Copilul meu ar putea avea alergie la proteina din lapte?

/ / Modificat: 2017-09-22
Copilul meu ar putea avea alergie la proteina din lapte?

Alergia la lapte de vaca sau la proteinele din lapte se poate produce atunci cand mama care alapteaza consuma lactate cu proteine din lapte de vaca. Aceasta alergie apare, de regula, in primul an de viata al bebelusului. Insa nu trebuie sa te ingrijorezi, fiindca majoritatea copiilor vor incepe sa tolereze laptele de vaca pe masura ce cresc.

Cati sugari fac alergie la lapte?

Intoleranta la proteinele din laptele de vaca reprezinta o alergie alimentara destul de frecvent intalnita in practica pediatrica. Bebelusii hraniti exlusiv la san fac forme mult mai usoare, procentul fiind mai mic de 0.5%. In cazul sugarilor hraniti cu biberonul, pot aparea reactii alergice digestive, cutanate sau respiratorii. In cazuri mai grave, se poate produce soc anafilactic.

Se pare ca bebelusii care au un istoric familial de alergie sunt mai susceptibili de a avea reactii alergice severe la proteinele din lapte de vaca, mai ales daca sufera si de eczeme sau astm.

Ce anume cauzeza alergia la lapte?

Alergia apare atunci cand sistemul imunitar confunda o substanta inofensiva cu una nociva si incepe sa produca imunoglobuline, niste celule speciale, cu rol de agent "de paza". Acestea raman in circulatie mult timp dupa ce substata "suspecta" a fost eliminta din corp. Daca substanta este ingerata a doua oara, in sange se va revarsa o cascada de chimicale iritante, cum sunt histamina, prostaglandina sau leuco-trienele. Aceste substante vor provoca reactii de tip inflamator, de la mancarimi, inrosirea pielii, stranut, salivare exagerata sau lacrimare pana la tensiune oscilanta, senzatie de sufocare, tuse si multe alte simptome neplacute.

Laptele contine doua substante cu potential alergen: cazeina si zerul. Alergia la lapte nu trebuie confundata cu intoleranta la lactoza, o afectiune caracterizata prin incapacitatea organismului de a prodice o cantitate suficienta de enzime necesare digerarii glucidelor din lapte.

Alergia la proteina din lapte: simptome

Alergia la proteinele din lapte de vaca se manifesta printr-o gama larga de simptome care implica, de obicei, pielea, tractul gastro-intestinal si aparatul respirator.

• Reactii cutanate: mancarime, inrosirea pielii, eczema sau eruptie pruriginoasa brusca, umflaturi ale buzelor, fetei si zonei din jurul ochilor;

• Reactii gastro-intestinale: umflarea buzelor, a limbii sau a palatului bucal, senzatie de mancarime in gura, greata, varsaturi, dureri abdominale, colici, reflux gastro-esofagian, constipatie, scaune frecvente sau diaree, eliminarea de materii fecale cu urme de sange sau mucus, roseata in zona perianala, oboseala;

• Probleme respiratorii: mancarime la nivelul nasului, stranut, secretii nazale, congestie, tuse, respiratie suieratoare sau scurtarea respiratiei.

In cazuri rare, copilul poate suferi un soc anafilactic, care necesita tratament de urgenta, din cauza potentialului fatal. Suna imediat la 112 daca cel mic se plange ca nu poate respira.

Alergia la proteinele din laptele de vaca duce si la complicatii datorate malabsorbtiei sau aportului nutritional sarac. Copilul poate dezvolta anemie feripriva sau deficit cronic de fier.

Alergia la proteina din lapte: diagonisticare

Daca suspectezi ca cel mic are alergie la proteinele din laptele de vaca, fa-i o programare la medicul de familie. Acesta va pune intrebari legate de istoria familiala si iti va da trimitere la alergolog, mai ales daca si alti membri ai familiei sufera de vreo alergie, astm, eczeme sau rinita alergica.

Exista si alte afectiuni care dau simptome similare alergiei la proteinele din lapte, cum ar fi intoleranta alimentara, alte alergii alimentare, boala Crohn sau boala celiaca. Prin urmare, specialistul trebuie sa se asigure ca nu omite nimic.

Diagnosticul se face prin testare cutanata si dozare de anticorpi specifici din clasa IgE, fata de fiecare dintre cele 3 proteine sensibilizante din laptele de vaca. Exista reactivitate incrucisata intre laptele de vaca, oaie, capra, magarita si iapa.

In cazul in care testarea cutanata si cea serologica nu sunt concludente, dar istoricul este tipic de alergie, alergologul iti va recomanda testul de provocare orala, efectuat sub stricta supraveghere medicala, timp de pana la 72 de ore.

Exista si reactii alergice tardive, care apar si dupa 2-3 zile de la contactul cu laptele de vaca. Pentru astfel de cazuri, se poate folosi patch testul, o metoda aflata inca in curs de standardizare.

Poti scapa in timp de alergie la lapte?

Cei mai multi copii cu reactii alergice usoare vor dezvolta toleranta la proteinele din laptele de vaca inainte sa implineasca varsta de 3 ani. Chiar si cei diagnosticati cu alergii moderate reusesc sa scape de reactiile adverse. Studiile arata ca aproximativ jumatate dintre acesti copii vor tolera laptele, odata trecuti de 5 ani.

Specialistii apreciaza ca acest tip de alergie va persista cel mai probabil in cazul copiilor care sufera de astm ori rinita alergica, sau care au reactii alergice foarte severe la proteinele din lapte, demonstrate si prin niveluri ridicate ale anticorpilor de tip IgE. Chiar si asa, alergia la laptele de vaca in randul adultilor este rara.

Este nevoie de tratament?

Daca alergia la lapte este confirmata de catre alergolog, se recomanda evitarea completa a expunerii la lapte si la derivatii sai, pe o perioada variabila de timp, in functie de severitatea simptomelor initiale. Laptele de vaca poate fi inlocuit cu formule hidrolizate partial sau total, laptele de soia, branza tofu sau lapte de orez. Acest regim alimentar, fara lapte de vaca, poate fi impus de catre medic mai multi ani la rand. Sunt insa rare cazurile in care alergia se perpetueaza si in viata adulta.

Reactiile alergice usoare si moderate pot fi tratate cu antihistaminice, dozate in functie de varsta si greutatea copilului.

In cazul sugarilor, alaptarea la san reprezinta cea mai buna preventie. Daca in familie exista istoric de boli alergice, medicii specialisti recomanda diversificarea mai lenta a dietei, sub supraveghere medicala.

In cazul copiilor cu varste cuprinse intre 4-5 ani, sistemul imunitar este suficient de matur incat sa se represeze singur si sa programeze organismul sa tolereze proteinele din laptele de vaca.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Alergie lapte bebelusi Alergia bebelusului la proteina din lapte Probleme alaptare bebelus Alaptarea bebelusului Alergii alimentare

Articole recomandate

Citeste si despre