Tratamentul in cazul copiilor cu ADHD

/ / Modificat: 2016-04-01
Tratamentul in cazul copiilor cu ADHD
Intrebare:

- Copilul meu in varsta de 5 ani a fost diagnosticat cu sindromul hyperactivity si deficit de atentie are un vocabular foarte limitat nu poate face propozitii merg cu el la logoped de aproape 2 ani dar nu sunt rezultate cu memoria sta f rau au fost facute toate investigatiile ct scan mri totul este normal. Am citit despre omega 3 la ce este util si as vrea mai multe sfaturi.

Raspuns:


 

ADHD este tulburarea cu deficit de atentie si hiperactivitate/impulsivitate; este o afectiune destul frecvent intalnita, desi nu intotdeauna diagnosticata, care poate avea o mare influenta evolutiei copilului pe termen lung, daca nu este controlata la timp.

Tratamentul in cazul copiilor cu ADHD se concentreaza in principal pe tratarea simptomelor in parte si cuprinde:

  • terapie comportamentala (modificarea comportamentului) – care este si partea cea mai importanta a acestui tratament
  • terapia medicamentoasa – care trebuie individualizata de la caz la caz si se asociaza cu terapia comportamentala.


  • Strategia terapeutica se stabileste de catre specialistul in neuropsihiatrie infantila, in colaborare cu pediatrul, logopedul, eventual psihiterapeutul, dupa o evaluare diagnostica cu stabilirea simptomelor tinta si a gradului initial de afectare.



    O parte importanta a tratamentului o reprezinta monitorizarea simptomelor (urmarirea rezultatelor scolare, a procesului de memorare, interactiunile familiale si relatiile cu persoanele de aceeasi varsta atat acasa cat si in colectivitate) ºi adaptarea strategiei la evolutia copilului.

    Trebuie sa intelegeti ca tratamentul pentru ADHD este unul de lunga durata si rezultatele variaza foarte mult de la un copil la altul.

    Referitor la "omega 3": este vorba niste suplimente alimentare care contin acizi grasi omega-3, care se gasesc cu predilectie in uleiul de peste. Aceste suplimente alimentare sunt “la moda” acum si sunt sustinute de variate studii care afirma ca acizii grasi continuti de obicei in carnea unor specialitati de peste gras, poate stimula invatarea si concentrarea la copii, precum si ca ar imbunatati sanatatea cardiovasculara, avand efecte benefice si asupra ameliorarii simptomatologiei din ADHD.

    Este adevarat ca este benefic si recomandat consumul in alimentatia noastra a acizilor grasi omega-3, atat pentru adulti cat si pentru copii, insa este doar un supliment alimentar.

    Nu este un medicament si nu sunt dovezi certe (cel putin nu inca) ca ar avea in efect terapeutic asupra manifestarilor din ADHD.


    Alina Pop-Began
    - Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


    Detalii specialist

    Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

    Taguri ADHD la fete

    Articole recomandate

    Citeste si despre