sa creeze un mediu amuzant si placut.

2. Parintele va primi sfaturi, exemplificate pe modele de plastic, despre igienizarea dintilor copilului, despre folosirea suzetei sau a biberonului.

3. Medicul va verifica daca exista carii, probleme de eruptie si aliniere dentara, obiceiuri care pot afecta dintii copilului (sugerea degetului, suzetei, respiratia pe gura etc.) si va oferi informatii despre combaterea lor.

4. Va fi programata urmatoarea sedinta, in cazul in care este nevoie de tratament.

Este ideal ca prima vizita a copilului la cabinetul stomatologic sa aiba loc in jurul varstei de un an, dupa eruptia primilor dintisori de lapte. Chiar daca este posibil sa apara tendinta de a amana acest moment, cel mai bine este sa nu asteptam pana ce se iveste o urgenta medicala, deoarece copilul va asocia toata viata dentistul cu durerea si stresul unui tratament in plina criza.

***

Dr. Mihaela Dan, specialist ortodontie si ortopedie dento-faciala, a absolvit in urma cu 18 ani Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, Facultatea de Stomatologie, completandu-si studiile cu o perioada de 3 ani de specializare in ortodontie si ortopedie dento-faciala. Pe parcursul celor 14 ani de experienta, Dr. Mihaela Dan a reusit sa aduca zambetul pe buzele a mii de pacienti, practicandu-si profesia cu pasiune si dedicare. Dorinta de continua dezvoltare personala a determinat participarea constanta la cursuri de specializare in tara si in strainatate, precum si infiintarea Clinicii ORTO-IMPLANT EXPERT. Clinica aduce la un loc medici specialisti in domeniile: ortodontie, estetica dento-faciala, endodontie, chirurgie, parodontologie, protetica, ce isi desfasoara activitatea sub indrumarea Dr. Mihaela Dan. Mai multe informatii sunt disponibile aici.

Contact Clinica Orto-Implant:

Adresa: Str. Blajel Nr. 4, BlV3, Parter
E-mail: cabinet@ortoimplant.ro
Tel.: 0728.12.28.28 / 021-796.10.28
Web: https://ortoimplant.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Prima vizita copil dentist Stomatologie pediatrica Dinti copii Igiena orala copii

Articole recomandate

Citeste si despre