Ce este varicela?

/ / Modificat: 2018-01-15
Ce este varicela?

Varicela este o afectiune infectioasa cel mai frecvent intalnita la copii (face parte din bolile infectioase ale copilariei) si este caracterizata printr-o eruptie cutanata veziculara asociata de obicei si cu alte simptome sistemice.

Agentul etiologic al varicelei (cauza) este virsul varicelo-zosterian, care este transmis destul de usor de la o persoana infectata la alta pe cale aeriana (stranut, tuse) sau prin atingerea secretiilor provenite din veziculele infectante.

Debutul bolii este de obicei atipic, nespecific. Dupa o perioada de incubatie de aproximativ 10-14 zile de la contactul infectant, apare febra, cefaleea, greata, varsaturile, rinoreea (secretii nazale) sau conjunctivita (inflamatia mcoaselor conjunctivale) si nu in ultimul rand eruptia cutanata generalizata.

Daca simptomele generale nu sunt specifice si apar si in alte afectiuni, diferind de la un copil la altul, eruptia cutanata este destul de usor de recunoscut. Pentru inceput apar leziuni mici cutanate (de aprox 1 centimetru), reliefate, pruriginoase (care determina mancarime), eritematoase (rosii, inflamate) si care se transforma apoi in vezicule cu continut serocitrin (limpede) si apoi opalescent (tulbure). 

Dupa cateva zile, veziculele se transforma in cruste care se desprind lasand tegmentul subiacent usor erimetatos pentru inca 7-10 zile. Boala dureaza aproximativ 14-21 de zile, insa este infectioasa doar la debut (pe tot parcursul fazei prodromale, chiar si in absenta leziunilor cutanate) si pe durata fazei veziculare (prin contact direct cu secretiile tegumentare).

Copiii care nu au fost vaccinati impotriva varicelei vor dezvolta boala daca sunt expusi la agentul infectios (destul de frevent intalnit in crese si scoli sub forma unor epidemii anuale).

Cat de periculoasa poate fi varicela?

Varicela nu prezinta nici o amenintare serioasa in randul copiilor sanatosi, acestia prezentand de obicei forme usoare, necomplicate de boala. Cu toate acestea, exista anumite situatii in care varicela poate sa devina o afectiune grava cu potential letal (complicatii care pot provoca decesul copilului). 

Copiii cu imunitatea scazuta (datorata unor afectiuni cronice precum leucemia sau tratamentului cronic cu medicamente care scad imunitatea, cum sunt cele din grupul antiinflamatoarelor steroidiene folosite in unele afectiuni precum astmul bronsic), fac forme grave de varicela.

In aceste cazuri, infectia cu virusul varicelo-zosterian poate da nastere unor complicatii grave precum encefalita (inflamatia creierului) sau pneumonia variceloasa (forme grave cu insuficienta respiratorie).

Copiii cu risc crescut de a dezvolta complicatii ale infectiei cu virusul varicelo-zosterian trebuie sa fie consultati cat mai repede de un medic specialist!

Copiii din aceasta categorie cu risc crescut pot primi tratament profilactic pentru a impiedica aparitia bolii dupa contactul cu virusul (vaccin anti varicelo-zosterian sau imunoglobulina specifica varicelo-zosteriana).

Din nefericire, chiar si copiii cu un sistem imunitar competent, sanatosi anterior, pot dezvolta complicatii grave ale varicelei, mai ales la varste mici, de aceea este important ca parintii sa recunoasca din timp semnele si simptomele caracteristice unei evolutii nefavorabile.

Inflamatia accentuata a leziunilor cutanate, febra persistenta sau febra aparuta dupa 3-4 zile de la debutul bolii, cefaleea intensa cu greata si varsaturi sau tusea nou aparuta, sunt toate semne de gravitate si este necesar consultul medical de specialitate (pediatrie sau boli infectioase).

Chiar si adultii pot face forme grave de varicela. Cu toate ca afectiunea este rara la varste adulte, pneumonia variceloasa este complicatia cel mai des intalnita la aceasta varsta.

O alta categorie cu risc pentru a dezvolta complicatii ale varicelei, o constituie femeile insarcinate

Orice femeie care doreste sa faca un copil si nu a avut varicela (lucru valabil si in cazul celorlalte boli infectioase ale copilariei, in special rubeola), trebuie sa se vaccineze inainte de a ramane insarcinata, pentru a exclude aparitia bolii in cazul contactului cu virusul varicelo-zosterian pe parcursul sarcinii

Nu trebuie sa uitam ca unele infectii virale sau parazitare pot provoca malformatii grave ale fetusilor. De aceea, femeile insarcinate trebuie sa aiba o grija deosebita mai ales atunci cand au un copil cu o astfel de boala infectioasa.

Vaccinul pentru varicela - Profilaxia varicelei

Singura modalitate de a preveni varicela este administrarea unui vaccin, care a fost omologat in anul 1995. Vaccinul este recomandat pentru toti copiii de peste 1 an sau mai mari, care nu au trecut prin boala (vaccinul este inutil si chiar periculos daca este administrat inaintea varstei de un an sau in cazul celor care au facut boala).

Vaccinul contra varicelei contine un virus viu atenuat (cu virulenta mica), de aceea acesta nu trebuie administrat in anumite cazuri si la anumite grupuri cu risc crescut (copii care fac chimioterapie, tratament imunosupresor cu medicamente steroidiene, copii cu viroze respiratorii sau cu alte afectiuni intercurente).

Vaccinul este eficient la peste 95% dintre copiii vaccinati, in sensul ca acestia nu fac boala sau fac forme usoare de boala la contactul cu virusul. Vaccinul este eficient si are efect atat timp cat persista anticorpii impotriva virusului varicelo-zosterian (ani de zile, de multe ori toata viata).

Imunizarea activa (trecerea prin boala), ofera imunitate pentru toata viata, de aceea afectiunea nu se mai poate repeta pe tot parcursul vietii.

Un procent de 10-30% dintre copiii vaccinati contra varicelei nu sunt imunizati corespunzator (nu dobandesc un numar suficient de anticorpi care sa protejeze corespunzator copilul la contactul cu virusul).

Cu toate acestea vaccinul este recomadat tuturor copiiilor sanatosi de peste 1 an, deoarece chiar si fara o imunizare completa, acestia sunt feriti de forme grave de boala (fara complicatii grave, de felul encefalitei sau pneumoniei variceloase).

Ingrijirea copilului cu varicela

Copiii cu varicela trebuie izolati de restul copiiilor pentru a stopa raspandirea virusului. Totusi, acest lucru este destul de dificil deoarece majoritatea parintilor nu isi dau seama de prezenta bolii pana la aparitia eruptie cutanate, boala fiind extrem de contagioasa cu 2-3 zile inainte, cand simptomele sunt absente sau nespecifice.

Varicela este o boala care se regaseste in epidemii anuale, este destul de frecventa si se raspandeste destul de usor de la un copil la altul.

Unul din simptomele cele mai neplacute ale varicelei este eruptia cutanata pruriginoasa (mancarime), de aceea parintii trebuie sa isi ia masuri privind acest lucru. Sunt recomandate baile cu apa calduta, zilnice, la care se adauga bicarbonat de masa (4 linguri pentru fiecare baie) care amelioreaza mancarimea si previn suprainfectia leziunilor cutanate.

Se pot folosi nenumarate preparate naturiste sau farmaceutice pentru tratarea leziunilor cutanate si pentru diminuarea mancarimii. Atingerea repetata a leziunilor, mai ales datorita faptului ca acestea sunt pruriginoase, poate lasa, dupa vindecare, cicatrici (nu se recomanda ruperea sau spargerea leziunilor veziculoase).

Pudra de talc mentolata este accesibila si este eficienta pentru diminuarea pruritului, mai ales la copiii mici, putandu-se folosi de asemenea solutiile cu mentol (efect racoritor, revigorant) sau alte preparate cu efect antipruriginos si calmant.

Leziunile cutanate se pot suprainfecta, cel mai frecvent cu germeni saprofiti tegumentari (care se regasesc in mod normal pe piele fara a produce afectiuni la acest nivel) sau prin atingerea leziunilor cu mana murdara. Infectiile stafilococice si streptococice sunt cel mai des intalnite si sunt recunoscute dupa inflamarea accentuata a leziunilor cutanate, cu eritem (inrosirea pielii din jurul leziunii) si transformarea veziculelor in pustule (puroi).

In acest caz, pediatrul poate recomanda unguente cu antibiotic pentru a asigura o vindecare corespunzatoare a leziunilor suprainfectate. Febra care acompaniaza boala in primele zile sau care apare datorita dezvoltarii unor complicatii ale acesteia se poate trata prin administrarea de acetaminofen (paracetamol picaturi, sirop sau supozitor la copiii mici).

Aspirina nu trebuie administrata la varste mici, datorita faptului ca aceasta poate avea efecte adverse destul de grave daca este folosita la copiii mai mici si uneori chiar si la adolescenti.

Aparitia sindromului Reye a fost asociata cu administrarea aspirinei, de aceea aceasta este contraindicata la copii.

Tratamentul etiologic (care trateaza cauza bolii) al varicelei consta in administrarea de preparate antivirale, precum aciclovirul. Acesta este eficient doar in primele 24-72 de ore de la debutul bolii si nu este recomandat decat in cazul copiiilor imunodeprimati (cu imunitatea scazuta), pentru a preveni aparitia unor complicatii grave precum encefalita sau pneumonia variceloasa.

Encefalita variceloasa este complicatia cea mai grava a varicelei, avand o mortalitate de peste 30% si este considerata o urgenta medicala majora, fiind tratata cu aciclovir administrat in perfuzie.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Varicela Varicela copii

Articole recomandate

Citeste si despre