Autismul la copii, diagnosticat in 15 minute?

/ / Modificat: 2014-04-17
Autismul la copii, diagnosticat in 15 minute?

Autismul  este o tulburare neurologica care nu se poate vindeca, dar calitatea vietii copiilor bolnavi poate fi imbunatatita considerabil daca diagnosticul este pus intr-un stadiu incipient al bolii. Pentru acest lucru, cercetatorii lucreaza asiduu la o tehnica de scanare a creierului care sa poata depista autismul in 15 minute.

Ce este autismul?

Autismul este o boala neurologica severa, des intalnita in randul copiilor, care afecteaza dezvoltarea acestora. La copiii cu autism sunt afectate abilitatile de comunicare si sociale si, intr-o oarecare masura, si capacitatea de a vorbi si de a se misca.

De acum, urmarirea si supravegherea pe termen lung a semnelor pentru diagnosticarea autismului, precum si chestionarul pe varste si pe etape de dezvoltare a copilului ar putea deveni istorie.

Cercetatorii britanici pun la punct o tehnica de scanare care ar putea diagnostica autismul in numai 15 minute.

Diagnosticul timpuriu inseamna o viata mai buna pentru copiii autisti

Testele s-au realizat pe adulti si au aratat o acuratete de 90% in depistarea autismului, ceea ce le da speranta specialistilor sa depisteze autismul intr-un stadiu cat mai timpuriu, astfel incat si tratamentul sa fie mai eficient.

Specialistii explica descoperirea si incercarea gasirii unui mijloc rapid de diagnosticare pe baza faptului ca foarte multi copii si persoane adulte cu autism nu sunt diagnosticati niciodata, in timp ce altora li se depisteaza boala intr-un stadiu destul de avansat, viata fiindu-le extrem de afectata in toate palierele ei.

Care este tehnica pentru depistare autismului in 15 minute?

Aproximativ 1 copil din 100 manifesta in prezent autism (in special baieteii), iar numarul lor pare sa creasca. Noua tehnica foloseste scanarea cu IRM (imagistica de rezonanta magnetica) si un soft al unui computer, astfel incat sa se produca imagini 3D, care sa detecteze instant schimbarile care apar in diferite regiuni ale creierului.

S-au comparat portiuni sanatoase ale creierului cu altele care manifestau schimbari de marime in comparatie cu acestea, ele fiind localizate cu precadere in zone care au legatura cu centrul limbajului si al comunicarii si care reprezentau semnalmente ale instalarii autismului.

Experimentele au fost realizate pe 20 de adulti sanatosi, 20 de adulti cu autism si 19 persoane cu ADHD (deficienta hiperactivitatii cu deficit de atentie), toti fiind barbati cu varste cuprinse intre 20 si 68 de ani. Doar 10% dintre cei supusi examenului au fost diagnosticati incorect, insa procentul de 90% le da incredere sa mearga mai departe cu lansarea acestei noi tehnici, pe care vor sa o extinda in intreaga lume, in maxim 2 ani. In plus, costul extrem de mic comparativ cu diagnosticul pe termen lung oferit de o echipa de medici reprezinta un avantaj.

Specialistii sunt de parere ca schimbarile la nivelul creierului sunt mult mai pronuntate in cazul copiilor, de aceea considera ca acuratetea testului va fi mult mai mai mare in cazul testarii lor.

Scanarea nu va inlocui in totalitate diagnosticul standard oferit de medicii specializati, dar il va grabi cu siguranta. Desi nu s-au gasit pana astazi metode de vindecare completa a acestei tulburari, daca se intervine in comportamentul si modul de manifestare al bolnavilor, intr-un stadiu incipient, calitatea vietii lor se va imbunatati considerabil.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Autism copii

Articole recomandate

Citeste si despre