Meningita: cum poate fi prevenita si care sunt primele simptome

/ / Modificat: 2018-11-13
Meningita: cum poate fi prevenita si care sunt primele simptome

Meningita este o boala rara, insa extrem de agresiva, in special in cazul copiilor mici. Aceasta boala apare brusc si poate provoca moartea in cateva ore. Intre 5 si 10% dintre pacientii care sufera de meningita mor in primele 24-48 de la aparitia primelor simptome.

Este important de mentionat ca nu doar copiii mici se pot imbolnavi de meningita. Aceasta afecteaza oamenii de orice varsta, insa apare cu precadere in cazul copiilor mai mici de 5 ani, a adolescentilor si a adultilor de peste 65 de ani.

Cel mai greu de depistat este in cazul copiilor foarte mici, care nu stiu sa spuna ce ii doare sau ca le este rau. De aceea parintii trebuie sa fie foarte atenti la simptomele pe care acestia le au si sa mearga de urgenta la medic inca de la cel mai mic semn.

Ce este meningita

Meningita este inflamarea meningelor, membranele care acopera creierul si maduva spinarii. Aceasta este cauzata de o bacterie sau de un virus. Meningita cauzata de virusi este mai usoara si se vindeca mai rapid. Aceasta poate fi transmisa prin mancare, apa si obiecte contaminate.

In schimb, meningita cauzata de bacterii este mult mai grava si poate cauza leziuni ale creierului, ducand la surditate, hidrocefalie, epilepsie si chiar la deces. Din fericire insa, meningita bacteriana este rara. Aceasta poate fi transmisa prin intermediul secretiilor nazale si a salivei.

Este important de mentionat ca meningita este o boala contagioasa. Germenii care au cauzat-o pot fi transmisi foarte usor de la o persoana la alta prin tuse, stranut sau saliva.

Simptomele meningitei

Simptomele apar rapid si evolueaza in acelasi ritm. De aceea este important ca de la cel mai mic semn de boala sa te prezinti de urgenta cu bebelusul la medic sau sa chemi salvarea acasa. In caz contrar risti sa-i pui viata in pericol.

Iata care sunt simptomele care trebuie sa te ingrijoreze:

  • gat intepenit si durere in zona cervicala
  • sensibilitate la lumina (fotofobie)
  • dureri de cap
  • varsaturi
  • stari de voma
  • somnolenta
  • febra
  • respiratie neregulata
  • maini si picioare reci
  • capacitate scazuta de reactie
  • diaree

Cum poate fi prevenita meningita

Desi numarul de tulpini meningococice B a scazut dramatic in ultimii ani, copiii sub un an sunt grupul cel mai vulnerabil in fata acestei boli. Acestia sunt urmati de copiii cu varsta cuprinsa intre 1 si 4 ani si de adolescentii cu varsta cuprinsa intre 15 si 19 de ani.

In cazul copiilor care ajung in colectivitate, este mult mai dificil de tinut sub control daca intra in contact cu un copil bolnav. In schimb, in cazul copiilor de pana intr-un an, cea mai buna preventie este o buna igiena atat a copilului cat si a parintilor.

Spalatul pe maini inainte de fiecare masa, dupa folosirea toaletei si dupa ce ai intrat in casa este obligatoriu. De asemenea, este foarte important ca cei mici sa manance cu proriile lingurite si sa bea din canile lor. Nu trebuie sa imparta aceste obiecte cu nimeni, nici macar cu parintii, deoarece prin saliva virusul sau bacteriile se pot transmite foarte usor.

In momentul in care copiii intra in colectivitate, trebuie invatati sa nu manance unii dupa altii si sa nu bea din acelasi pahar. Cu toate acestea, trebuie sa tii cont de faptul ca meningita se poate transmite si prin tuse sau stranut.

Cea mai eficienta metoda de prevenire a meningitei ramane insa vaccinul.

Vaccinul Haemophilus B impotriva meningitei intra in schema obligatorie de vaccinare, in cadrul vaccinului hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep B – diftero-tetano-pertussis acelular - poliomielitic -Haemophilus B - hepatitic B). Vaccinul hexavalent se face la doua luni, la patru luni si la 11 luni.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Meningita Meningita bacteriana copii Meningita copii Meningita virala copii

Articole recomandate

Citeste si despre