Cum sa protejezi copilul de melanom sau cancer de piele

/ / Modificat: 2021-05-21
Cum sa protejezi copilul de melanom sau cancer de piele

Cancerul de piele este destul de rar in cazul copiilor. Cu toate acestea este esential sa acorzi atentie pielii copilului, in special in zilele de vara cand se expune la soare. Asta deoarece pielea acumuleaza, in timp, leziuni cutanate sub forma de arsuri solare, ducand la sensibilizarea pielii si la cresterea riscului de aparitie al cancerului in adolescenta sau la maturitate.

Melanomul sau cancerul de piele la copii

Melanomul sau cancerul de piele este mai frecvent in cazul persoanelor cu piele descisa la culoare, in special in cazul persoanelor blonde sau cu parul roscat si ochi deschisi. Iata care sunt factorii de risc in ceea ce priveste aparitia cancerului de piele la copii:

  • cazuri de melanom in familie;

  • expunerea la soare la orele amiezii;

  • expunerea la soare fara a utiliza crema cu factor de protectie solara;

  • arsuri solare suferite in copilarie. Potrivit sudiilor efectuate, arsurile solare suferite in copilarie cresc riscul de a face cancer de piele la maturitate;

  • copii care au cu peste 50 de pistrui sau alunite;

  • persoane care au alunite cu aspect neobisnuit, conturul acestora fiind nedefinit. Aceste alunite prezinta un risc crescut in ceea ce priveste cancerul de piele.

Alunite, pete si pistrui

Cele mai frecvente leziuni pigmentate care apar pe pielea copiilor sunt alunitele. Ca si in cazul adultilor, aparitia acestor alunite este favorizata de expunerea la soare. Nu trebuie sa mearga la plaja, este suficient sa iasa la joaca, intr-un loc insorit si fara factor de protectie solara, ca alunite noi sa-si faca aparitia. Vei observa ca, in fiecare an, ii vor aparea noi alunite. Nu trebuie sa-ti faci griji, deoarece nu toate alunitele ridica semne de intrebare.

Pentru a sti daca alunitele copiilor au nevoie de ingrijiri medicale, trebuie sa fii atent la cateva aspecte estetice ale acestora:

  • Sunt asimetrice. Alunitele sunt, in general, rotunde si au un contur bine definit. Cele care nu au aceasta forma trebuie sa ridice semne de ingrijorare;

  • Au margini neregulate. O alunita benigna are marginile rotunjite, in timp ce una canceroasa are magini unghiulare;

  • Culoarea. O alunita trebuie sa aiba o culoare uniforma. Daca aceasta are mai multe nuante trebuie sa mergi urgent cu micutul la medic;

  • Diametrul. Un alt aspect important la care trebuie sa fii atent este diametrul alunitei. Acesta nu trebuie sa fie mai mare de 0,5cm. Orice alunita care depaseste acest diametru trebuie sa ridice semne de intrebare.

Cum sa efectuezi acasa examinarea pielii copilului

Primul pas in determinarea timpurie a cancerului de piele este examinarea frecventa a pielii. Iata cum trebuie sa decurga aceasta:

  • Examineaza intai spatele, apoi umerii, apoi partea dreapta si partea stanga a corpului (acestea sunt cele mai frecvente locrui in care apar alunitele) si abia apoi examineaza partea din fata si picioarele.

  • Indoaie coatele si priveste cu atentie antebratele si partea de sus a bratelor. Verifica apoi palmele mainilor.

  • Verifica partea din spate a picioarelor, talpile si spatiile dintre degetele picioarelor.

  • Examineaza gatul si scalpul copilului cu atentie.

  • Tine minte toate alunitele, semnele si pistruii pe care ii are copilul (iti poti nota intr-un carnetel).

  • Fii atent la numarul, dimensiunea, forma si culoarea acestora. Daca se inmultesc rapid sau isi modifica dimensiunea, forma sau culoarea este un semn ca trebuie sa mergi la medic.

Diagnostic si tratament

Este indicat ca cel putin o data pe an sa duci copilul la dermatolog, pentru o evaluare. Daca observi modificari ale alunitelor si petelor trebuie sa mergi de urgenta la medic, chiar daca a trecut mai putin de un an de la ultimul consult.

In cazul unei suspiciuni de cancer acesta va efectua o biopsie pentru a determina daca este sau nu vorba despre celule cancerose. In cazul in care testul este pozitiv, rezultatul va oferi informatii despre starea cancerului si raspandirea acestuia in organism.

Descoperit in faze incipiente, cancerul de piele se trateaza doar prin operarea zonei respective si indepartarea tesuturilor afectate. In faze mai avansate va fi necesara radioterapia sau chimioterapia, in functie de evolutia cancerului.

Sursa foto: parenting.firstcry.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre