Semne alarmante in cazul convulsiilor febrile

/ / Modificat: 2014-03-27
Semne alarmante in cazul convulsiilor febrile

Convulsiile febrile sunt manifestari medicale care apar frecvent la copiii cu varste cuprinse intre 1 si 4 ani si sunt cauzate de cresterea brusca a febrei. Desi sunt obisnuite in randul copiilor mici, exista cateva semne alarmante pentru care trebuie sa chemi de urgenta medicul sau sa mergi cu copilul la spital.

Convulsiile febrile sunt cauzate de febra puternica (dupa cum le spune si numele) si au cateva caracteristici sau reactii specifice:

  • dureaza maximum 5 minute (in cazuri foarte rare, acestea se prelungesc pana la 10 minute);
  • pierderea cunostintei (caderea capului pe spate, pierderea echilibrului si a controlului asupra mainilor si picioarelor);
  • aspect palid al pielii;
  • modificarea pozitiei ochilor;
  • stare de oboseala si moleseala dupa revenirea din starea de inconstienta;
  • pierderea controlului sfincterial urinar si anal (copilul se "scapa" pe el).

Semne alarmante ale convulsiilor febrile

In cele mai multe cazuri, convulsiile febrile nu sunt periculoase si nu afecteaza sanatatea copilului pe termen lung. Nu afecteaza creierul, nu favorizeaza aparitia retardului mintal sau a dizabilitatilor de invatare etc.

Mult timp s-a considerat ca aceste crize febrile ar putea creste riscul aparitiei epilepsiei. Cercetarile facute de specialisti au demonstrat ca riscul este foarte mic, aproape neglijabil. Cu toate acestea, exista cateva semne alarmante care te atentioneaza ca o convulsie febrila ar putea ascunde si alte complicatii sau afectiuni:

  • convulsiile dureaza mai mult de 5-10 minute sau copilul nu da semne sa isi revina;
  • convulsiile se repeta destul de frecvent;
  • prezinta simptome neobisnuite in momentul in care se trezeste (varsaturi, amnezie, imposibilitatea de a se misca, durere de cap, stare de colaps - scadere brusca si mare a tensiunii arteriale).

De asemenea, in cazul in care copilul s-a lovit puternic la cap ori s-a ranit in anumite parti ale corpului in timpul caderii, este obligatoriu sa mergi cu el la medic, pentru investigatii amanuntite.

Este recomandat sa consulti medicul dupa fiecare convulsie febrila. Chiar daca aceasta nu pune probleme pentru sanatatea copilului, este indicat sa afli care este cauza febrei si ce a dus la aceasta crestere brusca si rapida a temperaturii corporale. Poate fi vorba de infectii sau boli care ii pot pune sanatatea in pericol.

Convulsiile febrile nu necesita tratament, deoarece ele sunt doar repercusiuni ale febrei mari. Tratamentul se acorda pentru scaderea febrei si pentru vindecarea bolii care a declansat febra, nu pentru convulsia febrila in sine.

Chiar daca sunt ingrijoratoare, iar multi parinti se sperie foarte tare atunci cand copilul isi pierde cunostinta, convulsiile febrile sunt in general inofensive. Cu toate acestea, daca suspectezi ca ar fi mai mult decat o criza cauzata de febra mare, este important sa consulti medicul.

Cauzele convulsiilor febrile sunt insuficient cunoscute. Este vorba despre o hiperexcitabilitate a creierului in aparitia careia au rol important 3 factori:

Febra


- care poate sa apara ca urmare a unei boli respiratorii, digestive, infectioase;


- temperatura este in general ridicata, peste 39,5 grade Celsius, dar in 25% din cazuri poate sa fie intre 38 si 39 grade Celsius;


- nu toate convulsiile febrile se produc la aceeasi temperatura, chiar la acelasi copil;


- uneori, convulsiile febrile pot aparea chiar cand o temperatura ridicata incepe sa scada.

Varsta

- convulsiile febrile apar de obicei cu frecventa maxima intre 1,5 si 2 ani, interval de varsta in care creierul este imatur, insuficient dezvoltat, iar frecventa bolilor febrile este maxima.

Factori genetici


- daca parintii au avut in mica copilarie o convulsie febrila, riscul ca si copii lor sa aiba o convulsie febrila este crescut.

ATENTIE!


Sub 6 luni convulsiile febrile se asociaza mai des cu o infectie a sistemului nervos central (meningita, encefalita).

Uneori convulsiile febrile pot fi confundate cu un frison, dar atunci copilul este constient.

Copilul tau a suferit vreodata o criza febrila? Cum ai reactionat si ce ai facut pentru a-l ajuta? Ai mers cu el la medic? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Convulsii febrile copii Simptome convulsii febrile Febra copii

Articole recomandate

Citeste si despre