Semne cheie pentru detectarea autismului la 18 luni. Ce spune specialistul

/ / Modificat: 2019-06-07
Semne cheie pentru detectarea autismului la 18 luni. Ce spune specialistul

Parintii, atunci cand incep sa vada semne posibile de autism la copilul lor, sunt foarte preocupati de dificultatile pe care acest lucru le-ar putea avea in dezvoltarea micutului lor.

Tulburarea de spectru autist este o tulburare a creierului care afecteaza dezvoltarea unui copil - vorbirea, socializarea si abilitatile de comportament.

Desi este diagnosticata, de obicei, intre doi si trei ani, simptomele acestei tulburari pot sa apara mult mai devreme.

"Daca un copil cu tulburari din spectrul autist sau cu autism este diagnosticat de timpuriu, din perioada preacolaritatii sau, chiar anteprescolaritatii, sansele de recuperare ori de adaptare la mediu sunt mult mai mari. De asemenea, frecventa terapiilor este foarte importanta, deoarece copilul trebuie stimulat cognitiv si comportamental permanent. Parintii acestor copii trebuie si ei consiliati si indrumati de specialisti, ei fiind parte din echipa de lucru a propriului copil", spune psihologul Lizetta Mihaila, pentru copilul.ro.

In primul rand, este necesar sa recunosti simptomele inainte de a putea confirma un diagnostic si de a cauta solutii. La varste timpurii, pentru a diagnostica aceasta tulburare, simptomele sau semnele ar trebui sa fie foarte evidente.

Semnele cele mai evidente la un copil de 18 luni care ar putea avea autism

Nu trebuie sa pierzi din vedere niciun detaliu, deoarece acestea te vor ajuta sa identifici daca copilul tau are autism si daca este necesar sa soliciti asistenta profesionala cat mai curand posibil.

Comunicarea verbala

La 18 luni, copilul ar trebui sa aiba capacitatea de a spune cuvinte si fraze simple. Daca nu poate repeta sunete sau cuvinte sau nu poate comunica cuvinte simple precum "mama", "dat" sau "la revedere", ai motive sa-ti faci griji. O intarziere a comunicarii verbale este unul dintre cele mai frecvente simptome in randul micutilor cu autism.

Un alt indicator verbal este ca cel mic isi pierde capacitatea de a vorbi. Daca a incercat odata sa vorbeasca si apoi se opreste brusc, va trebui sa discuti cu medicul. Oricum, la 18 luni multi copii nu vorbesc pentru ca nu vor sa faca acest lucru, iar daca vezi ca are o dezvoltare normala in alte domenii, nu-ti face griji prea mult.

Comunicarea nonverbala

Copiii la 18 luni folosesc cat mai multe metode de comunicare nonverbala pentru a-si exprima nevoile, asa cum fac cuvintele rostite. Daca descoperi ca micutul tau nu poate indica ce doreste sau care au nevoie de ceva, sau nu rapunde cand intrebati ce vrea, autismul poate fi cauza.

Unul dintre principalele simptome ale autismului este lipsa raspunsului. La 18 luni, bebelusul ar trebui sa-si recunoasca numele cand este strigat. De asemenea, trebuie sa faca contact vizual cu tine atunci cand vorbesti cu el si sa participe la jocuri simple. Dar, daca nu reactioneaza atunci cand isi aude numele si pretinde ca nu a auzit, daca nu manifesta emotii atunci cand va jucati, poate ca este timpul pentru a discuta cu medicul.

Rutinele

Copiilor cu autism la place rutina fixa: mese la aceeasi ora in fiecare zi, baia si ora de mers la culcare sa fie aceeasi in fiecare seara. Cand aceasta rutina nu este urmata strict, este posibil sa observi ca cel mic este extrem de agitat si scapa de sub control. Acest lucru poate reprezenta un risc pentru tine si pentru cei din jur, deoarece actioneaza cu furie si frustrare. Se poate enerva si daca ii schimbi traseul in parc. Lucrurile cu care nu este obisnuit ii pot provoca o frustrare si va fi greu de linistit.

Socializare

Micutul care sufera de autism va avea dificultati in a-si face prieteni. Si nu pentru ca nu vrea. El nu intelege emotia si comunicarea. S-ar putea sa-ti dai seama ca el se joaca cu aceeasi jucarie, pentru care face o obsesie. La 18 luni, copiii incep sa exploreze si sa se joace cu mai multe obiecte. Daca vezi ca cel mic nu face aceste lucruri, este un semnal de avertizare care nu trebuie ignorat.

"Interactiunea sociala si integrarea intr-un grup ( grup de socializare, grupul clasei de la gradinita ori cresa) sunt benefice, deoarece copilul isi dezvolta abilitatile sociale, se obisnuieste cu cei din jur, invata sa respecte reguli, sa reactioneze pozitiv la stimuli diversi ori medii noi. Copiii cu autism sau cu tulburari din specru autist pot beneficia de asistenta psihopedagogica cu profesorul itinerant si consilierul scolar, precum si logopedie, gratuit, daca sunt inscrisi intr-o unitate de invatamant de masa, de stat, si au obtinut Certificatul de orientare scolara si profesionala de la CMBRAE, care specifica acesti specialisti", mai precizeaza psihologul.

Stereotipuri

Copiii cu autism au tendinta de a efectua miscari repetitive sau de a repeta anumite sunete in mod repetat. Leganatul dintr-o parte in alta pentru perioade lungi de timp si baterea din palme sunt semne definitive ale autismului la 18 luni.

"Progresul copiilor cu autism nu are loc in acelasi ritm cu al celorlalti copii, fiind nevoie de numeroase repetitii ori multe ore de terapie individuala sau de grup. Copiii cu autism au diverse abilitati/ aptitudini, care trebuie descoperite si dezvoltate. Pot picta foarte frumos, pot canta sau dansa nemaipomenit de bine", potrivit specialistului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre