Abraziunea dentara la copii

/ / Modificat: 2016-06-23
Abraziunea dentara la copii

Abraziunea dentara la copii

Smaltul dentar este cel mai dur tesut din organism. In mod obisnuit, de-a lungul vietii, mestecarea alimentelor duce la o usoara uzura a sa, insa cand aceasta devine evidenta vorbim deja despre abraziunea dentara (tocirea dintilor). Din pacate, aceasta problema apare adesea si la copii, astfel incat este necesar ca parintii sa adopte obiceiuri sanatoase de ingrijire a celui mic.

Cum se manifesta abraziunea dentara

Abraziunea dentara poate fi superficiala, in smalt (stratul exterior al dintilor) sau mai accentuata, pana la dentina, stratul aflat sub smalt si care este strabatut de canale subtiri cu terminatii nervoase. Acesta este motivul pentru care uneori poate aparea sensibilitate dentara sau chiar durere. Zonele de abraziune sunt netede, uneori lucioase, dintele pierzindu-si forma rotunjita pe acea suprafata, iar odata ajunsa in dentina, poate prezenta mici depresiuni (cavitati), de culoare galbuie. Abraziunea dentara poate fi localizata la nivelul unuia sau a catorva dinti sau, in cazurile mai grave, poate fi localizata la nivelul tuturor dintilor, suprafata ocluzala (cu care mestecam) pierzandu-si relieful si devenind neteda.

Cauze

In cazul celor mici, smaltul dintilor de lapte este mai putin mineralizat si de aceea o alimentatie normala produce uzura (abraziunea) acestora. Acest lucru este chiar necesar pentru dezvoltarea normala a dentitiei copilului, deoarece nu mai exista contacte foarte stranse intre dintii celor doua arcade, acestea avand libertatea de a se dezvolta in sens antero-posterior.

Copiii sunt expusi la o mai mare varietate de alimente acide si bauturi care pot afecta smaltul dentar, printre care mult iubitele bauturi racoritoare, dar si fructe (portocale, lamai, grapefruit etc.), muraturi, otet etc.

Alte cauze ale abraziunii dentare pot fi:

- fortele anormale transmise dintilor in inghesuirile dentare, cand doar unii dintre dinti suporta aceste forte masticatorii, astfel incat cei aflati in pozitii anormale ajung sa se toceasca

- bruxismul dentar (scrasnirea dintilor) intalnita in special noaptea si a carei cauza principala este stresul. Este mai frecventa la adulti, in special, barbati, insa apare si la copii, datorita suprasolicitarii si stresului la care ii supune mediul inconjurator.

- periutele dentare dure sau folosirea unei tehnici agresive de periaj pot produce tocirea smaltului de la nivelul gingiei, unde grosimea acestuia este redusa

- piercing-urile metalice de la nivelul buzei si limbii pot produce tocirea sau chiar fracturarea dintilor

Cum putem preveni abraziunea dentara la copii?

Alimentele acide si bauturile carbogazoase acidulate scad rezistenta smaltului dentar deoarece scot calciul din dinti. Periajul dentar nu este recomandat in primele 20 minute dupa consumarea acestora, cand smaltul este cel mai putin rezistent, fiind indicata doar clatirea cu apa.

In cazul bebelusilor medicii recomanda cateva obiceiuri sanatoase de igiena dentara, printre care:

- evitarea ca cel mic sa mearga la culcare cu biberonul cu suc sau lapte, apa simpla fiind de preferat

- frecventa sucurilor de fructe in dieta este de preferat sa fie limitata; continutul de acid poate fi redus prin diluarea sucului cu apa

- dintii copilului sau gingiile trebuie masate cu tifon infasurat pe un deget dupa hranire, pentru a elimina placa dentara

In cazul copiilor mai mari, parintii pot adopta urmatoarele masuri:

- reducerea sau evitarea dulciurilor si a bauturilor racoritoare, deoarece acestea sunt una dintre principalele cauze alimentare de abraziune a dintilor

- portocalele si lamaile nu trebuie sa fie supte

- perierea dupa mese cu o pasta de dinti cu fluor ar trebui sa devina un obicei zilnic

In situatia in care, totusi, abraziunea dentara isi face aparitia in primii ani de viata sau chiar mai tarziu, tratarea problemei consta in inlaturarea cauzei: tratamentul ortodontic cu aparat dentar fix sau mobil, inlaturarea stresului, purtarea noaptea a unei gutiere de bruxism (folie rigida de plastic care imbraca dintii si ii protejeaza de uzura). Zonele sensibile se pot trata cu geluri desensibilizante sau, atunci cand este posibil, cu material de obturatie (compozit sau glass-ionomer care elibereaza fluor).

Prezentarea la controlul stomatologic periodic va ajuta la identificarea din timp si prevenirea agravarii abraziunii dentare.

Articol scris de Dr. Mihaela Dan, medic specialist ortodontie Orto-Implant Expert

banner_ortoimplant

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre