Prevenirea anemiei la copii

/ / Modificat: 2005-08-24
Prevenirea anemiei la copii
Intrebare:

- Cauze si prevenirea anemiei la copii. As dori sa stiu cum pot sa o fac pe fetita mea sa manance fructe si legume....am probleme in privinta asta, e tare mofturoasa.

Raspuns:




 

"Cauze si prevenirea anemiei la copii" este titlul unui capitol mare din cartea de pediatrie, incat nu avem destul spatiu editorial la dispozitie pentru dezvoltarea acestui frumos subiect teoretic.

In privinta sanatosului obicei al consumului de fructe si legume trebuie observat ca cei mici mananca astazi mult prea putine deoarece mananca prea multe dulciuri concentrate (ciocolate, dulceturi, sucuri "naturale" cu adaos de zahar etc). Daca astfel de alimente mai pot fi tolerate in alimentatie pana la un nivel rezonabil si pot fi macar folosite ca premiu (asa cum se foloseste bucata de zahar pentru calul care castiga un concurs), in schimb un alt pericol se impune pe piata si castiga teren de la an la an: este vorba de un mare numar de prostioare alimentare de tip Rokemon, BigiMax, JellyDon, adica cipsuri, pufuleti, croissante dubioase, peltele colorate si multe altele promovate vivace prin televizor.

Astfel de produse ale industriei chimice trebuie inlaturate cu totul din alimentatie. Pe langa aceasta rationalizare, respectiv excludere, consumati dv insiva cat mai multe fructe si legume in fata copilului si explicati-i ca faceti asta ca sa fiti mai frumoasa.

Curatati de coaja fructele, mai ales merele. Dati legumele sub forma de salata cu trei culori diferite. Oferiti la desert iaurt cu fructe crude. Daca cele de mai sus nu sunt suficiente, treceti la planul "B" : cumparati un storcator de fructe si includeti sucul de fructe preparat preferabil pe loc (sau preparat de cu seara si stabilizat cu citrice) in meniul de dimineata in loc de lapte.

Mentineti laptele numai in meniul de seara. In incheiere un sfat pentru toti adultii: cand mergeti in vizita intr-o casa cu copii nu mai duceti cadou ciocolate, oua cu surprize, etc: preferati un ciorchine de banane sau o punga cu portocale.

Sanatate va doreste,

dr. Mihnea DRAGOMIR

specialist in medicina familiei

www.doctordragomir.ro


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre