Greseli uriase pe care le fac parintii la aparitia celui de-al doilea copil

/ / Modificat: 2023-02-06
Greseli uriase pe care le fac parintii la aparitia celui de-al doilea copil

Odată ce veți deveni părinte, vor fi zile mai dificile decât altele, dar totul va fi despre învățare. Poate că, odată ce vei rămâne însărcinată cu al doilea copil, vei fi mai încrezătoare în ceea ce înseamnă să fii mamă.

Este adevărat că ai mai multă experiență, iar asta este important, dar fiecare copil este diferit și pentru a evita să faci unele greșeli, îți vom explica câteva lucruri interesante.5 greșeli pe care nu ar trebui să le faci cu al doilea copil.

1. Gândul că totul va fi mai ușor

Este normal să îți dorești ca viața să fie mai ușoară, mai ales după tot stresul și nopțile nedormite pe care le-ai petrecut cu primul tău copil. Dar, în acest caz, trebuie să renunți la această falsă siguranță, pentru că, având al doilea copil, nu vei avea totul sub control.

Sarcinile tale se vor înmulți și vei avea la dispoziție doar 24 de ore într-o zi, nici mai mult, nici mai puțin. De asemenea, fiecare copil va avea nevoi diferite și poate că la primul ai fost foarte obosită, dar acum, pe lângă oboseală, va trebui să adaugi și stresul. Da, veți putea face față la toate, dar nu va fi deloc mai ușor, nici pe departe.

2. Să crezi că al doilea copil va fi la fel ca primul

Poate că primul tău copil a dormit foarte bine și crezi că și al doilea va avea un somn bun. Lucrurile pot fi total diferite insa. Primul tău copil nu te-a lăsat să dormi niciodată, iar al doilea s-a dovedit a fi destul de somnoros... fiecare copil este diferit și vei vedea acest lucru zi de zi, fiecare va avea propria personalitate și nu vor avea nimic de-a face unul cu celălalt!

3. Nu petrece timp cu copilul mai mare

Un nou-născut absoarbe mult timp, pentru că este dependent, dar și copilul mai mare, indiferent de vârsta pe care o are, are nevoie de tine. Trebuie să petreceți cu primul născut la fel de mult timp ca înainte de nașterea copilului. Dacă nu puteți, măcar dedicați-i un timp pe zi exclusiv lui, citiți-i povești, jucați-vă împreună (doar voi doi), ieșiți la plimbare, urmăriți un program TV care îi place, etc.

Primul născut nu trebuie să simtă că fratele său mai mic i-a luat mama sau tatăl, pentru că atunci vor începe să apară probleme de gelozie.

4. Etichetarea sau efectuarea de comparații

Atunci când aveți deja un copil, este posibil să faceți comparații între copilul mai mic și cel mai mare  fără să vă dați seama. Dar nu uitați că fiecare copil are propriile particularități și că etichetele nu vor ajuta niciodată la educația copilului dumneavoastră.

Trebuie să respectați ritmul fiecăruia, să nu etichetați niciodată în mod pozitiv sau negativ. Când îi spui unui copil că este într-un fel sau altul, el va crede acest lucru și va crede că și ceilalți cred că așa este el, generând anxietate și disconfort intern.

5. Nu uita că copilul mai mare este încă un copil

Este posibil să vă doriți, fără să vreți, ca copilul dumneavoastră mai mare să se comporte mai matur sau mai responsabil, dar realitatea este că este încă un copil și nu trebuie să schimbați acest lucru. Nu-i spuneți niciodată că trebuie să fie un exemplu pentru fratele său mai mic sau că nu trebuie să plângă pentru că este băiat mare, modelul ar trebui să fie al dumneavoastră, iar copilul mai mare are tot dreptul să continue să fie un copil, de fapt, este necesar pentru dezvoltarea sa generală.

Ceea ce contează mai presus de toate este să te bucuri de cei doi copii ai tăi, pentru că amândoi au nevoie de tine în egală măsură. Au nevoie de dragostea ta necondiționată, de cuvintele tale de afecțiune, de mângâierile tale, de poveștile tale de noapte, de îmbrățișările tale în fiecare zi a anului.

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Greseli de educare Greseli educatie

Articole recomandate

Citeste si despre