Hiperlipidemia la copii

/ / Modificat: 2012-01-10
Hiperlipidemia la copii

Hiperlipidemia reprezinta cresterea anormala a nivelului de lipide in sange. Daca aceasta afectiune debuteaza in copilarie, riscul dezvoltarii unor probleme grave de sanatate se mareste in mod semnificativ la varsta adulta. Unele cauze ale hiperlipidemiei la copii pot fi controlate prin dieta si un stil de viata sanatos.

Cazurile in care copiii au fost depistati cu un nivel prea mare de colesterol si trigliceride (substante grase sintetizate de organism din alimente) in sistemul circulator au crescut preponderent cu incidenta obezitatii in secolul XXI. Micutii cu hiperlipidemie ar putea suferi, de-a lungul vietii, de boli ale inimii, afectiuni arteriale (ateroscleroza) si alte probleme cardiovasculare.

Cauzele hiperlipidemiei la copii


Intrucat hiperlipidemia este o problema specifica varstei adulte (peste 45 de ani), cauzele excesului de grasimi nocive in sange sunt, in cazul copiilor, preponderent ereditare.

Alti factori asociati cu declansarea acestei boli in randul celor mici sunt consumul excesiv de grasimi animale si zahar (dulciuri, produse alimentare nesanatoase) si anumite afectiuni precum diabetul zaharat, disfunctii ale glandei tiroide, boli renale si hepatobiliare. Hiperlipidemia nu are simptomatologie.

Foto: stemcellskidney.com

Diagnosticarea hiperlipidemiei la copii


Intrucat hiperlipidemia nu poate fi depistata pe baza unor simptome, expertii recomanda efectuarea analizelor de sange incepand cu varsta de 2 ani, in special daca exista un istoric familial in acest sens.

Controlul medical de rutina este indicat pana la varsta de 5 ani, respectiv 8-10 ani, daca se constata o predispozitie spre hiperlipidemie. Copiii supraponderali sau diagnosticati cu afectiuni metabolice, cardiace, renale sau hepatice au nevoie de o monitorizare permanenta de specialitate.

Majoritatea testelor masoara nivelul LDL-ului (colesterolul rau), HDL-ul (colesterolul bun), cantitatea totala a colesterolului din corp si nivelul trigliceridelor. Pentru copii, colesterolul total nu trebuie sa depaseasca valoarea de 170 mg/dl, iar pragul minim al LDL-ului este de 110mg/dl.

Tratamentul hiperlipidemiei la copii


Medicii prescriu, de regula, un regim alimentar bazat pe un aport sporit de substante nutritive de calitate si recomanda inscrierea copilului intr-un program sportiv. Familia este sfatuita sa participe activ la formarea unui stil de viata sanatos, prin alegeri nutritionale corecte si mai multa activitate fizica.

Tratamentul medicamentos se impune doar in stadiile avansate ale hiperlipidemiei.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre