Hipoglicemia la copii

/ / Modificat: 2008-11-04
Hipoglicemia la copii

Ce este hipoglicemia?


Ce este hipoglicemia?

Hipoglicemia reprezinta o concentratie scazuta de "zahar" in sange. Daca un bebelus sau orice alta persoana este hipoglicemic, iar conditia este netratata, este predispus la unele probleme de sanatate, dintre care unele foarte serioase. Fiecare celula din organism necesita zahar – glucoza - pentru a functiona corespunzator.

Nou-nascutul sanatos primeste glucoza si alti nutrienti din colostru, primul lapte produs de catre mama, ce reprezinta un precursor al laptelui matern.

Cantitatea de glucoza din sange este masurabila si daca scade sub un nivel fiziologic, copilul devine obosit, moale si poate avea convulsii. Daca nivelul ramane scazut pe o perioada mai lunga de timp exista un risc de afectare cerebrala.

Ce copii sunt predispusi la hipoglicemie?

Marea majoritatea a copiilor sanatosi, nascuti la termen nu sunt in pericol de a face hipoglicemie. Daca sunt alaptati corespunzator, acestia vor primi nutrientii necesari si nivelul glucozei o sa ramana constant.

Totusi, unii bebelusi sunt predispusi. Aceasta categorie include:

Bebelusii nascuti prematur. Ei au rezerve scazute de glicogen in ficat (folosit pentru a fabrica glucoza) si sunt saraci in grasime corporala (asa ca nu pot folosi grasimea ca suport energetic). In plus, pot fi somnorosi, si greu de hranit.

• Copiii care provin din mame diabetice

• Copiii cu dificultari de hranire la nastere

• Copiii care au suferit de hipotermie

Copiii predispusi la hipoglicemie sunt supusi la teste pentru a verifica nivelul glucozei din sange.  

Ce fac daca bebelusul este somnoros?

Majoritatea nou-nascutilor se trezesc frecvent si vor sa fie hraniti mai ales in primele zile. Unii sunt somnorosi si hranirea poate dura o perioada mai lunga. Acesti copii au nevoie de o supraveghere speciala si incurajare pentru a fi hraniti. Daca bebelusul tau face parte din aceasta categorie, tine-l aproape de tine, ofera-i multa atentie si contact pentru a putea raspunde imediat ce da semne de infometare.

Delia Negrea

Redactor Copilul.ro

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre