Cum sa-ti ajuti copilul sa slabeasca

/ / Modificat: 2013-03-27
Cum sa-ti ajuti copilul sa slabeasca

Slabitul copilului este o problema sensibila, care trebuie abordata cu destul de multa delicatete si prudenta. Eliminarea kilogramelor in plus reprezinta un efort multidisciplinar - nutritional, sportiv si emotional - in care parintii au cel mai important rol: sa se asigure ca dieta abordata nu-i afecteaza sanatatea, ca starea mentala a copilului ramane una buna, in ciuda restrictiilor alimentare, si sa-i deschida apetitul copilului pentru sport si miscare fizica. Iata cele mai importante sfaturi si recomandari prin care-ti ajuti copilul sa slabeasca eficient, repede si sanatos!

Nu pune copilul sa tina diete recomandate adultilor!

Din cauza faptului ca exista foarte putine diete de slabit create special pentru copii, multi parinti fac greseala de a-i pune pe cei mici sa tina regimuri de slabit recomandate adultilor. Nu pune niciodata copilul sa tina aceeasi dieta pe care o tii tu sau care ai aflat ca a avut rezultate in cazul unei prietene.

Nevoile nutritionale sunt diferite la fiecare varsta, iar dietele de slabit trebuie adaptate in functie de acestea si de particularitatile medicale ale copilului. Este important sa constientizezi ca trucurile alimentare de slabit pe care le cunosti sau le-ai folosit tu sunt ineficiente la copil. Acestea ii pot afecta sever sanatatea.  

Mergi cu copilul la medic pentru un plan sanatos de slabit!

Inainte de a lua in considerare orice plan de slabit pentru copil, este important sa faci o vizita medicala pediatrului sau unui nutritionist. Medicul il va supune la o serie de analize, pe baza carora va afla care este starea de sanatate a copilului la acel moment. In functie de rezultatele si de afectiunile de care sufera copilul, medicul iti va oferi sfaturi importante pentru slabit. Acestea vor fi legate de planul alimentar potrivit pentru cel mic, dar si de efortul fizic de care este apt in acest sens.

Un nutritionist te poate scapa de efortul de a crea tu dieta si a de a realiza meniul zilnic al copilului. Iti poate propune o dieta personalizata, impartita pe zile. Va fi perfect adaptata nevoilor nutritionale ale copilului, dar in acord cu obiectivul vizat, acela de a slabi.

Reguli alimentare de slabit pentru copii

Intreaba medicul care este aportul caloric zilnic necesar in dieta pentru a slabi, dar afla si ce nutrienti sau alimente nu trebuie sa lipseasca din meniul copilului. Pe baza acestor informatii, poti planifica un regim zilnic sau saptamanal, cu mese organizate astfel incat sa nu se depaseasca aportul caloric recomandat de medic.

Regula de cinci mese pe zi, trei principale si doua gustari, se aplica si in cazul copiilor mici. Sfatul de a manca "putin si des" este eficient, deoarece ajuta copilul sa aiba burtica plina mereu si sa nu resimta scaderea aportului caloric si restrictiile alimentare impuse.

Hidratarea este unul din secretele slabitului eficient si sanatos. Si copilul are nevoie de o cantitate crescuta de apa pentru a slabi. Poate ca cel mic nu are nevoie chiar de doi litri de apa zilnic, insa este important sa-l hidratezi intens si sa elimini bauturile hipercalorice din meniu - sucuri, ceaiuri din comert imbuteliate etc. Acestea sunt o sursa bogata de calorii si nu aduc niciun aport nutritiv in organism.

Intr-o dieta de slabit, o mare atentie trebuie acordata gustarilor zilnice copilului. Evita sa cumperi tot felul de snacks-uri si produse de tip junk-food pentru gustarile dintre mese. Opteaza pentru alimente sanatoase, care constau in iaurturi, fructe, legume, migdale, nuci si batoane din cereale integrale, care aduc un aport nutritiv bogat, dar slab caloric, deci nu ingrasa.

Da gust bun mancarurilor pe care le prepari copilului si decoreaza-le intotdeauna frumos si vesel in farfurie. Copilul tau va trebui sa manance mai mult legume, fructe si alimente hipocalorice, care nu au intotdeauna cel mai bun gust. Nu il vei convinge sa le manance daca acestea nu sunt atractive vizual sau nu sunt aromate si condimentate bine.  

Trucuri pentru a convinge copilul sa faca miscare fizica

Sportul este o parte importanta de luat in seama in planul de slabit al copilului. Miscarea fizica trebuie sa completeze intotdeauna regimul alimentar, astfel incat eliminarea kilogramelor in plus sa se faca intr-un mod sanatos, rapid si eficient.

Deschide-i apetitul copilului pentru activitate fizica. Fie ca este o persoana activa din fire, fie ca nu, este important sa cauti si sa identifici acele activitati sportive care il atrag si pe care sa le practice constant.

Testeaza mai multe antrenamente si sporturi, pana cand copilul se hotaraste care ii place mai mult. In plus, plimbarile lungi prin parc, dansul prin casa, mersul cu rolele sau bicicleta - sunt activitati care ar trebui sa faca parte din programul lui zilnic.

Trucuri pentru sanatatea emotionala a copilului in timpul dietei

Starea mentala, ambitia si vointa reprezinta arme purternice, care contribuie din plin la obtinerea rezultatelor dorite in dietele de slabit. Este important sa vorbesti din timp cu copilul despre schimbarile alimentare prin care va trece si sa ii explici de ce se intampla acest lucru. Vorbeste-i despre starea sa medicala si explica-i pericolele la care este supus daca nu slabeste. Fa-o pe un ton calm si relaxat, folosind alternative prietenoase la termeni precum obezitate, gras, calorii, slabit etc.

Pregateste-l din timp pentru schimbarile prin care va trece, astfel incat sa stie ce il asteapta si sa nu le resimta atat de puternic. Fa din slabit o activitate amuzanta. Transforma eliminarea kilogramelor intr-un joc sau concurs, in care copilul sa aiba ceva de castigat. Stimuleaza copilul sa vrea sa slabeasca si sa aiba ceva de castigat din asta, insa niciodata recompense materiale.

Stabiliti obiective ce pot fi atinse!

Copiii fiind in crestere, trebuie mai degraba sa-i ajutam sa-si mentina greutatea actuala si nu sa-i determinam sa slabeasca. Pe masura ce copilul tau creste in inaltime fara a lua in greutate, acesta va deveni mai slab. Pentru un copil grasut sau obez, a da jos o jumatate de kilogram pe saptamana reprezinta un obiectiv ce poate fi atins. Daca obiectivul propus pentru fiecare saptamana poate fi atins, atunci copilul dumneavoastra se va putea obisnui cu aceste modificari ale stilului de viata.

Schimba obiceiurile alimentare ale familiei tale!

Trebuie sa-ti incurajezi copilul sa manance doar atunci cand ii este foame si nu ca o activitate. Serviti mesele in familie numai in bucatarie sau in camera de zi fara a privi la televizor sau a asculta la radio. Atunci cand mancam in timp ce ne uitam la televizor, nu ne dam seama cata mancare consumam si riscam sa luam cateva kilograme in plus. In plus, in timp ce privim la televizor avem tendinta sa mancam foarte repede, lucru ce dauneaza digestiei.

Este foarte important ca toata familia sa-si schimbe regimul alimentar pentru a ajuta copilul. Ai grija sa nu tii in casa mancare care nu este sanatoasa. Tine in mana bucati taiate de morcovi sau telina, precum si fructe. Prepara mancaruri slabe in grasimi pentru toti cei din casa. Fii tot timpul alaturi de el, incurajeaza-l si rezultatele vor aparea.

Copilul tau a avut nevoie sa slabeasca vreodata? Cunosti cazuri in care copii au fost supusi unr diete de slabit? Ce caracteristici specifice au avut acele diete si la ce trucuri au apelat parintii pentru a-i ajuta? Spune-ne parerile tale in sectiunea de comentarii de mai jos!

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alimentatie copii Sport copii

Articole recomandate

Citeste si despre