Ce fel de parinte esti, in functie de al catelea nascut esti in familie

/ / Modificat: 2020-08-24
Ce fel de parinte esti, in functie de al catelea nascut esti in familie

Ordinea nasterii copiilor le poate influenta personalitatea si isi pune amprenta pe multe trasaturi comportamentale, potrivit numeroaselor cercetari facute in domeniu. Peste toate acestea, inclusiv stilul tau de parenting poate fi influentat de al catelea nascut ai fost in familie.

Kevin Leman, autorul cartii "Cartea ordinii nasterii: De ce esti asa cum esti", este sigur ca locul tau in familie poate prezice cum esti destinat sa fii ca parinte.

Cum vei fi ca parinte daca esti primul nascut

Intr-o familie cu mai multi copii, primul nascut este de obicei liderul intre frati. El este cel care tinde sa respecte regulile si are grija ca si cei mai mici sa o faca, el este cel care are in general tinte inalte. Datorita acestor caracteristici, fratele cel mai mare este mai "predispus" la succes atat pe plan profesional, cat si personal.

Primii nascuti au tendinta sa devina perfectionisti, straduindu-se mereu sa le faca pe plac altora. Sunt, in general, mai responsabili, pentru ca de multe ori, au fost nevoiti sa se comporte ca niste mini adulti si sa se ocupe de casa.

Sunt increzatori in fortele proprii si au tendinta de a domina orice spatiu pe care il ocupa; pot fi, insa, si inflexibili si reticenti la a iesi din zona lor de confort.

Toate aceste trasaturi de personalitate "dicteaza" felul de parinte care vei deveni:

• Vei avea asteptari inalte de la propriii copii. Personalitatea ta de tip A si tendinta de a tine lucrurile in ordine se va reflecta asupra stilului de ati educa copiii.

• Atitudinea ta va fi influentata de felul in care se simteau si se comportau fratii mai mici. De exemplu, daca ei se simteau neauziti, se poate sa tii cont de acest lucru atunci cand iti cresti copilul si sa ii ceri parerea mai des. Daca, in schimb, fratii mai mici te iritau deseori, s-ar putea sa nu fii foarte tolerant cu propriul copil.

• Poti avea tendinta sa iti soliciti prea mult copilul, dar asta pentru ca te vei identifica prea mult cu el.

Cum vei fi ca parinte daca ai fost un copil „intermediar”

Copiii mijlocii sunt deseori cei care joaca rolul „impaciuitorului” in familie. Faptul ca au si frati mai mari, si frati mai mici, ii aduce deseori in postura de a negocia si de a face compromisuri.

Calitatile de negociatori pe care le dezvolta astfel si capacitatea de a vedea mai multe aspecte ale unei situatii ii va ajuta sa aiba cercuri mai largi si prietenii mai solide.

Copiii mijlocii sunt in general flexibili, dispusi sa se lase dusi de val; le place sa se faca placuti si simt nevoia de atentie, tocmai pentru ca acasa la un moment dat a inceput sa le lipseasca. Au tendinta de a avea legaturi mai puternice cu prietenii decat cu familia.

Un copil mijlociu va fi un parinte care va avea mereu grija sa nu ia decizii pripite si sa isi asculte propriii copii.

• Vei cauta sa compensezi atentia de care te-ai simtit privat cu atentia pe care o vei oferi copiilor tai.

• Cel mai probabil, vei lua decizii bazate pe ceea ce tu vei considera ca este cel mai bine si corect pentru intreaga familie.

• De vreme ce stii ce inseamna sa te simti dat la o parte, te vei stradui sa iti faci copiii sa se simta auziti si inclusi.

Cum vei fi ca parinte daca ai fost mezinul familiei

Cei mai mici copii din familie au, de regula, mai multa libertate decat fratii lor si, drept urmare, sunt mai independenti si mai increzatori.

Sunt in general spirite libere, iubitoare de distractie, si extrovertiti, aventurieri, deschisi la experiente neconventionale si la a-si asuma riscuri, mai mult decat fratii lor.

Sunt fermecatori din nastere, fiind mai mereu in centrul atentiei datorita acestui fapt. Fiind cei mai mici, au mai putine responsabilitati si uneori pot deveni manipulatori.

Cand ajunge la randul sau parinte, mezinul dintr-o familie nu se va dezminti.

• Probabil iti vei incuraja copiii sa caute aventura, nu vei tine cont de conventii si teorii obisnuite de parenting si te vei baza mai mult pe instinct pentru a face alegerile corecte pentru familia ta.

• Poti intampina probleme in stabilirea unor reguli in familie, deoarece nu esti obisnuit cu ele, de acasa. Vei fi un parinte bland, poate prea bland uneori, chiar si cand nu este cea mai buna abordare.

Cum vei fi ca parinte daca ai fost copil unic

Copiii singuri la parinti tind sa se asemene cu primii nascuti. Sunt increzatori, de succes, cultivati, susceptibili de perfectionism si lideri innascuti.

Cu toate acestea, ei pot deveni prea egoisti si preocupati de propria persoana deoarece pana la intrarea in colectivitate nu au fost obisnuiti sa concureze cu alt copil sau sa „lucreze” in echipa.

Sunt energici, intreprinzatori si ambitiosi, dar si mai maturi si mai comunicativi, datorita faptului ca au crescut inconjurati in general de adulti.

Copiii unici pot intampina dificultati cand devin parinti sau chiar in a deveni parinti.

• Din moment ce nu au fost „parinti in miniatura” pentru un frate mai mic si nu ai invatat cum sa imparti tot ce ai, te poti simti ca un peste pe uscat.

• Pot face, insa, pereche buna cu un mezin, trasaturile lor putand crea un echilibru sanatos.

• Un copil unic va simti, insa, mereu nevoia de a avea timp si spatiu pentru propria persoana, chiar si atunci cand devine parinte.

Sursa: brightside.me

Taguri Parenting Parinte Copii Ordine nastere copii

Articole recomandate

Citeste si despre