Sindromul bebelusului uitat: de ce unii parinti isi uita copiii in masina! Ti se poate intampla si tie!

/ / Modificat: 2023-07-14
Sindromul bebelusului uitat: de ce unii parinti isi uita copiii in masina! Ti se poate intampla si tie!

Anual, in timpul verii, copiii mor din cauza ca sunt lasati in masina. Este o veste tragica, insa, de cele mai multe ori acest lucru nu se intampla din necunoastere sau indiferenta. Acest lucru se itampla din cauza uitarii. Parintii pur si simplu isi uita copiii in masina si, cand realizeaza greseala facuta, poate fi prea tarziu.

Cele mai multe persoane vor spune “mie nu mi s-ar intampla niciodata asta”. Insa, in realitate uitarea copilului in masina i se poate intampla oricui. Are si un nume: sindromul uitarii copilului in masina.

Oricine isi poate uita copilul in masina

De fiecare data cand apar stiri cu copii uitati in masina, care au sfarsit tragic, cei mai multi parinti vor spune: “Niciodata nu as putea sa-mi uit copilul in masina”, “Ce fel de mama/tata isi uita copilul in masina”, “Imi iubesc prea mult fiul ca sa fac o astfel de greseala”, “Oamenii care isi uita copiii in masina nu ar trebui sa ii aiba", “Un copil nu poate fi uitat niciodata, acest lucru este inacceptabil si nejustificat”, iar lista poate continua.

Insa, indiferent de cat de grijuliu esti ca parinte si cat de mult iti iubesti copilul, este posibil ca acest lucru sa ti se intample chiar tie. Prin urmare, inainte de a-i judeca pe altii, este important sa intelegi de ce se intampla asta.

Stiinta explica: mintea umana nu este perfecta

David Diamond, doctor si profesor de psihologie la Universitatea din Florida de Sud, a petrecut 15 ani studiind motivele care stau la baza acestei tragice uitari a parintilor. Acesta a analizat indeaproape acest fenomen studiind in profunzime comportamentului creierului, dar analizand, de asemenea, si rapoartele politiei. Mai mult a intervievat parintii implicati in aceste teribile incidente si chiar a servit ca martor expert in cauze civile si penale.

“ 'Sindromul copilului uitat' nu este o problema de neglijare, ci o problema de memorie. Cel mai frecvent raspuns este ca numai parintii rai sau neglijenti isi uita copiii in masina. Este o chestiune de circumstante. S-ar putea intampla oricui.”, explica David Diamond, potrivit Consumer Reports .

Nu este o problema a neglijentei sau a parintilor rai, ci a memoriei noastre, care ne poate da gres tuturor. Acest lucru se rezuma la un principiu foarte simplu: daca esti capabil sa-ti uiti telefonul intr-un anumit loc, poti, de asemenea, sa-ti uiti copilul in masina.

In documentul cu rezultatele cercetarii sale David Diamond explica din punct de vedere cognitiv si neurobiologic de ce apare acest fenomen. Astfel, conform cercetarilor si studiilor efectuate copiii sunt uitati in masina din urmatoarele motive:

  1. Soferul isi pierde constientizarea prezentei copilului;
  2. Soferul are probleme cu sistemul “memoriei prospective” a creierului;
  3. Exista evenimente pe parcursul calatoriei, inclusiv stresori puternici si distrageri, care ar putea contribui la cauza esecului potential al memoriei. O competitie intre sistemele de “obisnuinta” si “memorie prospectiva”.

In urma cercetarilor, David Diamond a concluzionat ca in toate cazurile parintilor care si-au uitat copiii in masina ca a existat un esec in procesul de memorie potential al creierului. Prin urmare, abilitatea sau angajamentul lor ca parinti nu au avut nimic de-a face cu aceste evenimente tragice.

David explica in cercetarile lui ca problema apare atunci cand sunt implicate doua parti ale memoriei: prospectiva si semantica. Memoria prospectiva este una care ne ajuta sa ne amintim sa facem ceva in viitor, cum ar fi o actiune planificata sau ceva ce trebuie sa facem la un moment dat. In schimb, memoria semantica este cea care ne aminteste automat date sau informatii specifice si este cea care le permite soferilor sa faca calatoria de la serviciu spre casa in modul “pilot automat”.

Cand intervine o schimbare in rutina noastra, memoria potentiala si memoria semantica functioneaza impreuna pentru a ne ajuta sa facem fata schimbarii. Un exemplu poate fi atunci cand, in drum spre casa, trebuie sa oprim la magazin pentru cumpraraturi.

Cu toate acestea, atunci cand suntem distrati sau stresati, una dintre aceste memorii esueaza si pot exista implicatii catastrofale. Unele exemple pe care David le mentioneaza in lucrarea lui sunt situatii in care au fost trecute cu vederea etapele critice de siguranta, cum ar fi atunci cand un chirurg lasa un instrument medical in interiorul unui pacient, un pilot care a uitat sa execute un pas la aterizare sau cand parintii uita ca au un copil in masina.

“Memoria semantica, sau sistemul creierului obisnuit, este foarte convenabil, deoarece ne permite sa facem lucruri in modul pilot automat. Frumusetea este ca nu trebuie sa ne amintim fiecare lucru din calatoria noastra, dar problema este ca aceasta memorie ne ghideaza comportamentul. Cand ne ghideaza comportamentul, acesta suprima alte parti ale creierului care ar trebui sa ne aminteasca de informatii suplimentare”, explica David. 

“Trebuie sa acceptam faptul ca creierul nostru indeplineste mai multe sarcini in acelasi timp. Si, ca parte a acestui proces, constientizarea ca in masina este si copilul poate fi pierduta”.

  • Surse:

- carlsonattorneys.com/news-and-update/forgotten-baby-syndrome;
- en.wikipedia.org/wiki/Forgotten_baby_syndrome
- consumerreports.org/cars/car-safety/anyone-could-forget-kids-in-hot-car-forgotten-baby-syndrome-a3901940661/

  • Foto: Freepik

Pentru mai multe articole interesante, urmareste-ne pe pagina de Facebook Copilul.ro

Articole recomandate

Citeste si despre