Medic pediatru, despre stimularea imunitatii copiilor

/ / Modificat: 2020-09-23
Medic pediatru, despre stimularea imunitatii copiilor

Foarte multi copii se imbolnavesc odata cu debutul sezonului rece, toamna fiind un anotimp care le da mari batai de cap parintilor. Din acest motiv, multi isi doresc sa stimuleze imunitatea copiilor si apeleaza la tot felul de suplimente. Specialistii atrag insa atentia ca acestea sunt de cele mai multe ori ineficiente si ca stimularea imunitatii copiilor ar trebui sa se faca natural. 

”Imunitatea creste pe cale naturala, dar putem sa ii ajutam. Perioada aceasta a toamnei când inca sunt multe fructe si legume crude preferabil ar fi sa mâncam produsele naturale si atunci mâncam fructe de padure, mâncam legumele crude” a spus, la Numai de Bine, dr. Irina Antonescu, pediatru.

Vitamina C, importanta pentru imunitate 

”Vitamina C este o vitamina importanta pentru organism, dar este foarte bine sa stim ca exista si anumite mituri.  Mitul ca atunci când facem o infectie respiratorie vitamina C a omorât virusul sau bacteria daca luam o cantitate mare de vitamina C s-a rezolvat infectia, nu este adevarat!  Vitamina C este strict necesara, dar daca dozele depasesc capacitatea organismului de absorbtie nu facem nimic altceva decât sa luam vitamina C si sa eliminam vitamina C pe alta cale. Decât sa luam vitamina C pe cale sintetica ar fi de preferat sa mâncam fructe si legume, care contin vitamina C, in general fructele si legumele colorate” a adaugat medicul.

Mierea si polenul, buni stimulatori ai imunitatii 

Medicul pediatru recomanda si produsele apicole pentru stimularea imunitatii, precum mierea de albine si polenul.

”Vitamina D este o vitamina esentiala pentru organism ca toate vitaminele.  intrucât vitamina D noi o facem in piele, sub actiunea razelor solare. in momentul in care nu mai suntem expusi la soare noi facem o cantitate mai mica de vitamina D si atunci avem nevoie de un supliment. Alimentele care contin vitamina D nu sunt intâlnite zilnic in alimentatia obisnuita a unui copil si atunci categoric avem nevoie de un supliment de vitamina D. Categoric ca e bine sa mâncam peste oceanic, sa mâncam nuci, sa folosim uleiul de masline, dar un copil de vârsta mica nu poate mânca incât sa isi acopere necesarul de vitamina D” a explicat pediatrul.

Un alt element important este zincul

”Zincul are un rol in crestere imunitatii, dar la cei care nu isi aduc prin alimente zincul. Atâta timp cât am o alimentatie echilibrata nu am nevoie de supliment cu zinc. si probioticele sunt importante, sunt foarte importante in momentul in care am o infectie digestiva sau suntem dupa o infectie digestiva, moment in care am un dezechilibru al florei si am nevoie de un probiotic”

Ce alimente trebuie sa consume un copil 

”Un copil trebuie sa consume ou, un copil trebuie sa consume peste oceanic, peste oceani gras, ca este somon, ca este sardina, ca este macrou. Macroul mic, nu macroul mare. Un copil trebuie sa manânce nuci si un copil trebuie sa manânce fructe si legume crude”.

De asemenea, sunt o multime de plante cu efect imunostimulator.

”E echinaceea, e ghimbirul, scortisoara, dar imunitatea creste pe cale naturala. Nu exista o formula minune prin care un copil sa nu faca o infectie respiratorie sau digestiva. Daca ar exista aceasta formula, categoric niciun copil al unui cadru medical nu ar mai fi bolnav”.

Sfaturi importante pentru parinti 

”Un copil trebuie hranit echilibrat, un copil trebuie sa se odihneasca, numarul de ore de somn este foarte important, privarea de la somn scade rezistenta unui copil, un copil trebuie sa faca exercitii fizice, sedentarismul si aceasta perioada in care multi au stat in casa in fata televizorului sau a altui dispozitiv electronic, fara a face miscare, intr-adevar imi afecteaza rezistenta mea la infectii si stresul iarasi afecteaza rezistenta noastra la infectii.  Stresul la copii e faptul ca nu se joaca, stresul la copii e faptul ca nu merge la scoala, ca nu mai participa la sporturile pe care le face si atunci noi ca parinti trebuie sa avem grija sa suplinim acele activitati care lui ii placeau foarte mult si acum nu le mai face” a incheiat medicul. 

Sursa: antena3.ro 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre