Mituri despre alaptarea naturala

/ / Modificat: 2022-03-04
Mituri despre alaptarea naturala

Alaptarea este o experienta pe care fiecare mama o traieste diferit. Recomandata ca prima alegere de alimentatie a nou-nascutului si a sugarului mic pana la varsta de sase luni, alaptarea este privita uneori cu ingrijorare de femei. In marea majoritate a cazurilor, proaspetele mame reusesc sa alapteze cu succes, mai ales daca primesc sprijinul si suportul de care au nevoie in primele zile dupa nastere, spre binele copiilor si al lor. Cu toate acestea, puține subiecte atrag dezbateri mai aprinse, dezinformare si confuzie decat alaptarea. Demontam si noi cateva dintre aceste informatii gresite, in folosul femeilor si copiilor lor.

Mitul 1. Biberonul, inamicul alaptarii

Fals. Reflexul de supt al nou-nascutului si al sugarului mic este unul foarte puternic, tocmai pentru ca este unul vital. In conditiile acestea, copilul poate suge cu aceeasi energie, atat la sanul mamei, dar si din biberoane. Este un mit care nu are niciun fundament acela ca utilizarea unui biberon va provoca refuzul copilului de a mai suge direct la san.

Tetinele si biberoanele sunt perfect adaptate, astfel incat imita forma mamelonului si senzatia de hranire la san. In cazul in care un bebelus refuza totusi sanul, acest lucru nu este niciodata provocat de faptul ca a primit anterior lapte din biberon. Motivele pentru care un copil refuza sanul sunt cu totul altele: mirosul mamei, gustul laptelui (care poate varia uneori in functie doar de cata apa a baut mama), oboseala accentuata a bebelusului sau pur si simplu o burtica plina.

Mitul 2. Laptele matern oferit in biberon reduce lactatia

Fals. Alaptarea alternativa la san si din biberon cu lapte matern nu are niciun efect negativ asupra secretiei lactate. Extragerea laptelui cu ajutorul unei pompe de san are ca efect stimularea lactatiei, pompa fiind folosita frecvent ca instrument util pentru declansarea lactatiei, in primele zile dupa nastere.

Dupa ce secretia lactata se regleaza, utilizarea pompei si a biberonului, ca modalitate prin care este continuata alimentatia naturala, in absenta mamei, are beneficii reale atat pentru copil, cat si pentru mama. Singurele conditii sunt respectarea regulilor de igiena, conservarea corecta a laptelui matern si utilizarea constanta a pompei de san.

Mitul 3. Colicile sunt provocate de biberon

Fals. Colicile nu au nicio legatura cu tipul de lapte sau cu modalitatea prin pe care-l primeste bebelusul. Fac colici atat copiii alaptati, cat si cei care primesc formule, inca de la nastere. Colicile bebelusului nu depind de modul de alimentatie, la san sau din biberon. Colicile sunt in fapt spasme intestinale provocate de gazele produse ca urmare a imaturitatii intestinale, a unui tranzit intestinal inadaptat complet ori a aerului ingerat in timpul alaptarii la san sau cu biberonul, iar uneori sunt declansate chiar de hormonii din laptele matern si sunt insotite de stari de agitatie, sughit si gaze.

Colicile apar la o luna, o luna si jumatate de la nastere, pot dura cateva saptamani sau chiar mai mult, iar intensitatea lor variaza de la copil la copil.

Mitul 4. Copilul alaptat nu face carii

Fals. Prezenta sau absenta cariilor pe dintii de lapte depinde de multe alte aspecte si nu exista nicio garantie ca un bebelus alaptat exclusiv la san nu va face carii, dupa cum nu exista nicio dovada ca cei care sunt hraniti cu biberonul prezinta un risc crescut de a dezvolta aceste leziuni dentare.

Este cert insa ca aparitia cariilor este favorizata de continutul biberonului, de lipsa igienei gingiilor si a dintilor de lapte, indiferent daca este sau nu folosit un biberon cu lapte matern sau formula.

Mitul 5. Copilul alaptat natural este mai sanatos

Partial adevarat. Alaptarea este modul ideal de alimentatie pentru un bebelus. Pe de alta parte, formulele de lapte existente in prezent copiaza in foarte mare masura calitatile laptelui matern. Lipsesc unii compusi, este adevarat, cum sunt anticorpii sau cei care accelereaza procesele de maturare intestinala, dar organismul sugarului se dezvolta perfect normal si in absenta acestora. Respectarea cantitatilor de lapte praf recomandate si a numarului de mese elimina orice riscuri pentru bebelusii alimentati cu formula de lapte.

Ceea ce trebuie punctat este ca starea de sanatate si evolutia bebelusului nu este influentata in niciun mod daca se foloseste formula sau lapte matern in biberon.

Biberonul este un aliat in nutritia copilului mic, iar utilizarea unor tetine adecvate varstei, din materiale sigure, este un avantaj. In plus, utilizarea biberonului permite tatalui sa se implice, sa il hraneasca el insusi pe bebelus, ceea ce contribuie esential la construirea unei legaturi afective puternice si la echilibru in familie.

Sursa foto: Shutterstock.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alaptarea artificiala Alaptarea bebelusului Biberoane copii

Articole recomandate

Citeste si despre