Secretia de cerum a urechii externe

/ / Modificat: 2006-01-24
Secretia de cerum a urechii externe
Intrebare:

- Am un baietel de 1 an si 7 luni. De ceva vreme avem probleme cu urechea stanga. Cam o data de 2 ori pe luna ii apare un dop in ureche, destul de tare ca si cosistenta. Am fost la doctor si ne-a spus ca e normal sa-i curga urechea si ne-a dat un flacon de picaturi cu cortizon. A fost bun, dar dupa ce nu am mai folosit a facut din nou dop. Intrebarea noastra este: din ce cauza se face acest dop si ce putem face sa nu mai reapara?

Raspuns:




 

Conductul auditiv extern are o secretie normala de cerum a glandelor ceruminoase, secretie ce poate fi mai scazuta sau mai accentuata constitutional.

Daca o data cu secretia aceasta, nu sunt prezente si elemente patologice: secretie purulenta, sânge, sau alte tipuri de secretii anormale, atunci copilul dumneavoastra nu va necesita un tratament local, ci mai cu seama o igienizare mai atenta.

Va trebui sa spalati conductul auditiv extern cu apa calduta (se poate aplica ºi o solutie de ºampon ºi jet de apa) ºi prosop moale pentru ºters. Nu sunt recomandate betigaºele de urechi care pot împinge aceste dopuri de ceara.

Tratamentul antiinflamator local are proprietate de a stopa secretia temporar, iar ulterior aceasta se reia. Nu acesta e scopul de a opri o secretie normala, în cazul în care v-ati asigura ca nu este nimic patologic acolo, printr-un consult O.R.L. de specialitate.

Întrerupeti tratamentul ºi urmati sfaturile noastre. Vom urmari împreuna rezultatele. În consecinta, daca copilul aude bine, nu acuza dureri, nu face febra, atunci nu aveti de ce sa va faceti griji. Spalati-l doar local cum v-am recomandat.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Medic rezident in specialitatea Chirurgie Pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre