Cum ii invatam pe copii sa identifice sentimentele si sa vorbeasca despre ele

/ / Modificat: 2022-03-31
Cum ii invatam pe copii sa identifice sentimentele si sa vorbeasca despre ele

Copiii au stari si sentimente inca de la cele mai fragede varste, chiar daca nu stiu sa le numeasca. Ne dau de inteles prin comportamentul lor cand sunt bucurosi, tristi, speriati sau entuziasmati.

Micutii reactioneaza si iau decizii pe baza instinctelor, a sentimentelor si de aceea este important sa ii invatam sa identifice cat mai devreme anumite stari pe care le au. In plus, copiii care isi inteleg emotiile au mai putine sanse sa faca tantrumuri, crize de furie, sa fie agresivi sau sfidatori. Un copil care spune „Sunt suparat” are deja primul instrument pentru a rezolva problema: a identificat cum se simte. Iata cum ii putem ajuta pe cei mici sa constientizeze starile prin care trec si sa le rezolve mai usor.

Invata-l sa numeasca sentimentele

Spuneti-i copilului despre sentimentele de baza, cum ar fi: fericit, suparat, trist, speriat. Copiii mai mari pot intelege si sentimente mai complexe, precum: frustrat, dezamagit, nervos. O modalitate eficienta de a-i invata aceste lucruri poate fi in timp ce cititi o poveste sau va uitati la o animatie. Faceti pauze si intrebati copilul: cum crezi ca se simte personajul acum? A vorbi despre cum se simt altii ii mai invata pe copii o lectie importanta: empatia. Cei mici trebuie sa stie ca si alti oameni se pot simti intr-un anumit fel, la un moment dat.

Vorbiti despre ce simtiti

Exemplul propriu il poate ajuta pe copil sa inteleaga mai bine starile si sentimentele. Atunci cand va enervati, spuneti-i ca sunteti suparat, nervos, etc si rugati-l sa va lase cateva minute sa va calmati. Atunci cand nu vrea sa imparta jucariile cu fratele lui, de exemplu, ii puteti spune: „Fratiorul tau este trist pentru ca nu vrei sa ii dai si lui ursuletul”.

Intreaba-l si pe el cum se simte in anumite situatii, cand il iei de la gradinita intreaba-l cum a fost ziua lui. Cand observi ca se simte intr-un anumit fel, spune-i: „Observ ca esti entuziasmat/ trist/ nervos/ bucuros etc”.

Invata-l sa-si gestioneze emotiile

Daca sentimentele pozitive sunt usor de gestionat pentru ca nu produc frustrari, sentimentele negative pot duce la tot felul de reactii din partea copilului. Atunci cand acesta este nervos, este important sa subliniem ca intelegem prin ce trece, dar ca faptul ca se simte intr-un anumit fel nu ii da dreptul sa loveasca sau sa se comporte agresiv.

„Inteleg ca esti suparat, dar nu iti dau voie sa il lovesti pe fratele tau” poate fi un exemplu de stabilire a limitelor. Il puteti ajuta pe copil sa isi gestioneze mai bine starea sugerandu-i sa mearga intr-o camera alaturata pentru a se linisti sau intr-un loc in care ii place sa stea si care il poate ajuta sa se relaxeze. Insa niciodata sub forma de pedeapsa, ci doar pentru a-l ajuta sa se calmeze.

FOTO: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Sentimente copii

Articole recomandate

Citeste si despre