Bruceloza

/ / Modificat: 2011-05-24
Bruceloza

Bruceloza este o boala infectioasa care apare la oameni in urma contaminarii de la diverse animale infestate cu aceasta bacterie. Infectia cu brucella apare adesea la animale domestice si se transmite omului prin intrarea in contact atat cu animalele, cat si prin consumul de produse care provin de la acestea. Infectia poate afecta grav multiple organe si sisteme ale corpului.

Care este cauza brucelozei?

Bruceloza este o infectie sistemica transmisa de la anumite animale la oameni. Aceasta este cauzata de mai multe tipuri de bacterii din familia brucella. Brucella melitensis (oi, capre); Brucella suis (porci); Brucella abortus (vaci, bivol, elan, camila); Brucella canis (caini). Desi toate aceste tipuri de bacterii pot cauza brucella umana, se pare ca cea de tip melitensis este cea mai raspandita in lume ca fiind cauzatoare de infectie la oameni.

Cum se transmite bruceloza la oameni?

Bruceloza se transmite la oameni pe 3 cai principale: consumul unor alimente care provin de la animale infestate; pe cale aeriana; patrunderea bacteriei in organism prin rani deshise etc. Cea mai frecventa cale de contaminare la om este prin consumul produselor lactate sau pe baza de lapte de la vaci, oi sau capre infestate. Transmiterea bolii de la o persoana la alta este foarte rara. Mamicile care alapteaza pot transmite infectia bebelusilor. De asemenea, medicii sustin ca infectia mai poate fi transmisa pe cale sexuala.

Cum se pune diagnosticul de bruceloza?

In urma unor analize de sange se poate descoperi aparitia bacteriei brucella in analiza de laborator. De asemenea si la analiza si investigarea maduvei osoase.

Care sunt simptomele?

Simptomele si semnele brucelozei pot aparea in termen de cateva zile sau luni de la expunerea la bacterie. In timp ce unele persoane pot dezvolta simptome usoare, altele pot dezvolta simptome cronice, pe termen lung. Acestea includ: febra (intermitenta si recurenta); transpiratie; dureri articulare, abdominale sau in piept; oboseala; slabiciune; ameteli; dureri de cap; depresie; iritabilitate; inapetenta; scadere in greutate; tuse; dificultati de respiratie; splina si ficat marite.

Cum se trateaza bruceloza?

Principalul tratament consta in administrarea de antibiotice. Din cauza faptului ca s-a constatat ca boala recidiveaza constant, medicii sustin impunerea a mai multor tipuri de antibiotice concomitent. Combinatia lor depinde de mai multi factori - de severitatea bolii, de varsta sau de cazul in care e vorba de o sarcina. In general, tratamentul este administrat pe termen lung si dureaza cam 6 saptamani. Depistarea rapida a bolii si administrarea imediata a tratamentului imbunatateste considerabil simptomatologia si previne o multime dintre complicatiile asociate acestei infectii. Recuperarea poate dura cateva saptamani sau chiar luni. Medicii sustin ca si cu administrarea prompta a tratamentului, riscul ca boala sa revina ramane undeva la 5-10%.

Poate fi bruceloza prevenita?


  Nu exista un vaccin pentru oameni contra acestei infectii. Insa te poti pune la adapost de aceasta infectie daca eviti consumul laptelui nepasteurizat sau produse care contin acest tip de lapte de la animale infestate. De asemenea, este important sa eviti consumul de produse din carne cruda si sa gatesti suficient de bine carnea care este la risc. Cei care au in grija animale sau lucreaza cu ele trebuie sa foloseasca metode de bariera impotriva bolii (manusi, masti etc.) pentru a evita expunerea la infectie.

Care sunt complicatiile?

In general, daca boala este tratata cum trebuie cu antibiotice atunci aparitia complicatiilor este extrem de scazuta. In urma infectiei cu bacteria de tip brucella pot aparea o multime de complicatii severe, care includ afectarea unor sisteme si organe. afectarea oaselor si articulatiilor (spondilita si osteomielita); boli cardiovasculare (endocardita, miocardita, pericardita); afectarea sistemului nervos central (meningoencefalita) boli gastrointestinale (hepatita, abcesul hepatic, peritonita spontana); afectiuni pulmonare (pneumonia); probleme oculare.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre