Top 5 cauze ale tantrumurilor la copii

/ / Modificat: 2023-12-06
Top 5 cauze ale tantrumurilor la copii

Cunoasterea principalelor cauze ale tantrumurilor la copii ne poate ajuta sa le prevenim si sa le reducem frecventa.

Trantrumurile, crizele de nervi, crizele de personalitate, crizele de furie - spune-le cum vrei - sunt episoadele carecreeaza, probabil, cel mai mare disconfort in randul parintilor. Nici macar noptile nedormite din primele luni de viata, nici momentele in care cei mici parca nu vor sa manance nimic nu iti creeaza atata anxietate si frustrare, pe cat reusesc sa-ti faca momentele in care plang, zbiara, bat din picioare si nimic, dar absolut nimic, nu le este pe plac si nu ii poate calma.

Daca a domoli un tantrum pare o misiune imposibila odata ce s-a pornit, sa previi aceste accese de furie nu este chiar operatie pe creier. Pentru asta trebuie sa stii care sunt top 5 cauze ale tantrumurilor la copii.

Cand apar accesele de furie

Tantrumurile incep sa isi faca apartia, aproximativ, dupa varsta de 2 ani si se tot produc pana spre 5 ani. Unii spun ca vin din prea mult rasfat, din lipsa de limite, ii invinovatesc pe parintii si asa disperati ca nu mai stiu cum sa gestioneze situatia. Totusi, ele sunt rezultatul imposibilitatii copilului de a-si regla emotiile; acele crize de plans cu tipat care par ca nu se mai termina sunt sentimente foarte puternice de furie, dezgust, frustrare pe care copilul pur si simplu nu stie cum sa le gestioneze, dar pe care trebuie sa le elibereze.

De obicei, trantrumurile sunt precedate de evenimente sau situatii care, desi par neimportante pentru adult, conteaza foarte mult pentru copil.

Cele mai comune triggere pentru tantrumurile copiilor

Daca stai si iti analizezi cu atentie copilul vei reusi, cu siguranta, sa identifici ceea ce il infurie cel mai des si cel mai tare si vei incerca sa eviti aceste episoade, pe cat posibil, sau sa gestionezi lucrurile astfel incat sa il ajuti pe cel mic sa isi regleze emotiile si sentimentele.

S-ar putea sa aiba un tantrum pentru ca ii dai sa manance cu lingurita galbena, care e preferata lui, si nu cu cea verde; s-ar putea sa faca o criza pentru ca vrei sa ii faci baie sau pentru ca ii spui ca este timpul sa iasa din cada; plange necontrolat pentru ca nu ii cumperi o jucarie cand stati la coada la covrigarie sau il imbraci cu pantalonii rosii pe care tocmai ce i-a ales din sifonier - orice poate declansa un tantrum la copii, cand te astepti mai putin, spre deloc.

Statistic, din punctul de vedere al psihologilor, exista cinci cauze cel mai des intalnite:

  • senzatia de lipsa de control - ei vor sa foloseasca abilitatile cognitive si motorii care ii fac independenti, sa mearga si sa faca tot ce vor, cand vor, iar daca nu li se permite izbucnesc in plans;
  • incercarea de a submina autoritatea - copilul cere mi multa autonomie, iar daca tu, parintele, nu i-o acorzi, el se va revolta si o va face prin plans necontrolat, tipete, batut din picior, aruncat pe jos si, in principiu, orice gest te-ar putea face sa cedezi in fata lui;
  • imposibilitatea de a astepta recompensa - controlul impulsurilor este o misiune imposibila pentru copiii sub varsta de 5 ani, asa ca trebuie sa te astepti sa aiba un tantrum daca ii ceri sa mai astepte jumatate de ora pentru a manca un biscuite sau daca ii spui sa aiba rabdare sa platiti cumparaturile la supermarket inainte de a putea pleca acasa.
  • intoleranta la frustrare - copiii tolereaza cu greu acest sentiment pe care, de altfel, chiar si multi dintre adulti habar n-au cum sa-l gestioneze; daca nu lui se permite sa se joace cu mingea in casa, sa se dea nesupravegheati pe tobogan sau sa mearga la scoala in pijama, cum si-ar dori, vor simti ca au un esec personal si vor reactiona asa cum stiu mai bine: instinctual;
  • teama de necunoscut - un studiu a stabilit ca ceea ce unii identifica drept comportament nepotrivit este, de fapt, o frica de nou; copilul are un tantrum atunci cand se confrunta cu o situatie noua, nefamiliara, care il pune la incercare sau pe care o percepe ca pe o amenintare.

Cum poti preveni tantrumurile odata identificate triggerele

Accesele de plans si tipat sunt precedate, dupa cum ai aflat, de emotii negative intense. Este putin probabil sa reusesti sa le opresti pe toate, insa poti ajuta copilul sa isi inteleaga emotiile si sa incerce sa le exprime atunci cand simte ca apar. Chiar daca nu pot fi oprite in totalitate, tantrumurile pot deveni mai rare si mai putin intense daca incerci urmatoarele strategii:

  • anunta copilul ce urmeaza sa se intample; de ex.: "In 5 minute plecam din parc"
  • permite-i copilului sa aleaga intre mai multe optiuni
  • explica-i copilului cand si de ce vrei sa iti urmeze instructiunile
  • da-i voie sa isi consume emotiile care provoaca tantrumul, ba chiar incurjeaza-l; in loc sa-i spui sa inceteze sau sa il certi, da-i voie sa isi exprime frustrarea, pentru a o consuma mai repede decat daca ai incerca, fara succes, sa-l opresti.

Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Taguri Tantrum copii Copii

Articole recomandate

Citeste si despre