Tricofitia la copii

/ / Modificat: 2006-02-13
Tricofitia la copii
Intrebare:

- Am un baietel de 1 an si 4 luni care a contactat tricofitie de la o fata care am avut-o ca baby siter (fata a luat-o de la tara de la animale si nu stiam nici noi nici ea). Se prezinta sub forma unor pete rosii-cenusii in cap care fac o coaja fina alba si cade. Am fost cu el la dermatolog si mi-a recomandat iod, Exoderil si in cel mai rau caz capsule de Orungal. Am facut tot ce mi-a zis, ba i-am dat si orungalul, jumatate de capsula pe zi si nu a regresat, dimpotriva, chiar s-a extins. Am incercat si tratamente babesti si nici o ameliorare. Nu stiu ce sa mai fac!

Raspuns:
Tricofitia este o dermatofitoza (infectie cu fungi filamentosi) a pielii paroase produsa de trichophyton (fung filamentos care se inmulteste prin intermediul sporilor).


Tricofitia este o dermatofitoza (infectie cu fungi filamentosi) a pielii paroase produsa de trichophyton (fung filamentos care se inmulteste prin intermediul sporilor).

Clinic se caracterizeaza prin prezenta unor zone eritematoase (rosii) rotunde sau ovalare, cu descuamatie pe margine, cel mai frecvent  pe pielea paroasa a capului insotite de caderea parului.

Tratamentul este local si trebuie continuat in functie de preparatul administrat 2-4 saptamani dupa disparitia manifestarilor, insotit de tratament general (pe cale orala ) 1-2 saptamini (ketoconazol, miconozol, itraconazol).

Recidivele sunt frecvente atat din cauza unei administrari incorecte a tratamentului, cat si din cauza reinfectarii cu spori persistenti pe lenjerie si alte obiecte personale (trebuie sa fie igienizate in mod corespunzator sau inlocuite in masura posibilitatilor), fiind cunoscuta rezistenta acestora la numeroase "tratamente" chimice si termice .

In cazul dumneavoastra tratamentul prescris de medic a fost corect poate doar timpul de administrare nu.

In concluzie trebuie sa o luati de la inceput tinand cont de sfaturile mele si cu rezerva ca utilizarea pediatrica a capsulelor de Orungal este limitata, fiind indicat sã fie folosit la aceasta varsta doar daca beneficiile depasesc riscurile potentiale.

Este indicata monitorizarea functiilor hepatice la pacientii care primesc un tratament continuu pe o perioada mai mare de o luna si la pacientii care dezvolta simptome de hepatita cum ar fi: anorexie, greata, varsaturi, oboseala, dureri abdominale sau culoare închisa a urinii. Daca simptomele sunt anormale tratamentul trebuie oprit.

La pacientii cu enzime hepatice crescute sau cu boala hepatica activa, sau la cei care au prezentat toxicitate hepatica la alte medicamente, tratamentul nu trebuie inceput decat daca beneficiile asteptate depasesc riscul unei afectari hepatice. In aceste cazuri este necesara monitorizarea enzimelor hepatice.

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre