Masca de protectie si dermatita atopica la copii. Cum prevenim alergiile la copiii cu piele sensibila

/ / Modificat: 2020-08-20
Masca de protectie si dermatita atopica la copii. Cum prevenim alergiile la copiii cu piele sensibila

Masca de protectie a devenit un accesoriu indispensabil atunci cand iesim din casa si urmeaza sa interactionam cu alte persoane. Masca chirurgicala reprezinta una dintre masurile de prevenire a infectiei cu coronavirus.

Medicii recomanda purtarea mastii de protectie si copiilor cu varsta peste 3 ani! Ce putem face insa daca micutii au o piele sensibila, predispusa la alergii sau dermatita atopica? Cum pot fi prevenite iritatiile pielii la copii atunci cand folosesc masca de protectie? 

In primul rand prin respectarea unor norme simple de igiena. Inainte de a pune masca, mainile trebuie spalate cu apa si cu sapun, timp de 20 de secunde. De asemenea, dupa utilizarea mastii, este necesara spalarea mainilor. Este foarte important sa le explicam copiilor de ce trebuie sa foloseasca masca de protectie. Medicii pediatri si dermatologii spun ca materialul din care sunt fabricate mastile de protectie produc alergii cu o frecventa mica. Deci sunt destul de sigure pentru utilizare, chiar si in cazul copiilor cu piele sensibila. 

Utilizarea mastii de protectie, mai ales pentru perioade scurte de timp, cum ar fi mersul in parc, nu ar trebui sa provoace probleme ale pielii in cazul copiilor. 

Masca de protectie si copiii cu dermatita atopica 

Dar ce se intampla in cazul copiilor care au suferit anterior de afectiuni ale pielii, cum ar fi dermatita atopica sau dermatita seboreica? Specialistii spun ca in aceste cazuri masca de protectie poate duce la manifestarea acestor afectiuni, insa este vorba despre masti care se fixeaza extrem de bine pe fata si nu lasa aerul sa circule. Este vorba despre despre mastile de tip FPP2 sau FPP3.

In cazul in care copilul sufera de dermatita atopica si apare o eruptie in urma utilizarii mastii de protectie, trebuie urmat tratamentul prescris de medic. Mentineti pielea curata, evitati folosirea apei calde si folositi sapun fara parfumuri, uscati pielea cu un prosop din bumbac, fara a freca. 

Ce tip de masti sunt recomandate copiilor

O intrebare pe care foarte multi parinti si-o pun in aceasta perioada este ce fel de masti trebuie sa foloseasca copiii. Se recomanda utilizarea mastilor de protectie chirurgicale, cu o dimensiune adecvata varstei lor. Pentru copiii intre 3 si 12 ani, exista trei dimensiuni diferite de masti.

Pentru a verifica daca dimensiunea este adecvata, masca trebuie sa acopere gura si nasul care se extind din regiunea anterioara a unei urechi la alta. Mastile de protectie precum modelele FPP2, FPP3 sau N95 nu sunt recomandate populatiei generale. Aceste masti trebuie utilizate numai daca copilul sufera de o boala grava si sunt recomandate de medic. 

In acele cazuri in care copilul prezinta simptome compatibile cu infectia cu COVID-19 (tuse, mucus, febra, diaree ...), este un caz confirmat de infectie sau a fost in contact strans cu un caz confirmat, se recomanda utilizarea mastii chirurgicale pentru a evita posibilele contaminari. 

De asemenea, este important sa ne amintim ca „masca trebuie spalata de fiecare data cand devine murdara, schimbata atunci cand devine umeda sau nu poate fi asezata corect pe fata”, asa cum se recomanda in raportul „Masti de igiena reutilizabile pentru adulti si copii”, conform unui standard al UNE, a creat Comitetele tehnice de standardizare ale Asociatiei Spaniole pentru Standardizare.

Este important sa ne amintim ca utilizarea mastilor nu trebuie privita ca masura preventiva foarte sigura, deoarece nu este eficienta de la sine. In acest sens, atunci cand plecati afara, este important sa va asigurati ca copiii mentin o distanta de siguranta adecvata fata de alte persoane si ca nu intra in contact cu obiecte care pot actiona ca surse de transmisie (banci sau mese, balustrade ...).

Masca nu trebuie utilizata de catre copiii cu varsta pana in 2 ani din cauza posibilitatii de sufocare sau in cazul copiilor care sufera de afectiuni respiratorii. 

De asemenea, copiii nu trebuie sa atinga masca cu mainile. Foarte multi copii, precum si adultii, au tendinta de a-si atinge fata cu mainile, iar acest obicei creste riscul de infectie. 

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre