Celulele stem in tratarea malformatiilor congenitale

Intrebare:

- Buna ziua! As dori sa stiu daca celulele stem prelevate la nastere de la un copil sanatos pot fi folosite in tratarea unor malformatii congenitale la un alt copil, dar avand acelasi tata. Va multumesc!

Raspuns:

Celulele stem recoltate de la nivelul cordonului ombilical al unui copil sanatos, recoltare care se realizeaza in momentul nasterii prezinta in momentul recoltarii markeri („caracteristici”) specifici fiecarei persoane in parte.

Bineinteles ca fiind rude de gradul intai, exista posibilitatea ca markerii unui copil sa fie asemanatori cu markerii celuilalt, insa acest lucru nu reprezinta o regula, chiar in situatia in care au acelasi tata.

Celulele stem sunt celule embrionare care au capacitatea de a se inmultii si de a se transforma (diferentia) intr-un anumit tip de celule adulte, fiecare tip de celula diferentiata avand roluri specifice in organism, reprezentand astfel o alternativa la actualul transplant clasic de organ.In sangele ombilical se afla celule embrionare capabile sa se transforme in aproape orice fel de celula umana, existand totusi anumite limite ale acestei proceduri.

Chiar daca teoretic aceste celule pot fi mentinute in viata zeci de ani, fiind conservate in aburi de azot lichid la o temperatura cu mult sub zero grade Celsius; tehnica de revitalizare a acestora dupa o perioada mai mare de 5 ani nu a fost inca probata, acest lucru intamplandu-se si datorita faptului ca aceste tehnici au aparut si s-au dezvoltat de putina vreme, experienta nefiind determinanta in acest sens.

Totusi lista bolilor care pot fi tratate cu ajutorul acestora cuprinde o mare paleta de afectiuni, de la leucemie si diverse cancere la boli congenitale, lista care se mareste cu fiecare zi.

In concluzie, pentru a se putea stabili utilitatea acestor celule in cazul in care va fi necesara folosirea acestora in favoarea fratelui donatorului de celule stem, vor fi necesare efectuarea unor teste de histocompatibilitate intre cei doi frati.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva- 

Detalii specialist
Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Malformatii nou nascuti Malformatii congenitale fat Celule stem

Dr. Alina Pop-Began

Medic anestezie si terapie intensiva

Citeste si despre

Articole de la parteneri

Aplicatii pentru copii

DESCARCA
DESCARCA

Inainte sa pleci,

Poti gasi informatii utile si in materialele urmatoare:Urmareste-ne si primeste cele mai noi informatii pentru tine si copilul tau!

Trimite articolul catre prietenii tai

Poti baga cate mailuri vrei tu separate prin spatiu!

Trimite mesajul