Alimentele care vindeca bolile de stomac ale copiilor

/ / Modificat: 2018-11-14
Alimentele care vindeca bolile de stomac ale copiilor

Durerile de stomac sunt frecvente la copii. Nu de putine ori ti-a spus: "Ma doare burta." Medicii spun ca termenul de stomac acopera toate organele abdomenului de la gura pana la rect.

Specialistii spun ca alimentatia este foarte importanta in aceste cazuri si trebuie sa stii care sunt produsele recomandate in cazul in care micutul sufera de gastroenterita sau constipatie.

Cauze ale durerii intestinale la copii

Cauzele durerii sunt greu de determinat, deci este esential sa ai grija de stomac cu o dieta adecvata care sa previna dezechilibrele. Hranirea copiilor este deosebit de importanta pentru a preveni bolile stomacului si pentru a contribui la vindecarea acestuia.

Ce alimente previn si vindeca gastroenterita sau constipatia si cum ar trebui sa i le pregatesti ca sa le placa copiilor? Cat de multe lichide ar trebui sa bea pentru a evita deshidratarea in functie de varsta?

Gastroenterita virala

Daca este o gastroenterita virala, mancarurule solide vor fi evitate in primele 24-48 de ore. Apoi, se poate testa toleranta la substantele solide cu alimente astringente, dar usor de digerat, cum ar fi: orezul fiert sau orezul de cereale, merele coapte, pestele gatit sau cartofii fierti. In timpul perioadei de recuperare nu sunt recomandate lactatele si citricele.

Gastroenterita bacteriana

Daca dupa 24-48 de ore starea nu se amelioreaza si apar si alte semne, cum ar fi febra mare, cefalee sau scaune cu sange, aceasta poate fi o gastroentrita bacteriana si trebuie sa mergi la medicul pediatru, care va indica in plus tratamentul cu antibiotice.

Mancaruri recomandate pentru diaree si gastroenterita la copii sunt: mar, lamaie, cartof, dovleac, bautura de soia, gutui, curmala, rodie, banana, morcov si papaya (fara seminte).

Alimente recomandate pentru constipatie la copii

Cand te confrunti cu constipatia la copii, primul lucru pe care ar trebui sa-l faci este sa verifici daca aportul de apa este adecvat: aceasta depinde de varsta, activitate fizica si temperatura corpului.

Tabel cu aportul recomandat de apa in functie de varste. Sugestii de aport zilnic de apa si lichide

Grupa de varsta Cantitatea totala de lichide Cantitatea aproximativa de apa
0 – 6 luni  0.7 l. Lapte matern
7 - 12 luni  0.8 l. Lapte matern si 0,6 l formula, sucuri si apa
1 -3 ani 1.3 l. 0.9 l.

Baieti 9-13 ani

Baieti 14-18 ani

2.4 l.

3.3 l.

1.8 l.

2.6 l.

Fete 9-13 ani

Fete 14-18 ani

2.1 l.

2.3 l.

1.6 l.

1.8 l.

In plus, alimente bogate in fibre, in special fructe bogate in fibre si apa, cum ar fi: ananas, pepene galben, pepene verde, kiwi, portocale, cirese, capsuni, pere si prune.

Cele mai potrivite legume pentru combaterea constipatiei la copii sunt spanacul, sparanghelul sau ridichiile.

Ar trebui sa incluzi, de asemenea, in dieta copiilor paine integrala de grau, in, seminte, nuci si prune. Si alimente bogate in probiotice: iaurturi si alte produse cu fibre.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimente

Articole recomandate

Citeste si despre