Alergia la oua

/ / Modificat: 2016-05-30
Alergia la oua

Consumul de oua nu este un lucru rau, dar cand o persoana sufera de alergie la acest aliment, corpul acelei persoane crede ca este invadat. Mai exact, in cazul persoanelor alergice la oua, sistemul imunitar al acestora reactioneaza la proteinele din oua si cand aceste alimente ajung in sistemul digestiv, corpul simte ca este invadat si provoaca reactii alergice.

Mai exact, creeaza anumite anticorpi care sa lupte cu alimentul. Acesti anticorpi elibereaza substante chimice in organism, printre care si histamina. Aceste chimicale pot afecta sistemul respirator, tractul gastrointestinal, pielea sau sistemul cardiovascular.

Printre cele mai cunoscute reactii alergice in acest caz sunt:

- starea de lesin;

- durerea de cap;

- durerea de stomac;

- senzatia de mancarime.

Majoritatea copiilor sunt alergici la proteinele din albus, dar exista si cazuri in care se poate dezvolta o intoleranta la proteinele din galbenus. Alergia la oua apare in general la copiii foarte mici, iar majoritatea reusesc sa invinga aceasta alergie pana la varsta de cinci ani.

De cele mai multe ori, alergia la oua apare la cateva minute dupa consumul de ou, iar simptomele dureaza mai putin de o zi. Simptomele afecteaza trei parti ale corpului:

- pielea, sub forma unor iritatii rosii, eczeme sau umflaturi in jurul gurii;

- tractul gastrointestinal, sub forma unor crampe la stomac, diaree, voma sau greata;

- tractul respirator, prin stranut, tuse, ameteala, mancarimi la nivelul nasului si a ochilor.

Simptomele enumerate mai sus sunt prezente in majoritatea cazurilor, dar exista si unii copii care intra in soc anafilactic.

Manifestarile acestuia sunt:

- inflamarea gurii, a gatului sau a cailor respiratorii, care duce la dificultati foarte mari de respiratie;

- tensiunea arteriala scazuta;

- manifestari de stare de confuzie;

- lesin.

Cum se diagnosticheaza alergia la oua

In cazul in care doctorul considera ca cel mic sufera de o alergie la oua, va va recomanda sa va adresati unui alergolog, care va intreba lucruri banele legate de cat de des a avut copilul aceasta reactie alergica, daca sunt in familie cazuri de persoane alergice sau cat timp a trecut intre consumul de ou si reactiile alergice.

Totodata, acesta mai poate face si cateva teste de piele. Mai exact, va extrage proteina lichida din ou si o va pune pe antebratul copilului sau pe spatele acestuia pentru a vedea daca piele se inroseste in acea zona.

Mai mult, alergologul va putea cere o proba de sange care va fi amestecat cu diferiti alergeni pentru a urmari reactia sangelui. In unele cazuri, aceste teste nu sunt suficiente, iar doctorul uneori chiar cere copilului sa manance in prezenta sa alimentul la care este suspect de a fi alergic pentru a vedea in timp real reactiile copilului.

Care este tratamentul pentru alergia la oua

Pentru un copil sau chiar o persoana matura este destul de greu sa traiesti cu alergie la oua. Asta pentru ca desi pare usor sa spui ca eviti consumul de ou, este destul de greu sa eviti toate alimentele care au in componenta lor oua. In cazul in care copilul sufera de o alergie la oua severa, doctorul va dori ca parintele sa primeasca o doza de epinefrina, care vine sub forma de injectie.

In cazul in care cel mic mananca din greseala oua, sau un aliment in compozitia caruia este si ou, si intra in soc anafilactic, parintele ar trebui sa ii faca injectia cu epinefrina si sa se duca foarte repede catre un spital. Asta pentru ca de cele mai multe in astfel de cazuri, un al doilea soc poate aparea, iar copilul trebuie supravegheat intre patru si opt ore de la primul soc.

In trecut multi dintre cei care sufereau de alergia la oua se interesau daca pot face vaccinul antigripal, avand in vedere ca acest vaccin se dezvolta in interiorul unui ou. Expertii in sanatate asigura faptul ca acest vaccin este sigur chiar si pentru persoanele alergice, cantitatea de alergeni din ou fiind foarte mica. Chiar si asa, un copil alergic la oua ar trebui sa faca acest vaccin intr-un cabinet, sub supravegherea medicului.

Pentru a iti proteja copilul de consumul de oua verifica intotdeauna ambalajul. Asta pentru ca producatorii sunt obligati sa scrie toate alimentele pe care le folosesc, dar mediul in care sunt procesate.

Asadar, anuntul ca alimentul "contine ou", "produs folosind oua" sau "produs intr-o fabrica unde se proceseaza oua" ar trebui sa fie suficient pentru a evita produsul respective. Totodata, pentru siguranta, verificati si lista tuturor ingredientelor, unde nu este nevoie sa apara cuvantul "ou". Evitati si produsele care contin albumina, globulina, ovalbumina, ovomucin, ovomucoid, lizozim sau livetin.

Totodata, este necesar ca atunci cand mergeti in vizita la prieteni sau persoane din familie, sa aveti un pachet de mancare separat pentru copil pentru a evita un episod neplacut.

Cand gatiti acasa cautati solutii pentru a inlocui oul cu alte alimente la fel de hranitoare si cand pregatiti mancarea pentru copil evitati sa folositi ustensilele pe care le-ati folosit cand ati preparat mancare care contine si ou.

Pe aceeasi tema...

Sindromul alergiei orale la copii

Alergiile copiilor la crustacee

Alergia copiilor la nuci

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre