Psiholog Harvard: Daca folosesti una dintre aceste sapte fraze pe zi, este posibil sa ai o inteligenta emotionala scazuta

/ / Modificat: 2024-01-07
Psiholog Harvard: Daca folosesti una dintre aceste sapte fraze pe zi, este posibil sa ai o inteligenta emotionala scazuta

Inteligenta emotionala este deosebit de importanta deoarece ne ajuta sa ne intelegem pe noi mai bine, sa fim empatici si sa luam decizii mai bune in viata.

Cu toate acestea, putine persoane lucreaza pentru imbunatatirea inteligentei emotionale, si cu atat mai putine sunt cele care incearca sa transmita copiilor valori bune in ceea ce priveste inteligenta emotionala.

Potrivit lui Cortney Warren, psiholog la Harvard, exista o serie de fraze pe care, daca le folosim sau le spunem frecvent, ar putea fi un indicator al unei inteligente emotionale scazute. Iata care sunt acestea:

1. "Nu am de gand sa ma schimb. Pur si simplu asa sunt eu". O parte importanta a inteligentei emotionale este capacitatea de a ne schimba pe masura ce crestem, invatam si ne maturizam, in special atunci cand suntem capabili sa recunoastem si sa rectificam comportamente sau atitudini gresite. Dimpotriva, persoanele cu o inteligenta emotionala scazuta tind sa fie mai rigide in aceasta privinta si sa manifeste rezistenta la schimbare.

2. “Nu-mi pasa cum te simti”. Ignorarea sau minimalizarea sentimentelor altora este un semn clar de inteligenta emotionala scazuta si de lipsa de empatie fata de ceilalti, mai ales fata de cineva care trece printr-o perioada dificila.

3. “Este vina ta ca ma simt asa”. O alta trasatura distinctiva a persoanelor cu o inteligenta emotionala ridicata este capacitatea de a recunoaste ceea ce simt si, mai ales, de a nu da vina pe altii pentru sentimentele lor.

4. “Te inseli”. Atunci cand primesc un anumit feedback, o critica sau un sfat, oamenii inteligenti din punct de vedere emotional se straduiesc sa caute nuantele din acea conversatie. Ei tind sa faca tot posibilul pentru a intelege si a tine cont de experienta celeilalte persoane si evita sa adopte atitudini extremiste. Cand spui “Te inseli”, dai dovada de o inteligenta emotionala scazuta.

5. “Inceteaza sa te mai porti ca un nebun!”. Uneori este greu sa ascultam ceea ce ne spun ceilalti fara sa o luam personal, dar persoanele cu inteligenta emotionala, mai ales cu o buna stima de sine si constientizare de sine, stiu ca ceea ce exprima ceilalti spune mai multe despre ei si poate fi mai mult legat de experientele lor de viata, asa ca nu exagerati si nu ii acuzati ca vorbesc prostii.

6. “Nu te pot ierta”. Asa cum am mentionat in cea de-a doua propozitie, a fi inteligent din punct de vedere emotional inseamna a fi constient de sentimentele celorlalti. In plus, oamenii inteligenti din punct de vedere emotional au capacitatea de a se pune in locul celuilalt, ceea ce ii face mai predispusi sa il ierte pe celalalt pentru greselile pe care le-ar fi putut face.   

7. “Sentimentele tale sunt irationale”. Din nou, oamenii inteligenti din punct de vedere emotional sunt priceputi sa recunoasca sentimentele celorlalti, chiar daca nu inteleg pe deplin de unde vin. In schimb, cei care au o inteligenta emotionala scazuta, le vor considera irationale.

FOTO: freepik.com

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Psiholog copii Inteligenta copii

Articole recomandate

Citeste si despre