Mamicile povestesc despre primele semne de autism

/ / Modificat: 2014-08-21
Mamicile povestesc despre primele semne de autism

Desi primele semne de autism isi fac aparitia, in majoritatea cazurilor, inca de dinainte de implinirea a 3 anisori, la unii copii pot fi sesizate chiar si la varsta de bebelusi, inainte de 1 an. Cu toate acestea, multi parinti nu reusesc sa le identifice sau sa le recunoasca la timp. Iata marturisirile emotionante ale unor mamici si modul in care au descoperit primele semne ale autismului la prichindeii lor!

Diagnosticul de autism la copil este coplesitor pentru parinti. Cei mai multi dintre ei intra in faza de negare si refuza sa creada vreo clipa ca simptomele pe care le sesizeaza la copilul lor ar putea fi semne ale autismului. Cu toate acestea, exista si parinti mai curajosi si abili, care au infruntat frica de a se afla in fata unui astfel de diagnostic si au sesizat primele semne ale tulburarii inainte ca autismul sa fie confirmat de medici. In acest fel, au reusit sa supuna copilul de timpuriu unui tratament adecvat si sa il ajute sa aiba o viata mai buna si mai implinita.

Stagnare in dezvoltare, in vorbire si tendinta de izolare sociala

Mamica unui copilas de 3 anisori marturiseste ca prima oara cand a banuit ca micutul ei ar putea suferi de autism a fost pe cand acesta avea 18 luni. Copilul nu facea niciun progres in dezvoltare, nu vorbea si nu reusea sa dobandeasca noi abilitati specifice varstei. A asistat cu ingrijorare cum micutul ei refuza sa interactioneze cu alti prichindei de varsta lui, era tacut si prefera intotdeauna sa se joace singur.

Intarzierile in dezvoltarea vorbirii au facut-o si pe mamica unui alt baietel sa isi dea seama ca micutul ei de 3 ani suferea de autism. Comunicarea precara pe care o dobandise pana la aceasta varsta atat in privinta limbajului si vorbirii, cat si in sfera emotionala sau a capacitatii de a-si exprima trairile au determinat-o sa mearga cu cel mic la mai multe investigatii, cu ajutorul carora a aflat ca sufera de aceasta tulburare pervaziva de dezvoltare.  

Chicoteli si rasete inoportune si incontrolabile

Mamica unei fetite de 4 ani isi aminteste ca prima oara cand a suspectat o problema neurologica la copil a fost la varsta de 4 luni, cand era doar un bebelus. La numai cateva luni de viata, fetita ei a avut cateva accese de rasete incontrolabile, izbucnite din senin, fara niciun motiv, moment in care a cerut pediatrului sa-i faca un control neurologic.

Dupa multe investigatii medicale si analize comportamentale, diagnosticul de autism a fost confirmat de medici la varsta de 10 luni.  

Nereceptivitate si deficiente in dezvoltarea emotionala

Mamica unui baietel de 7 ani povesteste, cu emotie, cum a descoperit primele semne ale autismului la copilul ei, la varsta de 1 an si jumatate. Banuielile au inceput sa apara dupa ce comportamentul si atitudinea copilului s-au schimbat uluitor dupa varsta de 1 anisor.

Mamica povesteste ca micutul ei fusesese un bebelus "lipicios", afectuos, mereu zambitor, insa ca dupa varsta de 1 an si jumatate comportamentul lui se schimbase radical, devenind nereceptiv. Ajunsese chiar sa nu mai raspunda sau sa reactioneze nici la auzul propriului nume. Nu reusea sa vorbeasca sau sa faca alte activitati specifice varstei, moment in care, in sufletul ei, a stiut ca este vorba de o tulburare din spectrul autist.

Aceeasi problema a intampinat-o si mamica unei fetite de 6 ani, care povesteste ca a suspectat autismul atunci cand copilul avea 2 anisori, deoarece devenise nereceptiv si nu mai reactiona la niciun stimulent afectiv sau de alta natura. Era absenta din toate activitatile de familie si prefera sa se joace singura, izolata de ceilalti.

Tacere brusca si evitarea contactului vizual

Mamica unei fetite de 8 anisori povesteste cat de marcant a fost momentul in care copilul, la varsta de 2 anisori si jumatate, a trecut de la a fi vorbaret si zambitor, la a fi izolat, tacut si lipsit de afectivitate. Femeia povesteste ca tacerea adanca in care a cazut brusc fetita, lipsa de reactie la stimuli emotionali sau evitarea contactului vizual au ajutat-o sa isi dea seama ca fiica ei sufera de autism, aceasta tulburare ingrozitoare de care se teme orice parinte.  

Cunosti si alte cazuri in care parintii au fost primii care au diagnosticat autismul copilului lor? Spune-ne parerile si povestile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre