Hepatita C la copii

/ / Modificat: 2014-02-02
Hepatita C la copii
Intrebare:

- As vrea sa stiu mai multe detalii despre HEPATITA C la copii. Copilul are 5 luni, iar mama are HCV.

Raspuns:




 

Hepatita C este determinata de un virus numit virusul hepatic C (HCV); transmiterea se face in cele mai multe cazuri prin transfuzii de sange sau produse de sange, (pacienti hemofilici, hemodializati, care au multiple transfuzii sanguine) transplant de organe, utilizarea in comun a seringilor (cel mai frecvent se intampla aceasta la consumatorii de droguri intravenoase), nesterilizarea instrumentelor utilizate la proceduri sangerande (la stomatolog de exemplu); se mai poate transmite si pe cale sexuala, dar mai rar.

Transmiterea verticala, de la mama infectata cu HCV la copil in timpul sarcinii este posibila dar apare in rare cazuri: nu se cunoaste exact modalitatea de transmitere in aceste cazuri; se considera ca transmiterea transplacentara (in timpul sarcinii, prin placenta) este posibila dar rara si ca transmiterea in timpul nasterii ar fi raspunzatoare de mare parte din cazurile de HCV la sugar.

Riscul e mai mare daca nasterea se efectueaza pe cale vaginala, de aceea in general daca mama are HCV se prefera nasterea pe cale cezariana. HCV nu se transmite prin contact interpersonal si utilizarea in comun a obiectelor uzuale in familie.

Deoarece mai mult de jumatate din cazurile cu hepatita acuta C, se cronicizeaza (persoana ramane cu hepatita cronica C toata viata) este bine ca aceasta infectie sa fie depistata din timp. Tratamentul este de lunga durata si necesita internare in spital.

Deoarece perioada de incubatie poate fi lunga, variind intre 15 si 160 de zile, daca s-a produs transmiterea infectiei la nastere, este posibil ca abia de acum sa apara manifestari clinice.

Aceste manifestari pot fi variate si nespecifice: oboseala, refuzul alimentatiei, scadere in greutate, diaree, febra sau subfebrilitate, icter (coloratie galbui a pielii si conjunctivei), eruptii tegumentare etc.

De aceea, sugarul trebuie urmarit atent si periodic de catre medicul pediatru pentru a depista orice simptom care ar putea fi determinat de infectia HCV. De asemenea se va investiga functia hepatica (prin cateva analize efectuate din sange) si se vor recomanda determinarea markerilor virali pentru HCV.

Alina Pop-Began

- Medic rezident -Anestezie si Terapie Intensiva-


Detalii specialist

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre