Medicul Mihai Craiu: diareea si varsaturile la copii vara. Cand este cazul sa mergi la medic

/ / Modificat: 2023-07-10
Medicul Mihai Craiu: diareea si varsaturile la copii vara. Cand este cazul sa mergi la medic

Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit, pe pagina sa de socializare Spitalul Virtual pentru Copii, despre diaree si varsaturi la copii in perioada verii. Doctorul a atras atentia parintilor ca acestea sunt foarte periculoase in cazul copiilor mici, sub 6 luni. 

"Vara creste semnificativ numarul de cazuri de copii care au diaree si varsaturi. Daca exista si dureri abdominale sau greturi intense, copiii au risc mare de deshidratare, datorita refuzului lichidelor pe cale orala.

Semne de mare gravitate, care evoca deshidratarea acuta, sunt urmatoarele:

1. Scaderea cantitatii de urina sau disparitia completa a mictiunilor.

2. Mucoase foarte uscate, saliva vascoasa, buze crapate, uscate

3. Ochi incercanati, infundati in orbite, scaderea semnificativa a lacrimilor

4. Somnolenta marcata, fontanela anterioara deprimata semnificativ, la sugari.

Ce este de facut? Toti sugarii mici, sub 6 luni, trebuiesc consultati chiar da au "doar" diaree si varsaturi. Ei se pot deshidrata foarte rapid.

Trebuiesc consultati toti copii care au semne de deshidratare si care au diaree cu sange, dureri abdominale intense sau varsaturi de culoare galben-verzui.

Pana ajungem la medic ar fi bine sa incercam sa dam (cate putin, cu lingurita sau cu seringa, 5-10 ml odata) solutii de rehidratare. Fie gata preparate, cum ar fi ORS (oral rehidration salts), sau facute din pliculete ce se dizolva in apa fiarta si racita. Exista si saruri de rehidratare sub forma de acadele înghetate in congelator.

Daca situatia este grava mergeti la medic. Acolo va fi evaluat copilul si probabil va primi o perfuzie si un medicament antivomitiv. Aceasta metaanaliza recenta spune ca o singura doza de ondansetron poate reduce semnificativ riscul de spitalizare si pe cel de esec al rehidratarii orale. 

5. Pliu cutanat lenes sau persistent",  a explicat pediatrul. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre