Hidrocefalia la copilul mic

/ / Modificat: 2006-05-12
Hidrocefalia la copilul mic
Intrebare:

- Am o fetita de 4 ani, care s-a nascut cu hidrocefalie si cu lipsa corpului calos. Pana in prezent starea nu a fost evolutiva (la nastere a avut L=50 cm iar PC=37 cm - iar acesti 2 cm surplus s-au mentinut constant), iar tomografiile nu au indicat necesitatea unei interventii chirurgicale. Insa ultima TC a facut-o acum cca 1 an, iar ENCEPHABOL suspensie nu a mai luat cam de 6 luni. Din punct de vedere motor are foarte usoare probleme de echilibru, insa intelectul ei este chiar peste media varstei ei. Este posibil sa nu fie niciodata nevoie de interventie chirurgicala? Ar putea sa o afecteze in vreun fel lipsa corpului calos? Va multumesc din suflet si astept de la Dvs. un raspuns si eventual sfaturi, sugestii.

Raspuns:




 

Prin definitie, hidrocefalia reprezinta o acumulare in exces de lichid cerebrospinal (LCS) in interiorul ventriculilor cerebrali (hidrocefalia interna), epicerebral (hidrocefalia externa) sau in ambele spatii lichidiene naturale.

In practica curenta termenul de hidrocefalie se adreseaza hidrocefaliei interne. Ea apare atunci când exista un dezechilibru intre secretia si absorbtia lichidului cefalorahidian. Absorbtia deficitara datorata unor grade de obstructie de-a lungul caii de circulatie a LCR este responsabila de acumularea acestuia in cavitatile ventriculare.

Aceasta stare patologica este intalnita in numeroase afectiuni, congenitale sau dobandite, mai ales malformative dar care, din pacate, nu beneficiaza toate de un tratament eficace.

Malformatii ale SNC



  

A. Totdeauna cu hidrocefalie

1. Holoprozencefalia

2. Hidranencefalia

3. Schizencefalia

4. Porencefalia

5. Encefalopatia chistica multipla

6. Malformatii ale fosei posterioare

      a. Agenezia vermisului

      b. Sindromul Dandy-Walker

7. Agenezia de septum lucidum

8. Lisencefalia  

B. Inconstant cu hidrocefalie

1. Malformatiile emisferelor cerebeloase

2. Chistii arahnoidieni

3. Malformatiile cortexului cerebral

     a. Megalencefalia si hemimegalencefalia

     b. Microgiria

     c. Displazia corticala frontala

     d. Heterotopii

     e. Microcefalia familiala

4. Agenezia corpului calos

     a. Izolata

     b. Asociata cu alte malformatii ale SNC

Problema care i se pune neurochirurgului, atunci cand se afla in fata unei hidrocefalii, este aceea daca boala pacientului se va ameliora sau vindeca dupa plasarea unei valve. Privit prin aceasta prisma, aportul imagisticii este esential in stabilirea diagnosticului etiologic al anumitor afectiuni congenitale care se insotesc de hidrocefalie, cu atat mai mult cu cat in majoritatea acestora, copilul nascut la termen pare dezvoltat normal, cu exceptia volumului crescut al neurocraniului. In functie de etiologia (cauza) hidrocefaliei se va decide tratamentul de urmat.

In ceea ce priveste cazul dumneavoastra este foarte important de stiut care este cauza hidrocefaliei si daca lipsa corpului calos este insotita si de alte malformatii, dar având in vedere evolutia pozitiva ( lipsa tulburarilor neurologice si stagnarea surplusului perimetrului cranian) se pare ca nu va fi nevoie de un tratament chirurgical.

Pentru o evaluare corecta a starii fetitei trebuie sa va prezentati cu toate investigatiile la un medic specialist neuropsihiatru, care dupa consult si eventual noi analize va va explica ii functie de rezultate posibila evolutie neurologica si psihica a copilului dumneavoastra.

Multa sanatate,

Dr. Dana Paduraru,

Specialist in chirurgie pediatrica

Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii "Grigore Alexandrescu"

Detalii specialist


Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre