Piciorul varus equin la copii

/ / Modificat: 2012-03-05
Piciorul varus equin la copii

Piciorul varus equin este o malformatie congenitala intalnita destul de des la nou-nascuti, numita si "piciorul stramb congenital". La fiecare o mie de copii, un bebelus vine pe lume cu aceasta boala care afecteaza grav membrele inferioare. In plus, problema poate conduce la infirmitate daca nu se intervine rapid in corectarea ei.

Maladia piciorului stramb (varus equin) poate fi depistata inca din timpul sarcinii, cu ajutorul ecografiei. Forma anatomica neobisnuita este sesizabila la nastere, deoarece deformarea piciorului afectat sau a ambelor se prezinta clinic prin devierea in flexie plantara (intinderea labei piciorului - equinus) si indoirea spre interior (varus). Diformitatea piciorului in raport cu gamba poate ajunge la o inversare completa, deosebit de socanta pentru parinti la prima vedere.

Cauzele piciorului varus equin

Desi este cunoscuta inca din antichitate, aceasta malformatie congenitala are inca o origine insuficient elucidata de medici. Ea apare mai frecvent la baietei si intr-o proportie de 40% din cazuri afecteaza ambele picioare. Cauzele piciorului varus equin sunt puse pe seama pozitiei bebelusului in uter sau in contul unei combinatii de factori genetici si de mediu mai putin cunoscuti.

Piciorul var equin poate indica si alte probleme de sanatate, fiind asociat cu boli precum spina bifida (malformatie a coloanei vertebrale), maladii ale sistemului nervos, osos si muscular.

Simptomele piciorului varus equin

Simptomele piciorului varus equin sunt usor de sesizat la exterior, din pricina formei nefiresti a membrelor inferioare. La sugari, piciorul stramb nu este dureros, insa cauzeaza disconfort in timp si devine un handicap extrem de vizibil.

Netratat, piciorul in varus equin va ramane diform si rasucit, un membru va fi mai scurt decat celalalt si va determina hipertrofii osoase si alte leziuni susceptibile de infectii. Mersul va fi greoi, pana cand copilul devine infirm. Tratamentul ortopedic imediat creste sansele de vindecare pana la 100%.

Tratamentul piciorului varus equin

In primele zile de viata ale copilului nascut cu malformatia, piciorul varus equin poate fi corectat cu succes de medicul ortoped. Una dintre variantele nonoperative de terapie este metoda Ponsetti, care presupune manipulari repetate ale picioarelor pentru corectarea pozitiilor, urmate de imobilizari in aparat gipsat.

In 90% din cazuri, este necesara o minima interventie chirurgicala pentru corectarea divierii flexiei plantare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre